נוסעים לחו"ל? שמרו את החשבוניות וקבלו זיכוי
נוסעים לחו"ל בנסיבות הקשורות בעיסוק שלכם? ייתכן מאוד שאתם זכאים ליהנות מניכוי מס בגין שלל ההוצאות שיש לכם במסגרת הנסיעה אל מעבר לים
אם אתם טסים לחו"ל, אתם עשויים ליהנות גם מניכוי הוצאות שונות של הנסיעה לצורכי מס. מדובר בהוצאות מגוונות, בין היתר, עבור טיסות בינלאומיות ופנימיות, מוניות, רכבות, רכב שכור, לינה בבתי מלון, מסעדות, דמי שירות, ואפילו הוצאות עבור כביסה.
הזכאות לניכוי הוצאות שהייה בחו"ל אפשרית לעצמאיים ולשכירים. לדוגמא, אם אתם נוסעים לתערוכה הקשורה בעבודתכם, או מחליטים לעשות השתלמות מקצועית בחו"ל בתחום עיסוקכם, דיני המס מאפשרים לכם בעיקרון לנכות את ההוצאות האמורות. התנאי הבסיסי לניכוי ההוצאה הוא שהנסיעה לחו"ל היא הכרחית לצורך ייצור הכנסה.
נסיעה, לינה וגם כביסה
בתקנות מס הכנסה נקבעו כללים ומגבלות בדבר תביעת הוצאות בקשר עם נסיעה לחו"ל. בתקנות נקבעו הסכומים המותרים בניכוי (בדולר), והם מתעדכנים בכל שנה.
הוצאות ברכישת כרטיסי טיסה - במחלקת תיירים או עסקים - מותרות ההוצאות במלואן. במחלקה ראשונה - מותרות ההוצאות עד לגובה מחיר כרטיס במחלקת עסקים באותה טיסה.
הוצאות לינה ("הוצאות לינה מוכרות") - בנסיעה שנמשכת עד 90 לילות: ביחס לשבע לינות ראשונות - מותרות מלוא ההוצאות אך לא יותר מ- 255 דולר ללינה. מהלינה השמיני ואילך, עד 112 דולר ללינה מותרות מלוא ההוצאות. מעל 112 דולר ללינה מותרות הוצאות בשיעור 75% מהן, ולא יותר מ- 191 דולר.
הוצאות שהייה אחרות (כגון - אוכל, דמי שירות, כביסה) - אם נדרשו הוצאות לינה - עד 71 דולר לכל יום שהייה. אם לא נדרשו הוצאות לינה - עד 120 דולר לכל יום שהייה.
הוצאות שכירת רכב - לא יותר מ-56 דולר ליום.
הוצאות עסקיות אחרות כגון תשלום עבור שיחות טלפון, אירוח ספקים או לקוחות - מותרות מלוא ההוצאות כנגד קבלות.
בארצות מסויימות מותרת תוספת של 25% מההוצאות המותרות בניכוי לגבי הוצאות לינה והוצאות שהייה אחרות (למעט הוצאות רכב).
צריך סיבות עסקיות
אם הנסיעה לחו"ל היא למטרות פרטיות בלבד, ברור שלא ניתן יהיה לנכות את הוצאות הנסיעה מההכנסה החייבת. מי שמתכנן לנסוע לחו"ל ומעוניין לנכות את הוצאות הטיסה ושהייה, צריך שיהיו לו סיבות עסקיות לנסיעה. כך לדוגמא, תערוכה בתחום המקצוע, פגישות לקידום העסק, הרצאות, השתלמויות וכד'.
בכל מקרה, חשוב מאוד לשמור תיעוד, ובכלל זה קבלות, הסכמים וכל מסמך אחר המעיד על ההוצאות, שכן נטל ההוכחה בדבר ההוצאות וסכומם, מוטל על הנישום. כך לדוגמא, אם נסעתם להשתלמות מקצועית בחו"ל, יש לשמור על מסמכים המפרטים את מטרת ההשתלמות, התוכנית ותאריכי ההשתלמות, וכמובן קבלות על הוצאות הנסיעה והשהייה. כאשר ניתן להוכיח כי מדובר בהוצאות לצורך ייצור הכנסה, הן יותרו בניכוי.
כדי לקבל החזר בגין ההוצאות שלכם בחו"ל, עליכם להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה ובמסגרתו לדרוש את ההוצאות. מבחינה זאת, אין הבדל בין שכיר לעצמאי. בשני המקרים ההחזר מתבצע באמצעות הדו"ח השנתי.
ד"ר אבי נוב הוא עורך דין מומחה לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי, ובעליו של אתר האינטרנט הישראלי לתכנון מס בינלאומי