שטייניץ: תחזית הצמיחה ל-2012 - 3.2%
שר האוצר מסכם בפני ועדת הכספים את שנת 2011 ומציג תחזית לשנה הקרובה. "זו שנה שנייה ברציפות שישראל צומחת גבוה יותר מכל מדינות המערב", אמר שטייניץ שהציג תחזית צמיחה נמוכה מזו שהיתה בשנה החולפת שעמדה על 4.8%
תחזית הצמיחה של האוצר ל-2012 היא 3.2% - כך אמר הבוקר (ד') שר האוצר, יובל שטייניץ, בוועדת הכספים. זאת, לעומת צמיחה של 4.8% ב-2011. מדובר בעדכון כלפי מטה של תחזית האוצר הקודמת לשנת 2012, שעמדה על 4%. שר האוצר הציג בפני ועדת הכספים סקירה מסכמת של שנת 2011 ואת תחזית האוצר ל-2012.
נתונים לסיכום שנת 2011:
תחזית האוצר שהציג שטייניץ גבוהה מהתחזית האחרונה של בנק ישראל, מחודש דצמבר, שעמדה על 2.8%. שר האוצר הוסיף: "כל מספר בין 2% ל-5% הוא סביר ובין 1% ל-6% הוא במסגרת ההיגיון". לדברי שטייניץ, "היעד הוא לצמוח כמה שיותר, ולעלות על התחזית. זה במידה רבה בידנו. אם נפעל נכון, בהנחה שאירופה לא תתפרק, ולא תהיה התפוררות של גוש האירו, אנחנו נעשה כל מאמץ לשפר ולהתעלות מעל התחזית".
שטייניץ אמר עוד: "זו שנה שניה ברציפות שישראל צומחת גבוה יותר מכל מדינות המערב, ואני רוצה להדגיש, שהצמיחה הזו היא צמיחה שלא מבוססת על הגדלת הפעילות הכלכלית במשק גרידה, נפח הייצוא או הצמיחה. זו צמיחה שמבוססת על גידול מרשים בהשקעות בכל ענפי המשק בנכסים קבועים. אנחנו נמצאים בסוף 2011 ברמת השקעות גבוהה בעשרות אחוזים מזו שהיתה ב-2008 ו-2009 לפני המשבר".
עם זאת, שטייניץ הזהיר כי "יהיה קשה לשמור על הגידול הזה ב-2012", וציין את "התחושה של עליהום השוררת בקהילה העסקית והבינלאומית, של ניגוח ישראל שיוצרת הססנות לגבי ההשקעות בארץ. מספיק שתהיה ירידה של 10% כדי למוטט את כל התחזיות".
שר האוצר ציין, כי תחזית הצמיחה השנה עשויה לגדול ב-0.2% לאור תחזית הסחר הבינלאומי של הבנק העולמי, שתגדל ב-4.7%. למרות ששטייניץ ציין כי מדובר ב"תחזית זהירה ושמרנית", היא עדיין מפתיעה באופטימיות שלה, והוא אכן הזכיר כי קיימת אי הוודאות רבה כתוצאה מהמשבר הפוקד את אירופה ולא עבר בארה"ב. התחזית היא בעצם המבחן של שר האוצר לתקפותו של התקציב הדו-שנתי, מאחר שהיא לא מחייבת שינויים מהפכניים בתקציב 2012.
הממונה על התקציבים: לא נדרוש העלאת מסים, בינתיים
עם זאת, ראוי לקחת לתשומת לב את אזהרת המנכ"ל בפועל של משרד האוצר, דורון כהן, שהביע חשש לחסר של 10 מיליארד שקל בהכנסות של 2012 .זאת, למרות מאמצי רשות המסים להרחיב ולהעמיק את גביית המסים.
אזהרות נוספות השמיע גם הממונה על התקציבים גל הרשקוביץ, שהדגיש את הצורך לשמור קודם על מסגרת ההוצאה והרכבה בתקציב, וליצור תנאים למימוש פוטנציאל הצמיחה.
הרשקוביץ הזכיר גם את הצורך בהגברת התחרותיות במשק ובבלימת יוקר המחיה; בהקטנת נטל הביורוקרטיה על המשקיעים כדי לשמור על מגמת הגידול בהשקעות חוץ שהיא המנוע הבולט לצמיחה; ובצעדים להעמקת גביית המסים לצמצום הגירעון מאחר שהוא גבוה מהתחזית המקורית – 3.4% לעומת 2%. מנתוני האוצר עולה, כי התחזית לגביית מסים ל-2012 היא כ-221 מיליארד שקל במקום 232 מיליארד שקל.
הרשקוביץ אמר שהאוצר לא ידרוש כרגע העלאת מסים וגם לא קיצוץ בתקציב, אבל המצב ייבדק מדי חודש ואם גביית המסים תהיה נמוכה יותר, הם ידרשו צעדים כאלה. הוא ציין כי "כרגע לא נדרשת התערבות שלנו לשמירת המייצבים בנקיטת צעדים אקטיביים", אמר. הדגש בדבריו צריך להיות על המילה "כרגע", כיוון שבאקלים של אי ודאות הכל יכול לקרות.
שטייניץ ייגייס משקיעים בארה"ב
בתשובה לשאלת ח"כ רוחמה אברהם-בלילא (קדימה) בעניין תקציב הביטחון, אמר שטייניץ: "לא יהיו תוספות לתקציב הביטחון ב-2012, כל עוד לא יהיו שינויים בתמונת הביטחון. הממשלה קבעה כללים ברורים לעניין זה. יש תיקון עצום בהתנהלות התקציבית שך מערכת הביטחון. סוף סוף עשינו זאת אחרי מאבקים שנמשכו 30 שנה".
במהלך הדיון השמיעו הח"כים ביקורת על כך שפירות הצמיחה אינם מחלחלים לכלל שכבות האוכלוסיה. ח"כ מירי רגב (ליכוד) אמרה כי האוצר לא צריך לדבר על צמיחה ומצד שני להרחיב את מעגל העוני והנזקקים. " מדברים על צמיחה אבל האזרחים לא מרגישים זאת, ולא רואים שינוי. חשוב שהאזרחים ירגישו את השינוי על ידי סבסוד מחיר המים החשמל והדלק", אמרה רגב.
ח״כ מגלי והבה (קדימה) אמר: ״מדינת ישראל היא לא רק בין גדרה לחדרה. האבטלה ביישובי הפריפריה היא זו שצומחת, ולא התנופה הכלכלית. רוב הציבור הישראלי חשוף לעוני ולא לעתיד הוורוד שמציגה הממשלה. מחירי החשמל, המים, הדלק והמזון רק עולים, אין דיור בר השגה ואחד מכל שלושה ילדים בישראל מוגדר כעני. עם מדיניות כלכלית שכזו, נראה לאן תגיעו״.
בתשובה לביקורת החברתית הזכיר שטייניץ את מגמת הירידה בעוני ואת הצורך בהגברת ההשקעות כדי להוסיף משאבים. הוא ציין כי מחר (ה') הוא יוצא לארה"ב וחלק מזמנו יוקדש לגיוס משקיעים.