בדואים בסיני מאיימים במרד: "מהפכה משלנו"
שנים טענו הבדואים לקיפוח מצד מובארק. עם נפילתו כבשו במידה רבה את סיני, וכעת הם תובעים ייצוג גדול יותר בפרלמנט ומאיימים להשיגו בכוח: "הבחירות זויפו ושוב מדכאים אותנו, אנחנו 'היהודים של סיני'. נעשה מהפכה כאן, לא בכיכר תחריר"
רשת CNN דיווחה כי ממשלת מצרים, שבה שולט כרגע הצבא, מתמודדת עם אתגר הולך וגדל בדמות מרמור של האוכלוסייה הבדואית. לפי דיווח ברשת האמריקנית, ביום שישי האחרון נפגשו מנהיגים בדואים בדרום חצי האי סיני והאשימו את המועצה הצבאית העליונה כי היא בוגדת במצרים.
לפי הדיווח ב-CNN, המנהיגים הבדואים הזהירו כי אם יהיה צורך בכך, הם ישתמשו בנשק כדי להשיג ייצוג גדול יותר בפרלמנט החדש, שהבחירות ההיסטוריות לבית התחתון שלו הסתיימו בתחילת החודש. הם טענו כי הבחירות, שבהן ניצחו שתי מפלגות איסלאמיסטיות - האחים המוסלמים והסלפים הקיצונים, זויפו.
מאז תחילת ההתקוממות העממית נגד חוסני מובארק בינואר אשתקד, כוחות הביטחון של מצרים איבדו במידה רבה שליטה על דרכים ראשיות בסיני, ועימותים מזוינים התגלעו בינם לבין בדואים שהשתלטו על האזור. לפי ההערכות, זה גם מה שאפשר לחוליות טרור לפעול ביתר שאת מסיני. מקורות ערבים וישראלים הזהירו כמה וכמה פעמים מאז כי הבדואים בסיני מסייעים להבריח נשק לעזה, כשבשנה האחרונה ערוץ נשק עיקרי הפך להיות זה שבו מוברחים אמצעי לחימה מלוב לרצועה.
הבדואים טוענים כי הם סובלים מקיפוח במערכת הפוליטית המצרית באופן מסורתי. מנהיג אחד השבטים בסיני אמר לפי CNN: "לא נאפשר לקיים פרלמנט ללא נציגות בדואית כפי שנקבע בבחירות שזויפו על-ידי ברית בין המועצה הצבאית העליונה למפלגה איסלאמית מסוימת". לפי הרשת האמריקנית, בלוגר בדואי בולט בשם מוסעד אבו פג'ר איים: "כל האסירים שלנו במצרים ישוחררו".
גם דיווחים בכלי תקשורת במצרים מעידים בימים האחרונים כי הבדואים בסיני חשים שהעם המצרי והשלטון המצרי הזניחו אותם, ושהם אינם חלק מהמהפכה. בכתבה שפורסמה אתמול במהדורת הנוער של העיתון "אל-אהראם" אמר חודייר סאלם, השיח' של שבט אלמזאינה, הגדול בשבטי סיני: "אין דבר יותר קשה מהדרה, הפקעת הלאומיות וההאשמה בבגידה וזה מה שכואב לנו. אנחנו בראש אחד ותושבי מצרים חיים בראש אחר, כאילו שאנחנו חיים באי בודד ואין לנו שום קשור לנאמנות ולשיוך למדינה הזאת".
"ישראל היא עדיין האויב שלנו"
השייח' הוסיף: "הם רוצים לגזול את זכויותינו ואת רצוננו, את הזכויות האלמנטריות שלנו בתחום הבריאות והחינוך. יש רוצים שהבדואים יהיו פחות מלומדים ואף יתרה מכך - שרבים מהם יהיו אנלפאבתיים כדי שהם לא יגיעו לרמה של מודעות שתגרום להם להיות נחושים לעמוד על הזכויות המגיעות להם".
נור ג'מעה, בן 26 שחי בחצי האי סיני, הביע תחושה דומה: "לנער הבדואי אין הזדמנויות בהשוואה לנער המצרי, שזוכה להזדמנויות רבות. אנחנו מצרים רק בתעודת הזהות הרשמית, אולם הממשלה לא מכירה בנו כחלק מהמולדת ואנחנו תמיד מואשמים בבגידה, אף שאין בדואי אחד שהתחתן עם ישראלית ואף אחד מאתנו לא הלך לעבוד בישראל... הישראלים הם עדיין האויבים שלנו כיוון שהם כבשו את אדמתנו, ואנחנו אלה שניזוקו מהם באופן הקשה ביותר במשך שנים רבות. אנחנו גם הראשונים שנגן על סיני אם היא תותקף, ואנחנו מסרבים להצטייר כיהודים של סיני".
השייח מוחמד איסמאעיל הסביר כיצד הבדואים של סיני הרגישו את ההדרה בבחירות האחרונות לפרלמנט: "בבחירות האחרונות חשבנו שתהיה התעוררות במדינה, שקולנו יישמע ושיהיו לנו נציגים במועצת העם, אבל הבחירות הביאו עמן אכזבה. איך זה שכל תושבי דרום סיני הם בדואים, אין ביניהם מי שמשתייך ל'מפלגת החירות והצדק' של האחים
המוסלמים, אבל המועמד של המפלגה הזאת זכה ב-14 אלף קולות? הדברים עדיין מתנהלים כמו שהיו במשטר מובארק, בהנחה שלבדואים אין דרישות".
איסמאעיל אל-אחמדי, תושב סיני, אמר כי לתושבים הבדואים שם אין כוונה להשתתף בחגיגות יום השנה לתחילת התקוממות נגד מובארק, שייערכו ב-25 בינואר. "מאז המהפכה הבדואים לא קיימו שום פעילות או הפגנה, ולא העלו דרישות למרות העובדה שהחיים כאן גרועים ונמצאים בשפל המדרגה, במיוחד כיוון שהתיירות שעליה אנחנו מתבססים כמקור פרנסה פחתה. לא נשתתף בחגיגות כי לא הפקנו שום תועלת מכך. אם נרצה משהו, אז נחולל את המהפכה של הבדואים שהיא תהיה רק שלנו ועל אדמתנו בסיני, ולא נלך לכיכר א-תחריר".