שתף קטע נבחר

 

אז למה חאלד משעל באמת רוצה לפרוש?

אם להאמין להודעת חמאס, אחרי כמעט שני עשורים סוערים של פיגועים, חטיפות וניסיון חיסול אחד כושל, ראש הלשכה המדינית עומד לפנות את הכיסא. האם הבגידה בסוריה ואיראן החלישה אותו - או שבכלל קיבל קידום ויכונן את "סניף האחים המוסלמים בפלסטין"? מהמסך שלכם, בכל אופן, הוא לא יירד כל כך מהר

בשבוע שעבר זה קרה. אחרי 16 שנה שבהן עמד בראשותה, הודיעה תנועת חמאס כי חאלד משעל לא יתמודד שוב על ראשות הלשכה המדינית. האיש ששימש במשך שנים בתור הפנים של הארגון הירוק, כך נמסר במילים יפות יותר, מפנה את הכיסא. אבל האם פירוש הדבר שהוא "הולך הביתה"? האם חמאס עומד בפני טלטלה משמעותית ומבחן נאמנות? והאם, בכלל, הוא שקבע את התנהלות העניינים בשנים האחרונות?

 

תת אלוף במיל' שלום הררי, שהיה היועץ לעניינים פלסטיניים במשרד הביטחון וכיום הוא חבר במכון לחקר הטרור במרכז הבינתחומי בהרצליה, מסביר כי הלשכה המדינית של חמאס היושבת מחוץ לרצועת עזה נחוצה לחמאס לאור ההישענות של הארגון על סיוע ממדינות ערב והאיסלאם. "צריך להוציא הרבה אנשים לאימונים באיראן, לגייס תרומות וכיוצא בזה. על כל מנגנון החוץ מנצח משעל, וכשהבסיס הזה נחלש בעקבות התמורות שחלו בשנה האחרונה בעולם הערבי, מעמדו של משעל נחלש".

 

ראש ממשלת חמאס בעזה. קרב כוחות בין הפנים לחוץ (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש ממשלת חמאס בעזה. קרב כוחות בין הפנים לחוץ(צילום: AP)

 

הררי מזכיר את הפינוי האיטי של מפקדות חמאס מסוריה באחרונה, בהן גם המוסדות המדיניים והפוליטיים של הארגון: משרד האוצר, המשרד לענייני חללים והמשרדים העוסקים בנשק ובאימונים. "כך משעל איבד ומאבד את מוקדי הכוח שלו, והוא עסוק בניהול מטה הרבה יותר מפוזר, מבוזר ומבולגן. כתוצאה מההתפזרות המפקדה עברה מתוך דמשק לכל העולם הערבי, וכיום כל רסיס של המפקדה נמצא בבירה אחרת".

 

לדברי הררי, במעשה עזיבת המפקדות את דמשק יש מהלך כפול: "לצד השליטה במפקדות הם איבדו גם את תמיכת איראן שרצתה, כמי שאירחה אותם באמת בסוריה, שחמאס ייתן לבשאר אסד תמיכה ברורה בעולם הערבי. חלק מהתמיכה היא למשל הצהרות שנותנות לו גיבוי, איראן רצתה שהם יאמרו שהוא לא כזה טרוריסט ורוצח עמו, ושיש אופוזיציה אלימה. את זה משעל סירב לספק, ואם לא די בכך, יש גם אנשי חמאס - גם אם בודדים - שמותחים ביקורת מרומזת על אסד ומשטרו לאחרונה.

 

"לכן איראן אומרת 'מנוולים, תמכנו בכם בזמנים קשים, העברנו מאות מיליונים בשנה, אימנו את האנשים שלכם, שדרגנו את כלי הנשק שלכם, הכול יחד עם סוריה, וכשהגיע רגע המבחן לא ביקשנו שתילחמו עבורנו, אלא רק שתתמכו בסוריה. ואז, פתאום, התחלתם לשחק אותה מהאו"ם'. זה גורם לכך שמי שאיבד את עיקר מניותיו אינו איסמעיל הנייה, שהבסיס שלו נמצא בעיקר בתוך רצועת עזה, אלא משעל, שדמשק וטהרן היו הקליינטים העיקריים שלו ובהן הוא תמך. זה מוריד את מעמדו משמעותית מול ההנהגה בתוך עזה".

 

משעל עם אבו מאזן. אולי הוא בכלל ירוץ לנשיאות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משעל עם אבו מאזן. אולי הוא בכלל ירוץ לנשיאות(צילום: רויטרס)

 

הררי מסביר כי המתח בין הנהגת הפנים של חמאס, קרי זו היושבת ברצועת עזה, לבין הנהגת החוץ, משמע זו הפועלת ממדינות ערב ובראשן סוריה, הוא גם מתח בין האישים שנמצאים בצמרת התנועה, אבל גם נובע מהמקום הפיזי שבו יושבות השתיים. "איפה שאתה עומד, שם אתה חושב", אומר הררי, "בעבר ההנהגה בחוץ, זו של משעל, הייתה קובעת הרבה יותר והיא קידמה את דעותיה למורת רוחם של אנשי הפנים. עכשיו יש שינוי במאזן הכוחות, הנהגת הפנים בראשות הנייה הרבה יותר בטוחה ויציבה, בעוד הנהגת החוץ איבדה את 'הסוס' שלה".

 

לדבריו, לכך אפשר להוסיף גם ויכוחים ברמה האסטרטגית: כיצד להתנהל מול המזרח התיכון החדש והמתרחש בו לאור אביב העמים הערבי. על איזה סוג של קשר צריך לשמור עם מצרים? איך יש להתנהל מול ירדן? האם יש להעביר את מטה הארגון אל אחת מהן, ואם כן - בתמורה למה?

 

הררי מציין כי ויכוח נוסף קשור להתנגדות העממית לישראל. "משעל אומר שכעת צריך לשים באופן זמני, אבל זמני בלבד, את המאבן המזוין בצד, ולהתמסר במקום זאת להתנגדות עממית - 'רק' אבנים, בקבוקי תבערה, חבלות קרות והפגנות, שיכולות להרוג אבל לא כוללות ירי, פיצוצים ומתאבדים. על זה הנייה חולק - הוא רוצה להישאר גיבור המאבק המזוין, זה מאפשר לו להראות לעם שלו שהוא יותר חמאס ממשעל, כי עיקרון המאבק המזוין היה המקודש ביותר מבחינת חמאס".

 

משעל יהדק את הקשר עם האחים הגדולים

עדות לכוחו וביטחונו הגובר של הנייה, אומר הררי, אפשר למצוא במסע הדילוגים שערך בשבועות האחרונים במצרים, טורקיה, קטאר, סודן ומדינות נוספות, אחרי תקופה ארוכה שבה לא יצאה מרצועת עזה. הררי לא שולל גם את האפשרות שפרישת משעל באה על רקע רצונו להציג את מועמדותו לנשיאות הרשות הפלסטינית בבחירות שאמורות לכאורה להיערך במאי (בחירות שלא ברור עדיין אם אכן יתקיימו במועד זה).

 

תומכי חמאס במפגן כוח בעזה. "משעל יקבל תחום-על" (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכי חמאס במפגן כוח בעזה. "משעל יקבל תחום-על"(צילום: AP)

 

למרות הכל, לדעתו עזיבת משעל אינה סופית. "מועצת השורא של הארגון עוד יכולה לקרוא לו להישאר, ואז הוא יישאר", הסביר. להערכתו סביר מאוד שאם משעל כן יפרוש, מי שיחליף אותו יהיה סגנו, מוסא אבו מרזוק, ויש עוד מועמדים אפשריים, אך הררי מאמין כי לפי שעה אין מציגים מועמדים מול משעל - כדי לגרום לו להישאר בתפקיד: "בכל זאת יש לו דימוי של מצליחן. הוא תמרן את חמאס בין כל המוקדים הערביים לאורך השנים והביא אותו בעיניהם להישגים לא מעטים. יש לו גם הילה של הלוחם נגד המוסד (זכר לניסיון ההתנקשות במשעל ב-1997 שממנו ניצל), וזו הילה מיוחדת".

 

סגן-אלוף במיל' משה מרזוק, לשעבר יועץ לענייני ערבים במפקדת תיאום הפעולות בשטחים, מזכיר כי משעל התמנה בשעתו "די במזל" לראש הלשכה המדינית, בעקבות מעצרו בארה"ב של מוסא אבו מרזוק. "משעל ניצל את ההזדמנות, כיהן במקומו והמשיך בתפקיד, כנראה אחרי שמועצת השורא החליטה לאפשר לו לעשות זאת. ניסיון החיסול הכושל רק חיזק את מעמדו".

 

להערכתו, בין מועצת השורא, הגוף המייעץ לחמאס ובעל הסמכות העליונה, לבין משעל אין חילוקי דעות, והדיבורים על עזיבתו הקרובה של משעל מניחים למעשה את הקרקע לקידומו. לדבריו, ייתכן שמשעל יקבל כעת מנדט רחב יותר, ויהיה זה שבידיו תופקד המשימה להפוך את חמאס לזרוע של ממש של תנועת האחים המסלמים במצרים, אותה תנועה שממנה נולדה במקור.

 

"השאיפה היא שכך יהפוך חמאס מאורגן יותר ויהיה תנועת הבת של האחים המוסלמים בזמן עלייתם. בחמאס רוצים לחזור להדק את הקשר עם האחים המוסלמים ולשדרג את המעמד של הארגון שלהם מתנועת מקומית, סגורה, מכותרת ומבודדת בתוך רצועת עזה, לתנועה שתיקרא 'סניף האחים בפלסטין' ותהיה מסונפת לאחים המוסלמים, עם גיבוי של מצרים שבה יש עכשיו רוב לאחים. זה אמור לשדרג את חמאס, ולתת לה תנופה פוליטית, ארגונית ואידיאולוגית".

 

אבו מרזוק (מימין) עם גלעד שליט. יתמנה לראש הלשכה החדש? (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו מרזוק (מימין) עם גלעד שליט. יתמנה לראש הלשכה החדש?(צילום: AP)

 

סא"ל במיל' מרזוק מזכיר כי לפי דיווחים, את הניצוח על התהליך כולו מייעדים למשעל. "לדעתי משדרגים אותו - אחרי שהוא הוכיח יכולות, עכשיו הוא יעסוק בתחום-על. הוא מכין את התשתית לכך, וסביב זה הדיבורים על המעבר למצרים, גם לנוכח

המצב הרע בסוריה. הוא רוצה להחזיר את הזיקה לאחים, להתרחק ולקטוף את הרווחים, הוא רוצה הליכה לתנועה פרגמטית ופוליטית ולהתרחק מהדימוי הטרוריסטי, האיראני-סורי. משעל נבחר לנצח על ההתנתקות מהקשר הלא חיובי כעת עם סוריה, וההתקרבות לשורשים התנועתיים במצרים".

 

ומי יחליף אותו בראשות הלשכה המדינית? "אין בעיה למצוא לו מחליף בתפקידו הנוכחי, זה יכול להיות הסגן שלו אבו מרזוק, זה יכול להיות הנייה, זה יכול להיות מחמוד א-זהאר. אבל אם ימונה מנהיג, זה יהיה מנהיג שימשיך לנהל את התנועה בעניינים השוטפים הפנימיים, בענייני היום-יום ברצועה. בכל הקשר לענייני העל זה יהיה משעל, והוא יהיה אחראי על סניף האחים המוסלמים בפלסטין. הוא יהיה מעל כל מנהיג אחר שימונה תחתיו".


פורסם לראשונה 22/01/2012 23:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משעל. רוצה לזנוח, זמנית בלבד, את הפיגועים
צילום: רויטרס
איסמעיל הנייה. "דבק בהתנגדות המזוינת"
צילום: EPA
מומלצים