שתף קטע נבחר

 

שביתה וכאוס ברשויות: "לקחנו את הילד לסבתא"

שביתת הרשויות המקומיות בכל הארץ יצאה לדרך, והבלגן חוגג. ברוב המקומות מתקיימים לימודים כרגיל, אבל בכמה רשויות בלי מאבטח בית הספר נותר נעול: "המנהלת אמרה שאי אפשר להכניס את הילדים". בגנים תלויים בהורים מתנדבים

נבחרי הציבור נאבקים ביניהם על הכסף, והתושבים משלמים את המחיר: ברחבי הארץ החלה הבוקר (יום ב') שביתה כללית בכל הרשויות המקומיות. המרכז לשלטון מקומי מסר שהמשא ומתן שנוהל גם עם נציגי ראש הממשלה בלילה נכשל, וכיום לא פועלים כל השירותים לאזרח. הבלבול הגדול ניכר במערכת החינוך. גורם הבקיא בהיקף השביתה אמר: "בשטח יש כאוס מוחלט. לרבים לא ברור מה הם צריכים לעשות".

 

תושב מזכרת בתיה סיפר ל-ynet שלקח את בנו, בן 9, לבית הספר היסודי בן-גוריון, אך נתקל בשער נעול. "בדיוק הגיעה המנהלת ואמרה שאי אפשר להכניס את התלמידים כי אין שוער והיא לא רשאית להכניסם כך. היא אמרה לי לקחת את הילד הביתה. לקחנו את הילד לסבתא, כמו שעוד 300 אלף הורים יעשו היום".

 

בבית ספר "יזרעאליה" בחיפה יש שומר בשער, ואצלכם? (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
בבית ספר "יזרעאליה" בחיפה יש שומר בשער, ואצלכם?(צילום: אבישג שאר-ישוב)
 

לפי החוק, כאמור, במוסדות החינוך חייבים להיות מאבטחים כדי לאפשר את פעילותם. מעבר לכך, מכיוון שהסייעות בגני הילדים אינן עובדות, רק במקומות שבהם נמצא הורה מתנדב לשהות לצד הגננת, הלימודים מתקיימים.

 

עוד בחדשות ynet:

 

תום, אב לילד בגן חובה בהרצליה, סיפר על ההרגשה הלא נעימה הבוקר. "התחושה נוראית, עושים בילדים שימוש כדי להגיע להישגים כאלו או אחרים. הגעתי לגן עם הילד, ופתאום אני רואה שהגן סגור". לדבריו, הורים נוספים עמדו מחוץ לגן לא ידעו מה לעשות עם הילדים. "לצערי, אני בבעיה וכנראה אצטרך להישאר עם הילד ולהפסיד יום עבודה".

 

הורים במקום מאבטחים

גם בראשון לציון הבלבול חוגג. יושב ראש ועד ההורים בעיר, אוהד אוזן, אמר כי "יש בלגן גדול, הדיווחים סותרים והורים לא יודעים מה לעשות. בבתי הספר היסודיים ההורים עמדו בשערי בית הספר במקום המאבטחים וקיבלו את התלמידים".

 

בדימונה יתקיימו רק בחינות הבגרות. ראש העיר מאיר כהן אמר כי העירייה דאגה לשכור אבטחה במהלך זמני הבחינה. הלימודים בתיכונים לא מתקיימים, ובבתי הספר היסודיים המנהלים אחראים להודיע להורים בדבר הלימודים,

שכן ניתנה להם הזכות לבחור אם ילמדו או לאו.

 

ברמת-גן נמסר תחילה מהעירייה כי הלימודים מתקיימים כסדרם, אולם לאחר מכן נודע כי רק בשעה 7:45 הוחלט בעירייה שהמאבטחים יגיעו למוסדות החינוך, מה שיצר בלבול ואיחורים. רן נאמן, אבא לילד בכיתה א' בבית הספר "מורדי הגטאות" בעיר, מצא שער סגור הבקר.

 

"היה להם זמן מאתמול להתכונן לעניין המאבטחים, והם לא עשו זאת, על המחדל החינוכי הזה אנשים בעירייה צריכים לתת את הדין", הוא אמר בכעס. לדבריו, הורים שהגיעו פנו חזרה לביתם, ורק ברבע לתשע הגיע המאבטח ופתח את שער בית הספר. "אין פה כמעט ילדים, עד שהם יבואו יילך חצי יום", אמר.

 

בתיכון חדש ברמת-גן לימודים כרגיל. המאבטחים נשלחו מאוחר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בתיכון חדש ברמת-גן לימודים כרגיל. המאבטחים נשלחו מאוחר(צילום: מוטי קמחי)

 

מוטי גלר מוועד ההורים בבאר-שבע אמר שהוא מבין את הזעם של הרשויות, אך לא ברור לו מדוע השביתה לא תואמה עם ההורים. "יש הנחיה חד משמעית לא לפתוח גני ילדים שבהם הורים לא יתנדבו להחליף את הסייעות, אך בגלל חוסר התיאום, המידע לא עבר כראוי להורים, והגנים סגורים".

 

בהרצליה המצב דומה. יושב ראש ועד ההורים בעיר, ניסן משכיל: "החל משעות הבוקר אנחנו מקבלים דיווחים שהורים מגיעים לגנים אך אלו סגורים זה גורם למרמור רב, לא הודיעו מראש והדבר גרם להורים לאבד ימי עבודה".

 

אין פינוי אשפה ברחובות תל-אביב, אבל אין גם דו"חות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אין פינוי אשפה ברחובות תל-אביב, אבל אין גם דו"חות(צילום: ירון ברנר)
 

גם במגזר הערבי נוצר בלבול רב, והורים רבים לא שלחו את הילדים למוסדות החינוך. "היה בלבול בבתי הספר, כי חלק מהתלמידים לא הגיעו והורים חשבו שהשביתה כוללת החינוך", אמר ראש עיריית כפר קאסם, נאדר סרסור. לדבריו, "המגזר הערבי הם הכי נפגעים מכל העניין במיוחד בכל מה שקשור במחירי המים ואי קבלת תרומות".

  

החינוך המיוחד הושבת: "שימוש ציני"

עם זאת, ברשויות מקומיות רבות הלימודים מתקיימים כרגיל. מעיריות באר-שבע וערד למשל מסרו שההסעות והאבטחה פועלות כסדרן. כך גם בתל-אביב, בגבעתיים, בלוד ובמועצות האזוריות שער הנגב וחוף אשקלון.

 

מנתוני משרד החינוך הבוקר עולה כי החינוך המיוחד במרבית מוסדות החינוך מושבת, למעט המועצות האזוריות והחינוך ההתיישבותי.

גורם במשרד החינוך ציין כי "זה שימוש ציני בילדי החינוך המיוחד וחציית קו אדום, שכן לרוב לא פוגעים בילדי החינוך המיוחד בעת שביתה".

 

כמו כן מהנתונים עולה בנוסף כי למעט בעיות נקודתיות, מערכת החינוך פועלת בכל רחבי הארץ כסדרה. מהנתונים עולה כי במחוזות ירושלים, תל-אביב והדרום הלימודים מתקיימים כסדרם. עם זאת, יש בעיות במחוזות מרכז וחיפה. למשל, בחיפה 7 גנים אינם פועלים, ובראשון לציון וברעננה יש תיכונים מושבתים. ממשרד החינוך נמסר כי על אף הניסיונות לשבש את הלימודים, "רוב המוסדות הצליחו להתגבר על הקשיים ולפתוח את יום הלימודים".

 

בלילה נמשך המשא ומתן בניסיון למצוא פתרון לשביתה. "לא הוצא שום דבר קונקרטי. יצאנו מאוכזבים מההצעה של אלי ישי", אמר גורם בשלטון המקומי,

"שלחו אותנו למנכ"ל ראש הממשלה שלא הציע שום דבר אופרטיבי ולא היה מוסמך לסגור. בשלב מסוים אלי ישי הגיע, וכמה דקות אחרי שהגיע הישיבה הסתיימה".

 

השביתה כוללת את כל השירותים העירוניים, כולל שירותים הניתנים בידי עובדי הרשויות המקומיות עצמן וגם בידי חברות קבלן. בין היתר, לא יתבצע איסוף אשפה, משרדי הרווחה לא יפעלו - וגם הפקחים לא ירשמו דו"חות. עם זאת, מעיריות הרצליה ורמת השרון נמסר כי קבלנים יאספו את האשפה.

 

בשלטון המקומי זועמים על כוונת משרד הפנים וחברי כנסת להעניק הנחות בארנונה למשפחות מרובות ילדים, לסטודנטים, למילואימניקים ולישיבות, מה שישפיע ישירות על מאזנן הכספי של הרשויות המקומיות.

בעקבות זאת הן הודיעו על השביתה.

 

מהשלטון המקומי נמסר הבוקר: "לצערנו חרף מאמצים כבירים ורצון לפשרות, המשא ומתן נכשל בעיקר בשל סירוב הממשלה להפחית את מחיר המים ומניעת החלטות שונות שיביאו לעלייה דרמטית ביוקר המחיה ובעיקר לקיצוץ חד בחינוך. קוראים לראש הממשלה לשוב ולהתערב כדי למנוע פגיעה מיותרת באזרחי ישראל. השביתה כמתוכנן".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו תומר ולמר, עומרי אפרים, אילנה קוריאל, מאור בוכניק, גלעד מורג, שמוליק חדד וטלי חיל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא כל כך נעים לראות גן סגור
צילום: גיל לרנר
אין קבלת קהל בעיריית תל-אביב
צילום: ירון ברנר
מומלצים