שתף קטע נבחר
 

בפרס ספיר 2011 זכה הסופר חגי ליניק

הסופר חגי ליניק זכה בפרס ספיר לספרות על ספרו "דרוש לחשן". "אגיד משפט מהכדורגל", אמר ליניק ברגע הזכייה, "באתי קטן ויצאתי גדול". בפרס הביכורים זכה יאיר אסולין

חגי ליניק הוא הזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2011 על ספרו "דרוש לחשן" שיצא בהוצאת הספריה החדשה הקיבוץ המאוחד. ליניק גבר על המועמדים האחרים לפרס השנה: אורלי קסטל-בלום על ספרה "חיי חורף", משה סקאל על ספרו "יולנדה", דן בניה-סרי על ספרו "ארטור", ומתן חרמוני על ספר הביכורים שלו "היברו פאבלישינג קומפני".

 

ליניק שמח על הפרס: " באתי קטן, יצאתי גדול"  (צילומים: בן קלמר)     (צילם: בן קלמר) (צילם: בן קלמר)
ליניק שמח על הפרס: " באתי קטן, יצאתי גדול" (צילומים: בן קלמר)

 

ברגע הזכייה אמר הסופר משפט אותו ייחס לתחום הכדורגל: "באתי קטן יצאתי גדול. ליניק, שתואר כסוד הלוחש של הספרות, הוכיח בזכייה זו כי גם סופר פחות מוכר יכול לקבל במה ייחודית ומשמעותית בתחום הספרות.

 

ליניק, החל לכתוב למעשה אחרי גיל 30 והוא בוגר המדרשה למוזיקה בתל אביב ובברקלי קולג' אוף מיוזיק בבוסטון בארצות הברית. שלושת ספריו "מישהו נפל", "מספר מוות" ו"דרוש לחשן" פורסמו בהוצאת הקיבוץ המאוחד. את ספרו הזוכה בפרס ספיר ערכו מנחם פרי, והסופר והעורך דרור בורשטיין לו הודה ליניק בטקס, וסיפר על אמונו המלא של בורשטיין שאמר לו רק מילה אחת: "ספיר". "דרוש לחשן" שיצא לאור השנה זכה לשבחי הביקורת הספרותית בזירות התקשורתיות השונות.

 

"דרוש לחשן"   (עטיפת הספר) (עטיפת הספר)
"דרוש לחשן" (עטיפת הספר)

 

הרומן "דרוש לחשן" מספר את סיפורה של מירה, לשעבר נורמה, גרמנייה לא-יהודייה הנשואה לנחמיה שהיה חייל בצבא האדום בזמן במלחמת העולם השנייה. בנם של השניים, זוהר, נהרג בגיל תשע-עשרה, בשירותו הצבאי. ביישוב הגובל במסלולי ההמראה של נמל התעופה חיים שניהם שנים ארוכות גב אל גב, כל אחד לנפשו, מסוגרים בשתיקותיהם. כל אחד מהם מנסה לרמות את המוות ולהיאחז בחיים, אך בדרך המנוגדת קוטבית לזו של האחר, אולי רק לכאורה.

  

בפרס הביכורים זכה הסופר הצעיר יאיר אסולין על ספרו "נסיעה" שיצא לאור בהוצאת חרגול עם-עובד בעריכתו של אלי הירש. הרומן מתאר נסיעה של חייל מבית דתי-ציוני עם אביו בחמש לפנות בוקר בדרך לקב"ן, ועוסק בחוויותיו של חייל במערכת הצבאית ובחיפוש האנושי אחרי גאולה.

 

הטקס, בהנחייתו של אברי גלעד התייחס למצבם של הסופרים ולתמיכתו של מפעל הפיס בהם, ככאלו שבוחרים בחדוות היצירה הספרותית שהופכת את חיי הקיום שלהם לקשים מבחינה כלכלית. בטקס השתתפו גם הזמרים שלומי שבן, אוהד שרגאי ומיי פיינגולד, והשחקנים אורי פפר ואניה בוקשטיין שהקריאו קטעים מתוך הספרים המועמדים.

 

חמשת המועמדים לפרס ספיר 2011    (צילם: בן קלמר) (צילם: בן קלמר)
חמשת המועמדים לפרס ספיר 2011

 

במסגרת הזכייה יקבל ליניק פרס כספי בסך 150 אלף שקלים וספרו יתורגם לערבית ולשפה זרה נוספת על פי בחירתו. כמו כן, ירכוש מפעל הפיס מהדורה בת 500 ספרים מה"רשימה הקצרה" וספר הביכורים ויעניק אותם לספריות ציבוריות ברחבי הארץ. כל אחד מהמועמדים שנכלל ב"רשימה הקצרה" כולל הזוכה בקטגורית ספר ביכורים, זכה בפרס כספי בסך 25 אלף שקלים.

 

פרס ספיר לשנת 2011 ניתן זו השנה ה-12 על ידי מפעל הפיס. מתוך עשרות

הספרים שהוגשו על ידי המו"לים השונים נבחרה "רשימה ארוכה" ובה 12 סופרים. מתוכם נבחרה "הרשימה הקצרה" ובה חמשת המועמדים הסופיים לפרס. הבחירה התבצעה על ידי ועדת שופטים מיוחדת בראשות שופטת בית המשפט העליון בדימוס, הגברת דליה דורנר. צוות השופטים התייחס תוך כדי הטקס למקומה של המילה הכתובה בתרבות, וכן למצבם הלא פשוט של הסופרים להשתכר מכתיבתם. השנה הודיע מפעל הפיס כי יכפיל את התקציב הניתן מצדם לתרבות ואמנות, שיעמוד על סך 30 מיליון שקלים.

 

פרס מפעל הפיס לספרות על שם ספיר הוענק לראשונה בשנת 2000, והוקם בהשראת פרס "בוקר" הבריטי. אלה הם הזוכים בו עד עתה:

 

2000 – חיים סבתו על ספרו "תיאום כוונות"

2001 – דויד גרוסמן על ספרו "מישהו לרוץ איתו"

2002 – גייל הר אבן על ספרה "שאהבה נפשי"

2003 - אמיר גוטפרוינד על ספרו "אחוזות החוף"

2004 – דן צלקה על ספרו "ספר האלף בית"

2005 – אלונה פרנקל על ספרה "ילדה"

2006 – רון לשם על ספרו "אם יש גן עדן"

2007 - שרה שילה על ספרה "שום גמדים לא יבואו"

2008 – צבי ינאי על ספרו "שלך סנדרו"

2009 – ביטול הפרס

2010 – יורם קניוק על ספרו תש"ח

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופטת דליה דורנר, יו"ר הוועדה שבחרה את הזוכים
צילם: בן קלמר
יאיר אסולין. זוכה בפרס הביכורים
צילם: בן קלמר
לאתר ההטבות
מומלצים