מעצמה גרעינית רותחת: ר"מ פקיסטן בדרך לאישום
מאבק הכוחות בין ממשלת פקיסטן לקציני הצבא ולבית המשפט העליון הגיע הבוקר לשיא: הליכים נפתחו נגד רה"מ גילאני שסירב לחקור הטענות לשחיתות נגד הנשיא זרדרי. ברקע: החשש מהפיכה צבאית ונפילת הנשק הגרעיני לידי קיצונים מהטליבאן
בית המשפט העליון של פקיסטן הורה הבוקר (יום ב') לפתוח בהליכים נגד ראש הממשלה, יוסוף רזא גילאני, משום שלא כיבד את פסיקתו שלפיה יש לפתוח בחקירה נגד הנשיא, אסיף עלי זרדרי, בחשד לשחיתות מצדו. פסיקת בית המשפט היא הסלמה דרמטית במתיחות בין הממשלה המנסה לשרוד לבין שופטי העליון והצבא במדינה. לאחרונה עלו השערות בנוגע לאפשרות של הפיכה צבאית בפקיסטן, מעצמה גרעינית שמתמודדת עם מורדים קיצונים אנשי הטליבאן.
עוד חדשות מהעולם הגדול:
- נגד השעון: צוללנים מחפשים ניצולים בבטן האונייה
- דיווח: חיזבאללה ירה קטיושות על אזרחים בדמשק
- תאילנד: מצאנו חומרים לפצצה, קשר לחיזבאללה
- חיזוק לרומני: הנטסמן פרש מהמירוץ הרפובליקני
בפסיקתו הבוקר הורה בית המשפט העליון לגילאני להתייצב לפניו באופן אישי ביום חמישי הקרוב, בגין ביזיון בית המשפט. המשמעות היא שהוא עשוי לעמוד לדין בשל סירובו לחקור את זרדרי בגין טענות לשחיתות משנות ה-90. ממשלתו של גילאני טוענת כי זרדרי נהנה מחסינות, ולכן אין לחקור אותו.
פסיקת העליון הבוקר נתפשת כחלק ממלחמת כוחות גדולה יותר שיודעת פקיסטן בשבועות האחרונים, והיא מהווה הסלמה דרמטית במאבק האיתנים הזה. הממשלה האזרחית במדינה מתמודדת עם התקפות מילוליות קשות מצד הצבא בעקבות מסמך סודי שבו ביקשו לכאורה אנשי הממשלה מארה"ב לסייע להם להחליש את השפעתו של הצבא ולמנוע הפיכה בתמורה לקידום אינטרסים אמריקניים, ומצד בית המשפט העליון, שמתח ביקורת על הממשלה משום שלא יישמה תקנות שונות בשנתיים האחרונות.
מאז הקמתה ב-1947 מתמודדת פקיסטן עם אותה תסבוכת פוליטית-ביטחונית: צבא שאינו מוכן לסבול את העובדה שעליו לקבל הוראות מפוליטיקאים, ושביצע בעבר כבר שלוש הפיכות צבאיות, מול ממשלה שמתעקשת לשמור לעצמה את הסמכת לנהל את ענייני המדינה. הממשלה נתנה לגנרלים שליטה על מדיניות החוץ והביטחון במידה רבה, אבל ההנהגה האזרחית וקציני הצבא מעולם לא הצליחו לגשר לגמרי על הפערים ביניהם מאז עלו זרדרי וגילאני לשלטון בשנת 2008.
העימות בין הצבא לממשלה צף לאחרונה שוב אל מעל לפני השטח, בעקבות חשיפתו של מסמך לא חתום שנשלח אשתקד לוושינגטון, ושבו הציע המחבר הטבות בכל הקשור לענייני ביטחון החשובים לארה"ב בתמורה לסיוע למנוע הפיכה אפשרית של הצבא. בית המשפט העליון הקים ועדה כדי לחקור את העניין. גילאני מתח ביקורת על שיתוף הפעולה של הצבא עם
החקירה, ואמר כי המבוי הסתום הוא לא פחות מאשר בחירה בין דמוקרטיה לדיקטטורה. דבריו באו בעקבות אזהרות של הגנרלים, שזעמו על המסמך, מפני "השלכות חמורות".
רק בשבוע שעבר שב הנשיא זרדרי לפקיסטן, אחרי שבועות שבהם שהה בדובאי. אחרי עזיבתו לדובאי נפוצו בפקיסטן שמועות כאילו הוא הודח בהפיכה צבאית, אולם בהמשך התברר כי הוא לקה בשבץ קל ומתאושש במפרץ הפרסי. בין זרדרי למערב התגלעו אמנם חילוקי דעות עמוקים בעבר, אולם הוא עדיין נחשב גורם פקיסטני מתון. בהתחשב בכך שכל תנודה בצמרת השלטונית מעוררת במערב חשש שהנשק הגרעיני של פקיסטן ייפול בידי קיצונים איסלאמים, גם בוושינגטון מקווים שזרדרי יצליח לייצב את שלטונו.