מיהו פוליטיקאי ישראלי בעיניך? חידת יאיר לפיד
עד היום הוא היה ממש נחמד, כמעט מיסטר פרפקט. מר קונצנזוס. בזירה החדשה, מזכירים מכרים וקולגות, צריך לשלוף ציפורניים, או שיאכלו אותך בלי מלח. בסוף של שבוע עם סערה פוליטית, מה מספרים על האיש שפעם ניגן ברחוב כדי להרגיש כמו קבצן?
יאיר לפיד נכנס לזירה: עוד כותרות
- בן-אליעזר: בגלל כניסת יאיר לפיד - נתניהו ינצח
- ניצל בציניות את הלהבות של הדרת הנשים / דעה
- שישי חם: מי יחליף את יאיר לפיד?
יש לו ביוגרפיה שרבים יקנאו בה: סופר שכתב רבי מכר, תסריטאי, מחבר שירים שהפכו לשלאגרים. מבכירי אנשי הטלוויזיה, עיתונאי ומנחה של תוכנית דגל בערוץ הנצפה מכולם, בעל טור מצליח בעיתון, מורה לאזרחות, בעל חגורה שחורה בקראטה. אינטליגנטי, רהוט, ג'נטלמן, חרוץ, וכן, גם נראה טוב. אבל גם חבריו הקרובים של לפיד שואלים השבוע את מה ששואלים כולם - כל זה יעזור לו להיות פוליטיקאי מוצלח?
"ההחלטה התקבלה כבר לפני כשש שנים", אומר חברו דני סידס, שדרן הרדיו והיועץ המוזיקלי של חדשות 2. "לכן ברור שלא הופתענו, הוא תמיד רצה להשפיע וזה אומר לעשות את הצעד הגדול הזה.
"יאיר פלרטט עם הרעיון של ההליכה לפוליטיקה יותר מדי זמן", סבור מנגד הקולגה רזי ברקאי. "הוא היה צריך לפרוש מ'אולפן שישי' ביוזמתו ולא רק בגלל לחץ חיצוני שהופעל עליו בעקבות חוק הצינון לעיתונאים שקודם בכנסת". גורם בכיר בערוץ 2 מוסיף: "יש מי שיגיד שהוא בא ל'אולפן שישי' כדי לקבל הכרה כעיתונאי, ושהוא מיצב את עצמו כמי שעוסק בחדשות ובאקטואליה קשה כי הוא תכנן להגיע רחוק יותר. יכול להיות שהוא צודק".
המורה יאיר
בעמוד הפייסבוק של לפיד מופיעה תמונה אותה העלה בעצמו לפני כשנה וחצי. השנה היא 1981, לפיד הצעיר אוחז בגיטרה באמצע הרחוב, מנגן לעוברים ושבים. אחת הצעירות משליכה מטבע לכובע שזרוק על הרצפה. בתמונה הזו נזכר השבוע סידס. "הייתי שם, בפסאג' קולנוע הוד בדיזנגוף, כשיאיר ניגן כמו הומלס רק כדי להרגיש איך זה להתפרנס כשזורקים לך מטבעות".
לדברי חברו, "יאיר רצה לחוות ולהרגיש ורצה ללכת עד הסוף עם התחושה. במידה רבה, זו התחושה גם היום. יאיר רוצה להרגיש, להשפיע ולקחת חלק פעיל. לא רק לכתוב רעיונות, אלא לעסוק בהם. זה לחוות את העניין. בדיוק כשם שהוא מקיים הרצאות במגזר החרדי - בגלל המחלוקת שאולי יש לו איתם בנושאים מסוימים. הוא מבקש לגעת בחוויה הזו".
30 שנה אחרי, את החיבור לשטח עם גיטרה בפסאג' החליף בשיעור אזרחות שבועי, שאותו הוא מעביר בתיכון נעמ"ת ביפו. הוא בא להרצאה אחת במסגרת פרויקט של שר החינוך, ומאז מתמיד כבר שלוש שנים כמורה מן המניין בהתנדבות. עם התלמידים הוביל מאבק, שזכה בזכותו לחשיפה, כדי שגם עניים יזכו למימון נסיעה לפולין, ואז הצטרף למשלחת. המפגש השבועי של כוכב הטלוויזיה עם התלמידים עושה לו טוב, וגם להם. בבית הספר מספרים שבוגרים ממשיכים להגיע מדי יום חמישי מהצבא רק כדי לפגוש את יאיר המורה.
לפיד זוכה לאהבת הקהל. נתפס כמי שמדבר בגובה העיניים לציבור, כמי שיודע לדבר ללבו. הוא הרי מנחה כבר שנים את טקס יום הזיכרון בכיכר רבין. חלק מהקולגות סבורים שהוא מלא מעצמו. "חכם וכישרוני ככל שיהיה, מה מכשיר אותו לחשוב שהוא יכול לנהל פתאום את המדינה הכי מורכבת בעולם?", תוהה אחד מעמיתיו למקצוע. "הפוליטיקה הישראלית מלאה בתקוות גדולות שהגיעו בלי מושג בהתנהלות פוליטית והתרסקו".
הסופרת ואשת התקשורת עירית לינור, שמכירה את לפיד עוד מהתקופה ששיחק בסרט "שירת הסירנה" המבוסס על ספרה, דווקא בטוחה שחריצותו תסייע לו לשמר את ההצלחה בפוליטיקה.
העיתונאי עפר שלח, שגם שמו נזרק באחרונה כמי שאולי יצטרף ללפיד, טוען כי "מנסים להציג אותו כבן אדם מתוחכם שגורם בדרך מניפולטיבית להמונים ללכת אחריו. זה קשקוש - אנשים לא טיפשים. הטלוויזיה היא אמנם מדיום שטוח אבל יש בה משהו מאוד משקף שאי אפשר לרמות בו. זו הסיבה שההמונים מרותקים לדמותו, שכתביו כל כך פופולריים ושהוא זוכה לתמיכה כה גדולה בסקרים".
קונצנזוס היא מילה גסה?
לפיד, בן 48, נשוי לעיתונאית והצלמת ליהיא לפיד ואב לשלושה. בנם של העיתונאי והשר יוסף (טומי) לפיד ז"ל והסופרת שולמית לפיד. על עצמו העיד בראיונות כי היה נער מרדן, סיפר שתכנן אחרת את חייו והיה אמור להיות מתאגרף, ואז הגיע צדוק "טייסון" כהן מהסרטון המפורסם שמישהו שחרר באחרונה לרשת, הפיל אותו לקרשים והחלומות נגנזו. לפיד פנה לתחומים אחרים שבהם הבריק - בעיקר כתיבה לסוגיה. עם השנים, דבקה בו תדמית ההולך בין הטיפות. המדבר אל כולם, הפונה אל המכנה המשותף, שני אולי רק לשלמה ארצי - מר קונצנזוס.
"יאיר אדם שונה מאוד מטומי לפיד", מעיד אברהם פורז, מי שהיה שותפו של אביו למפלגת שינוי. "שניהם אינטליגנטים מאוד, אבל יאיר אדם נחמד שדואג לתדמית הזו, בעוד שאביו היה אישיות קטגורית, חד משמעי, תקיף ואפילו ברוטאלי לעיתים. בפוליטיקה אתה חייב להיות תקיף ונחרץ, אי אפשר להיות נחמד כל הזמן.
"הוא יצטרך לפרום את המונח 'קונצנזוס' לחלקים ולראות אם זה מזיק לו או מועיל לו", מוסיף דני סידס. "ברור שהעובדה שהוא נחשב לקונצנזוס לא תורמת כי זה פשטני מדי. הוא יצטרך להעמיד את עצמו כעת במקום שבו הקונצנזוס אולי יתפרק, אבל יהיה ברור לכולם לאן הוא הולך".
"איפה הכסף?", חזר והדגיש יאיר לפיד בפייסבוק בפרסומים בחודשים האחרונים. "ברכות, המצאתי לעצמי סלוגן", כתב בטורו אתמול (יום ו') על שחיקת מעמד הביניים. הנה לכם סעיף מרכזי במצע המתוכנן של מפלגת לפיד. בראיון לאחרונה סיפר כי אינו מעשן עוד סיגרים ומכר את רכב היוקרה בו נהג ועבר לניסאן. עם כל אלו, הבין לפיד - מי שפרסם בעבר בנק מרכזי - יתקשה לדבר בגובה העיניים עם הציבור בימים של מחאה חברתית על יוקר המחיה.
"משאלות לב"
הסקרים האחרונים אמנם מבטיחים לפוליטיקאי הטרי הרים וגבעות, אך זה קורה עוד לפני ששטח את מצעו המפורט. יש הסבורים, ולפיד אף מדגיש זאת, כי עמדותיו הוצגו בלי סוף בטורי הפובליציסטיקה במדור השבועי. מנגד, יש הטוענים שכתיבתו של לפיד משולה ל"צמר גפן מתוק", כפי שמכנה אותה יוסי שריד, פעם שר והיום בעל טור בעצמו. כתיבה מופשטת מדי, כללית מדי, קלה מדי.
"אני לא מכיר את לפיד באופן אישי", מספר שריד, שהיה אחד מיריביו הפוליטיים של האבא טומי לפיד. "לעתים אני קורא את מאמריו בעיתון ובעיני זה מאוד משעמם. מהמעט שקראתי הבנתי שלא אצליח להכיר אותו באמצעות כתיבתו כי זוהי כתיבת אוויר. אף פעם לא הבחנתי בגרעין מוצק של דעה, הכול משאלות לב חסודות - הלוואי שיהיה טוב, שנהיה בריאים, שנהיה פטריוטים. את אביו לא אהבתי כפוליטיקאי, אבל לגבי טומי - לפחות ידענו מה הוא חושב בתחומים מסוימים, בעיקר בסוגיית דת ומדינה. את זה אי אפשר עדיין לומר על הבן".
"אינני מכיר את דעותיו", אומר גם רזי ברקאי. "ולכן אין לי מילה טובה או רעה לומר על התנהלותו או עמדותיו, אני מניח שמעתה הוא יצטרך לומר דברים יותר חד משמעיים". שלום קיטל שותף לתחושה: "הוא בחור אינטליגנטי, אין על כך עוררין, השאלה היא מהן דעותיו".
זירת העבודה הנראית של לפיד בשבוע החולף התמקדה בעיקר ברשת ובעמוד הפייסבוק שלו. גם שם בין אלפי המברכים ניתן למצוא לא מעט תהיות לגבי עמדותיו. ברשימה באוגוסט הציע לפיד גרסה ראשונית לאמנה חברתית שתיכתב בשיתוף הגולשים. בין היתר נכתב שם: "לא נעשה דבר למען ההווה על חשבון העתיד", "לא ניכנע לדעות קדומות", "לא נברח מאחריות". גולש בשם דוד הגיב: "יאיר קצת צניעות, מה זה מנסים לכתוב את עשרת הדיברות מחדש?". גולשת בשם נווה כותבת: "לייק לכוונה וליוזמה, אבל התוכן דורש יותר העמקה". ויש המבטיחים להצביע לו, מתעניינים אם אפשר לעזור. בימים האחרונים, אחרי שהפייסבוק של לפיד זכה לפרסום רב (וגם איום ברצח מצד בן 16), נוספה לתמונתו גם כתובת מייל להצטרפות ל"Lapidteam".
בעיני סידס, שמנהל שם שיחות על כל דבר ועניין במשך שעות, זו הזירה המעניינת ביותר ברשת. "יש שם דיונים מעמיקים ולכן חשוב לי להיכנס ולקרוא דעות. עמוד הפייסבוק של יאיר הוא חוג הבית הכי גדול שאני מכיר. הפלורליזם שם מדהים, ויש שם מגוון של אנשים ועמדות שפשוט מעניין לשמוע, בשאר הזמן אני משתדל לשמור על העמוד ממעריצות שחושבות שיאיר הוא עוז זהבי".
"אני אגיד לך למה אני חושב שעשית טעות: כי מה שיקרה זה שיהיו לך שלושה חודשים נורא מרגשים עד הבחירות, קודם הפריימריז, אחרי זה הבחירות, יהיו באמת התרגשויות עצומות וחדש וכו'... ואחרי זה תהיי חברת כנסת מספר 88, יושבת ליד יעקב חזן, ומקווה שיתנו לה פעם בשנה להגיד את דעתה באיזה עניין באולפן שישי בערוץ 2, משהו שהיה לך ביד. זאת אומרת, את לא מוסיפה לעצמך כוח ציבורי, את מורידה לעצמך".
(יאיר לפיד בראיון עם שלי יחימוביץ' לרגל כניסתה לפוליטיקה, מחמיץ בגדול בתחזית על עתידה הפוליטי של יו"ר העבודה)
יותר משש שנים עברו מאז הראיון ההוא, אז הייתה יחימוביץ' העיתונאית שחצתה את הקווים. השבוע כפוליטיקאית משופשפת גם ידעה לגנוב ללפיד מעט פוקוס עם צירופו של נועם שליט למפלגתה. הוא ודאי היה מעדיף למחוק עכשיו מהזיכרון הטלוויזיוני את השאלה ההיא. את עצמו אולי היה שואל האם כמו יחימוביץ', גם לו יש כישורים להפוך לחיה פוליטית של ממש?
מייקל ג'ורדן, שחקן בייסבול
"עכשיו הוא יתחיל לשלם על כל טעות", אומר חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן מהליכוד, "לדוגמה זה שהסנדק של כל המהלך שלו הוא אהוד אולמרט, שעומד למשפט באישומים חמורים, אז כבר עכשיו אפשר לומר שיאיר לפיד לא יכול לדבר על פוליטיקה חדשה ונקייה. כבר ראינו אנשים שהיו מאוד מוכשרים בתחומם וברגע שהגיעו למגרש הפוליטי איבדו את הידיים והרגליים. מייקל ג'ורדן היה שחקן הכדורסל הגדול בדורו, יום אחד החליט לעבור לבייסבול, ומה קרה לו? התרסק".
"טומי ידע להילחם על עקרונותיו בכל הכוח - אם צריך היה שולף ציפורניים", מוסיף פורז, "עד עתה לא נתקלתי בציפורניו של יאיר אף לא פעם אחת וזו שאלה גדולה שמרחפת מעל הצטרפותו. הוא צפוי לחטוף חבטות חזקות יותר ממה שספג באגרוף, ככל שמועד הבחירות יתקרב והסקרים יראו שהוא לוקח מנדטים ממפלגות קיימות, כך יגבר עליו הלחץ. כדי להגיע למטרות הפוליטיות שלך אתה הולך בשדה מוקשים ובכל רגע נתון אתה עלול להתפוצץ". הוא מבקש להזכיר: "כמה מאושר היה אביו ב-2003 כששינוי קיבלה 15 מנדטים, וכמה מדוכדך היה כששינוי התרסקה ב-2006. מי כמו יאיר יודע מה עבר אז על טומי".
לטענת שריד, "לעת עתה הוא הנהיג רק את צוות אולפן שישי. זה לא מעט, אבל זו איננה ההוכחה שהאיש מנהיג. ההתרגשות בסקרים סביב החלטתו של יאיר להצטרף לפוליטיקה היא תולדה של תרבות סלבריטאים שמציפה את החברה שלנו. אם מישהו ייצא מחר מבית האח הגדול ויכריז על מועמדותו, גם הוא יקבל בסקרים 11 מנדטים".
"היה ברור לכולם שיאיר בשלב הבא לא יהפוך לנגר או שרברב, אלא יחפש זירה אחרת של השפעה", מספר יזהר כהן, חברו הטוב של לפיד עוד מתקופת עיתון "במחנה" ומי שאיוריו מעטרים את טורו. "אז כרגע הזרקורים עליו, הקהל מופתע ומוחא כפיים ורואה אותו בחלוק המוזהב, אבל עכשיו הוא הולך להתמודדות מאוד קשה. היריב שלו היא הסיטואציה, הנסיבות של המדינה. אני מאמין שליאיר יש את הקופסה של הסרגלים ואמות המידה להבין את המורכבות של היריב הזה".
"יאיר הוא בנאדם מאוד חזק כי החיים חיזקו אותו", מנתח דני סידס, "אני לא יודע מה יקרה לו בכנסת ולדעתי, לפחות בהתחלה, הפוליטיקאים מהדור הצעיר כמו גלעד ארדן או גדעון סער יאכלו אותו בלי מלח כי הם כבר במשחק עשרות שנים. הוא יקבל מהם בראש לפחות בהתחלה, אבל צריך לזכור שיאיר עבר בחיים כמה דברים מאוד קשים, דרמות שמחשלות את הבנאדם. בקטע הזה יש לו מטען חורג של היסטוריה שיכולה בשקט לשמור אותו על המים. דבר אחד בטוח - זה שהוא היה סופר, עשה קולנוע, תכניות אירוח, עיתון, אולפן שישי, בפוליטיקה תוך זמן קצר שום דבר לא יעמוד עוד לזכותו. נגמר, דף חדש".