אלפים הפגינו בי-ם: "די לגזענות נגד אתיופים"
כ-5,000 מפגינים, רובם בני העדה האתיופית, צעדו מהכנסת לגן העצמאות כשהם נושאים שלטים שעליהם נכתב "כאן גרים בכיף גזענים". מולט אררו, שצעד מקריית מלאכי לבירה, התקבל בתשואות והכריז: "ישראל היא גם הבית שלי, אין לי ארץ אחרת"
מחאת העדה האתיופית מגיעה לבירה: כ-5,000 מפגינים, רובם בני העדה, צעדו אחר הצהריים (יום ד') מרחבת הכנסת במחאה על הגזענות כלפיהם, וקיימו עצרת בגן העצמאות בירושלים. המפגינים נופפו בדגלי ישראל ונשאו שלטים שעליהם נכתב "כאן גרים בכיף גזענים", "היום זה אני, מחר זה אתה" ו"די לגזענות". כמו כן, הם צעקו "דור חדש דורש שינוי", "מי שלא קופץ גזען", "לא ניתן לשחור להיות מסכן". ynet העביר שידור חי מהאירוע.
עוד בערוץ החדשות :
אביהו איילו, מבכירי העדה, אמר בפתח העצרת כי "הממשלה חייבת להביא שינוי". לדבריו, בני העדה מעולם לא חשבו שיגיעו לימים כאלה ויהיו עדים לגילויי גזענות קשים. "בהפגנה הזו אנחנו פותחים דף חדש", הבהיר, "הצעירים, הגברים, הנשים - אנחנו אחד, אנחנו עם אחד. אנו דורשים את הזכויות. לא ייתכן שלא נוכל לגדל את הילדים שלנו כמו כל יהודי", הוסיף איילו, "אנחנו קוראים לצעירים לא להזניח את התרבות והשורשים שלנו".
רמי יעקב, סטודנט למשפטים, תקף את ממשלות ישראל לאורך השנים וטען כי הן "פגעו בנו, רמסו את כבודנו ואת כבוד הורינו". אנו דורשים שהאפליה במוסדות חינוך נגד ילדינו תיפסק, שהאפליה במשרד הדתות כלפי קהילתנו תיפסק לאלתר. אנו דורשים למגר את תופעת האלימות בקרב השוטרים כלפי צעירי הקהילה. אנו דורשים חקיקה מחמירה לכל גילויי האפליה בדיור ותעסוקה".
אחריו עלה מולט אררו, הצעיר בן ה-26 שצעד מקריית מלאכי לירושלים בימים האחרונים. "אני דור שלישי לצועדים. סבתא שלי, זכרה לברכה, התחילה לצעוד בעקבות התקווה והחלום המפורסם שלה ושל כל בני העדה במשך 3,000 שנה", סיפר - והקהל הגיב בתשואות. "הם צעדו במשך שבועות בדרך לא דרך, גברים ונשים, ילדים וזקנים. כשהם הולכים בעיקר בלילה ומסתתרים במשך היום מהשמש ומפחד המשטרה, הצבא וכנופיות השודדים".
דברי אררו לוו בשאגות תמיכה ובצעקות עידוד מהקהל. "אני ישראלי יוצא אתיופיה גאה. צעדתי עם דגל ישראל, כי ישראל היא ביתם של כל היהודים. ישראל היא גם הבית שלנו. אין לי ארץ אחרת. צעדתי בשבילי הארץ הקדושה הזו כדי להוכיח לעצמי שהיא שלי, כדי להוכיח לה ולי שאני אוהב אותה. והיא הוכיחה לי שהיא אוהבת אותי בחזרה".
ברחוב הדרור, הצמוד לגן העצמאות, בחרו כמה עשרות צעירים מהקהילה האתיופית לחסום את הכביש. שלום אסרסה בן ה-28, שהגיע מקריית גת, הסביר כי "ההפגנה השקטה לא מספיקה. אנחנו רוצים שכולם ירגישו את הכאב שלנו. הגזענות נוגעת לכולם. אנחנו חוסמים כאן את התנועה כדי להעיר את כולם".
תהילה ישעיהו נשאה אף היא דברים באירוע, וסיפרה כי היא "אמא לשניים. יש לי ילדה שסיימה צבא לא מזמן, דור ראשון בארץ. במקצועי אני שחקנית ומנחה קבוצות ילדים ונוער. בכל פעם שיש תופעה של גזענות שמדווחים עלינו בתקשורת כטעוני קיפוח שואלים אותי חבריי מה דעתי. אז אני עונה שלדעתי הסיכויים לשינוי במדינה הזאת קלושים. לכן צריך למצוא מקום אחר לחיות בו ושאני מכירה באופן אישי הרבה אנשים שעושים זאת".
דבריה התקבלו בצעקות בוז, וישעיהו הסכימה איתן, והוסיפה כי "אני מעלה את הפתרון הזה כל פעם שאנחנו צריכים להתמודד עם עוד תופעה של גזענות. הבת שלי אמרה לי חד-משמעית: אמא, אנחנו צריכים להישאר בארץ, צריכים להילחם ולא לוותר ופה זה המדינה שלנו. עכשיו, כשאני רואה פה את כולכם בקור הירושלמי, מגיעים נחושים ולא מוכנים לוותר - היא צודקת".
טל בראונשטיין בת ה-31, הגיעה להפגנה מתל אביב ונשאה על גופה שלט, שבו נכתב: "אני מתביישת". לדבריה, "הגעתי כדי לומר שזה מאבק של כל הישראלים ולא רק של הקהילה האתיופית. אני תוהה איפה כל ה-400 אלף שיצאו לרחובות במחאה על יוקר המחייה. אני נושאת את השלט הזה כי אני מתביישת ונבוכה שהם לא נמצאים כאן, ושבישראל של שנת 2012 אנחנו צריכים להילחם על ערכים מובנים מאליהם".
מוקדם יותר, צעדו המפגינים סמוך לבית ראש הממשלה, בנימין נתניהו. לפני שיצאו לדרכם, הגיעו לתמוך בהם חברי כנסת רבים, ביניהם יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ', יו"ר קדימה ציפי לבני, אילן גילאון, חיים אמסלם ודניאל בן-סימון. חלק מהמפגינים מחו וטענו כי חברי הכנסת מנסים "לרכוב על גל תקשורתי".
כמו כן, הגיעו לתמוך במפגינים גם מובילי המחאה החברתית, ביניהם דפני ליף, אורן פסטרנק ויאיר אולמרט. בראש המפגינים צעד אררו. "מאוד חימם לי את הלב שאנשים תמכו בי בדרך לירושלים", סיפר, "זה נתן לי כוח להמשיך. המטרה שלי היא לחשוף את החברה הישראלית והממסד הישראלי לתופעת הגזענות".
לבני אמרה ל-ynet לפני הצעדה כי "עולי אתיופיה הם ציונים שעלו לישראל מטעמי ציונות ואיבדו הרבה חבר'ה בדרך רק בשביל להגיע לישראל. עכשיו, במקום לקבל אותם אנו נתקלים בתופעות של גזענות חמורה בחברה הישראלית ואזלת יד של
הממשלה בטיפול בנושא. לכן אנו צריכים להיות יחד היום ולמחות נגד העוול הזה".
יחימוביץ' אמרה כי "מה שקורה פה זו תגובה להסלמה ולהקצנה בגזענות נגד בני העדה האתיופית מטעם החברה הישראלית. יש כאן חבר'ה צעירים שמשתייכים לקהילה שהיא הייתה עד עכשיו פאסיבית ולא קראה תיגר נגד הממסד אבל היא אומרת עד כאן. הם לוקחים את גורלם לידיהם ומגייסים לטובתם גם ציבור שהוא לא מבני העדה. זה ניצן שילך ויתפתח ויביא לשינוי בחברה הישראלית בעתיד".
Read this article in English