לא רוצים סרטן? תסגרו את החלונות
לאחר שהתושבים המתגוררים בסמוך להיכל התרבות בת"א העובר שיפוץ טענו כי אסבסט פונה ממנו באופן רשלני, השבוע הם התבקשו לא לפתוח את החלונות הפונים אליו במשך כשבוע וחצי. העירייה: "התושבים לא נחשפו לחומר באופן המסכן את בריאותם". המשרד להגנת הסביבה: "אלו נהלים קבועים"
פסולת האסבסט שהתגלתה במהלך השיפוצים בהיכל התרבות בתל-אביב לפני כחודש, ממשיכה להטריד את התושבים המתגוררים בסמוך אליו. לאחר שהם טענו כי פינוי הפסולת המסוכנת בוצע באופן רשלני שסיכן אותם, השבוע הם הופתעו לגלות בתיבות הדואר שלהם מכתב מהעירייה, שמבקש מהם לא לפתוח את החלונות הפונים להיכל בשעות שבהן יתבצעו עבודות לפינוי המפגע במהלך השבוע וחצי הקרוב.
"ביום שישי הקרוב, 13 בינואר 2012, יחלו עבודות להסרת אסבסט בהיכל התרבות", נכתב בפנייה. "במהלך העבודות יבוצעו בדיקות אסבסט סביבתיות לקביעת ריכוזי האסבסט באוויר על ידי מעבדה מוסמכת. הנכם מתבקשים להימנע מפתיחת החלונות הפונים אל היכל התרבות בשעות 16:00-07:00 ובימי שישי בין השעות 13:00-07:00. העבודות תמשכנה כשבוע וחצי ותפורסם הודעה עם סיומן".
עבודות השיפוץ בהיכל נעצרו במהלך דצמבר בהוראת המשרד להגנת הסביבה, לאחר שהתגלה שכבת אזבסט פריך, ששימש כבידוד אקוסטי בתקרת המבנה. הקבלן שמבצע את עבודות השיפוץ, פנה בעקבות הזאת למשרד להגנת הסביבה, שהורה המשרד להנהלת המוסד לבצע מיד מספר פעולות למניעת סיכון לציבור, ביניהן הפסקת העבודות במבנה עד לפינוי שכבת האזבסט.
בנוסף הורה המשרד לסגור את הדלתות ולמנוע כניסת עובדים ומבקרים אליו, אסר על הוצאת ציוד, חפצים ופסולת מהמבנה והציב שלטי אזהרה. הנהלת היכל התרבות נדרשה להתחיל בהליך בהליך פינוי האסבסט.
כשבועיים לאחר מכן טענו התושבים המתגוררים באזור, כי פסולת האסבסט מפונה מהמקום באופן רשלני. לדבריהם, הפסולת הושלכה אל מכולות אשפה פתוחות ברחוב בניגוד לנהלים ללא נקיטת אמצעים כלשהם למניעת פיזור חלקיקי האסבסט והאבק באוויר.
חומר מסוכן שעלול לגרום לסרטן
אזבסט הוא חומר מסוכן שעלול לגרום לתחלואה בקרב הנחשפים אליו, כולל מחלת הסרטן. לפי החוק למניעת מפגעי אסבסט, כל מוסד ציבורי נדרש לבצע סקר לנוכחות אסבסט פריך במבנה מדי שנה וחצי.
על פי המשרד להגנת הסביבה, בדיקות הניטור לא הצביעו על חריגה המסכנת את השוהים בקרבתו. עוד נמסר, כי אין סכנה לדיירים בקרבת ההיכל, משום שהמבנה עצמו סגור ללא חלונות והאזבסט מטופל לפני הפינוי. עוד נמסר, כי האזבסט לא סיכן את המבקרים ונגני התזמורת ששהו במבנה במהלך 45 השנים האחרונות, משום שהוא הונח מאחורי שכבות נוספות של חומרי בנייה.
תגובות
מעיריית תל-אביב נמסר: "לפני כארבעה חודשים החלו עבודות שיפוץ היכל התרבות. בראשית העבודות פורקו קירות ורצפת ההיכל, ללא כל נגיעה לסיבי האסבסט שנמצאו בהמשך בתקרת ההיכל. פסולת הבניין שפונתה בשלב זה הייתה פסולת רגילה לחלוטין, שאיננה מסוכנת.
"עם תחילת העבודות על תקרת ההיכל, ומיד עם היוודע על הימצאותם סיבי אסבסט במקום, הופסקו העבודות, וננקטו כל הפעולות האפשריות למניעת פיזור החומר, לרבות: איטום פתחים וחלונות, הרטבת המבנה וסביבתו ועוד.
"כמו כן, נלקחו דגימות של החומר לבדיקת מעבדה חיצונית ("אקוטסט") ונבחנה מידת פיזור החומר בסביבת ההיכל. לשמחתנו, תוצאות הבדיקות שהתקבלו הן חד משמעיות ומעידות על כך, שפעולות המניעה בוצעו כנדרש ותושבי הסביבה לא נחשפו לחומר באופן המסכן את בריאותם.
"בימים הקרובים יחלו העבודות לפירוק תקרת האסבסט. על פי החוק מחוייב מבצע העבודות להעביר דיווח ברדיוס של 50 ק"מ על תחילתן, ולהורות על סגירת חלונות בשעות נקובות, כפי שהובהר במנשר שחולק לתושבים. יצויין כי כל הפעולות שנעשו עד כה, ונעשות בימים אלה - מאושרות ומנוטרות על ידי המשרד להגנת הסביבה, ואף נמצאות תחת פיקוח צמוד של מפקחי אסבסט, בעלי אישור מיוחד, המתמחים בתחום".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "המשרד להגנת הסביבה עצר את עבודות השיפוץ בהיכל התרבות, ביום 15.12.2011. בשבועות האחרונים, ביצעו היכל התרבות ועיריית תל-אביב פעולות הכנה לקראת ביצוע עבודת האסבסט, הכוללת דגימות אוויר וקרקע - כולן הוכיחו כי אין סיבי אסבסט במבנה או מחוצה לו מעבר לערך המנחה, איטום החלל בו קיים אסבסט על מנת למנוע פיזור סיבי אסבסט מהמבנה, הכנת תוכניות להסרת האסבסט ובחירת גורמי המקצוע שיעסקו בעבודה.
"היתר לביצוע עבודת אסבסט ניתן על ידי המשרד להגנת הסביבה רק ביום 4.1.2012 ובשלב זה מסתיימות עבודות ההכנה להסרת תקרת האסבסט. עבודות הסרת תקרת האסבסט הפריך יחלו רק ביום ראשון 15.1.2012, התושבים הגרים בסמיכות להיכל התרבות התבקשו לסגור את פתחי המבנים ולא להפעיל מזגנים בעלי יניקה חיצונית רק החל ממועד ביצוע עבודת האסבסט בפועל ועד סיומה.
"יש לציין כי ההנחיה לסגירת המבנים הסמוכים לאתר בו מתבצעת עבודה באסבסט בעת ביצוע העבודה, הינה חלק מהנהלים הקבועים הניתנים בשגרה בכל אתר בה מתבצעת עבודה באסבסט (למעלה מ-1,600 עבודות בשנה).
"מכיוון שמדובר בעבודה להסרת אסבסט פריך, העבודה תבוצע בתוך מרחב אטום ומנותק מהסביבה, המחובר למערכת שאיבה וסינון של האוויר. כמו כן, במהלך ביצוע העבודות יבוצע דיגום לבדיקת נוכחות סיבי אסבסט, נתונים אלה יפורסמו באתר האינטרנט של המשרד. עובדי המשרד להגנת הסביבה מפקחים באופן שוטף וצמוד על עבודה זו – הן על שלב ההכנות ובוודאי שעל שלבי הסרת האסבסט בפועל, שיחלו כאמור בשבוע הבא".