"איראן תדון לראשונה בטענות על פיתוח פצצה"
דיפלומטים בווינה אמרו לסוכנות AP, כי איראן הסכימה לראשונה לדון בהאשמות המערב כי ניסתה לפתח בחשאי נשק גרעיני - דבר שסירבה לעשות עד כה. המנהיג העליון של איראן חמינאי האשים את המוסד וה-CIA בחיסול המדען בטהרן: "נעניש את האחראים"
שני דיפלומטים מערביים אמרו אמש (יום ה') כי איראן הסכימה לראשונה לדון בטענות שהיא פעלה בחשאי לפיתוח נשק גרעיני. מדובר בצעד דרמטי, משום שבמשך שנים סירבה טהרן לדון בכך עם המערב. שני הדיפלומטים אמרו כי משלחת של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) תגיע לביקור חשוב באיראן ב-28 בינואר, ואנשיה יקיימו שיחות עם בכירים איראנים. הנושא הזה יעמוד בראש סדר היום.
בחודשים האחרונים כבר סיפרו דיפלומטים כי אנשי סבא"א דנים עם עמיתיהם האיראנים בקיום ביקור כזה, אולם עד אמש לא פורסם מועד מדויק לביקור ולא הייתה כל אינדיקציה לכך שאיראן מוכנה לדון עם המערב בטענות שהיא מנסה לפתח נשק גרעיני.
במשך יותר משלוש שנים מנעה איראן מסבא"א לבדוק את הטענות של ארה"ב, ישראל וגופי מודיעין אחרים כאילו טהרן
חותרת בחשאי להשיג נשק גרעיני, ופטרה את ההאשמות הללו בטענה כי הן חסרות בסיס. היא התעקשה כי כל פעילות הגרעין שלה נועדה למטרות שלום. אבל שני הדיפלומטים ששוחחו אמש עם סוכנות AP אמרו כי במהלך פגישות שקיימו לאחרונה עם גורמים רשמיים של סבא"א בווינה, רמזו פקידי ממשל איראנים כי ארצם מוכנה לדון בנושא.
גם הרכב המשלחת שתשגר סבא"א לאיראן, כפי שתואר על-ידי אחד הדיפלומטים, משקף את החשיבות שמייחסים בסוכנות לביקור, שאמור להימשך עד לימים הראשונים של פברואר. בדרך כלל ביקורים מסוג זה נערכים על ידי סגן ראש סבא"א, הרמן נקארטס, האחראי על תיק איראן, ובכירים צעירים אחרים במחלקתו. אבל הפעם יתלוו לנקארטס גם רפאל גרוסי - עוזרו הקרוב של ראש סבא"א, יוקיה אמנו - ופרי לין ג'ונסון, הגורם המשפטי הבכיר בסוכנות הגרעין.
חמינאי: החיסול מעיד שהציונים במבוי סתום
בינתיים, המנהיג הרוחני העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, האשים אמש את המוסד הישראלי וה-CIA האמריקני באחריות לחיסולו של מוסטפה אחמדי רושן, המדען ממתקן הגרעין בנתנז שנרצח אתמול על-ידי מתנקשים בטהרן, או לפחות בסיוע לו. "לא נשכח להעניש את האחראים למעשה הזה ואת אלה שמאחוריו", אמר חמינאי לפי דיווח בסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א, "מעשה הטרור הפחדני הזה תוכנן על-ידי שירותי הביון של ה-CIA והמוסד או זכה לסיוע מהם".
חמינאי הוסיף: "ההתנקשות הזו מעידה על המבוי הסתום שאליו נקלעה היהירות העולמית בראשות אמריקה והציונות מול האומה האיראנית הנחושה והמאמינה", אמר חמינאי. "היהירות העולמית" הוא מונח שבו משתמשים בכירים איראנים ככינוי לארה"ב וישראל.
גם יו"ר הפרלמנט האיראני, עלי לריג'אני, האשים את ישראל: "מעשי הטרור האלה רק מראים כמה חלשה ישראל באמת. הם ניסו את כל האפשרויות, ומצאו מפלט בפעולות טרור כשאזלו להם האופציות לדכא את איראן", אמר לריג'אני במסיבת עיתונאים באנקרה, בירת טורקיה, לשם הגיע לביקור. "אם ישראל חושבת שהיא יכולה למנוע את המחקרים שלנו בעזרת ארבע פעולות טרור (כמספר ההתנקשויות במדענים באיראן בשנתיים האחרונות), זו דרך מחשבה חלשה".
אובמה ונתניהו דנו ב"התפתחויות בנוגע לאיראן"
רושן, שלפי דיווחים היה מומחה לענייני נפט וכיהן בתפקיד בכיר במתקן הגרעין בנתנז, נהרג כששני אופנוענים הצמידו מטען חבלה למכוניתו, והוא התפוצץ. לפי הדיווחים, גם שומר ראשו שהיה איתו במכונית נהרג. הוא המדען האיראני הרביעי שלוקח חלק בפרויקט הגרעין ומחוסל בשנתיים האחרונות, כשגם קודמיו נרצחו על-ידי אופנוענים. באיראן הדגישו את העובדה שחיסולו בא בדיוק בעת שבמדינה מציינים שנתיים לרציחתו של מדען הגרעין פרופ' מסעוד עלי מוחמדי.
כבר ביום רביעי מיהר סגן מושל טהרן לענייני ביטחון, ספר עלי ברטלו, להאשים כי ישראל עומדת מאחורי ההתנקשות, ואמר כי מטרתה במעשה היא להוסיף למצב נופך צבאי ולשבש את הבחירות לפרלמנט באיראן, שאמורות להתקיים ב-2 במרס. "זו עבודה של הציונים, נראה שלקראת הבחירות הציונים מנסים ליצור אווירה שתגרום לאחוז הצבעה נמוך יותר", אמר.
אחרי החיסול ביום רביעי דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א כי הפרלמנט בטהרן גינה את המעשה, וכי המחוקקים קראו "מוות לאמריקה", "מוות לישראל" ו-"מוות לצבועים", כינוי לארגון האופוזיציה מוג'אהדין חלק, שבאיראן
חושדים כי מסייע לגורמים חיצוניים לבצע התנקשויות כאלה. סגן יושב ראש הפרלמנט אמר בישיבת הפרלמנט כי "הצעד הזה רק יחזק את רצונה של איראן להשיג את שאיפותיה".
ועל רקע כל זה, הודיע אמש הבית הלבן כי נשיא ארה"ב, ברק אובמה, שוחח בטלפון עם ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו. לפי ההודעה השניים עסקו בין השאר "בהתפתחויות האחרונות" בנושא האיראני, כולל ניסיון העולם לאלץ את טהרן לעמוד במחויבויות הבינלאומיות שלה. בלשכת אובמה אמרו כי הוא דן עם נתניהו במאמצה של הקהילה הבינלאומית להעניש את איראן על כך שהיא אינה ממלאת את מחויבויותיה הבינלאומיות, ו"חזר על מחויבותו הבלתי ניתנת לערעור לביטחונה של ישראל".
Read this article in English