שתף קטע נבחר

משפחת גרינשפן לבג"ץ: המשטרה עשתה עוול

משפחתה של שחר גרינשפן, הנערה שנותרה משותקת לאחר שפטריק מרק דרס אותה בעודו שיכור, טוענת כי הסדר הטיעון שנחתם עמו אינו ראוי. "אם מדינת ישראל תנהג לפי העונשים שהיא קבעה, זה יכול לעזור", אמר האב

"למשטרה יש חלק גדול מאוד בעוול שנעשה פה. היא לקחה בשמנו את הנהג הדורס לבית המשפט, וכאילו בשמנו חתמה איתו על הסדר טיעון למרות שבכלל לא ידענו על כך. אני מבקש שייעשה משפט ראוי". כך טען היום (ב') אביה של שחר גרינשפן, שנפצעה אנושות בתאונת דרכים לפני כשנתיים. ישראל גרינשפן עתר לבג"ץ נגד עסקת הטיעון שנחתמה בין המשטרה לבין הנהג הדורס, פטריק מרק.

 

דיווחים נוספים בערוץ החדשות של ynet:

מאסר לשודד שאיים עם "דם נגוע" שהיה מיץ פטל

4.5 שנות מאסר לנהג אגד שגרם למות חמישה

הסדר טיעון: עבירת סמים במקום אונס קטינה

 

מרק הורשע שדרס את גרינשפן בעת שנהג בשכרות. גרינשפן נותרה משותקת בכל חלקי גופה, ובעתירה טוענת המשפחה כי "ההסדר הולדתו בחטא, התנהלותו בחטא, ותוצאתו בחטא". במסגרת הסדר טיעון שהושג לפני כשנה הוטל על מרק עונש של 600 שעות שירות לתועלת הציבור, פסילת רישיון לשש שנים וקנס של 1,000 שקל. כבר אז עורר ההסדר סערה ציבורית, וביקורת הופנתה גם כלפי בית המשפט, על כך שבהחלטתו לקבל את הסדר הטיעון הוא פוגע בהרתעה נגד נהיגה בשכרות.

 

התאונה התרחשה ב-28 בנובמבר 2009, ימים ספורים לפני יום הולדתה ה-12 של גרינשפן. מרק פגע בה כשעמדה על אי תנועה במרחק של כמה רחובות מביתה בנתניה, ובדמו נמצאה כמות אלכוהול גבוהה פי ארבעה מהמותר.

 

בכניסתו לבית המשפט אמר גרינשפן: "הגעתי לכאן היום על מנת לנסות לשכנע את בית המשפט לשנות את גזר הדין. אנחנו מקווים שיקבלו את העתירה שלנו, יערכו משפט חדש ושהנהג הפוגע ישלם על מעשיו".

 

משפחת גרינשפן. נפגעה אנושות (צילום: אלדד רפאלי) (צילום: אלדד רפאלי)
משפחת גרינשפן. נפגעה אנושות(צילום: אלדד רפאלי)
 

האב הסביר: "אני לא חושב שיש עונש ראוי שאוכל להגיד שאסתפק בו, אבל אסתפק במה שהחוק מאפשר. מבחינת הפצעים שלנו אנחנו מדממים כבר הרבה זמן. שום דבר לא יכול לפגוע בנו יותר ממה שכבר נפגענו. אם מדינת ישראל תנהג לפי העונשים שהיא קבעה, זה יכול לעזור. במקרה שלנו לא פעלו על פי החוק והטילו עונש מגוחך, ועל זה כל המאבק שלנו. אנחנו רוצים עונש ראוי".

   

את העתירה הגישה עו"ד ענת קאופמן, שביקשה מהשופטים לפסול את הסדר הטיעון ולבטל את גזר הדין בטענה שהם חורגים וסוטים באופן קיצוני ממתחם הסבירות. לטענת המשפחה, מאז הגשת כתב האישום נגד הנהג ועד למתן גזר הדין, מידרה מחלקת התביעות של המשטרה את ההורים, סירבה למסור להם מידע, לא שמעה את עמדתם והטעתה אותם במודע כשביקשו להתעדכן על ההליכים בפרשה.

 

"המשטרה הטעתה אותנו"

על פי ההורים, נציגי המשטרה הטעו אותם כשאמרו להם שאין הסדר טיעון שעומד על הפרק, וזאת אף שהסדר הטיעון כבר הוצג בפני בית המשפט ללא ידיעתם.  

 

עוד נטען בעתירה כי הסדר הטיעון נערך בניגוד להנחיות מנהליות מפורשות וכי החלטות בתיק התקבלו בחוסר תום לב וממניעים פסולים. המשפחה משוכנעת שעל הפרקליטות היה לערער על גזר הדין וכי בית המשפט לא היה צריך לאשר את הסדר הטיעון. "נהיגה בשכרות עם ריכוז אלכוהול כה גבוה, כמוה כהתאבדות ומהווה סיכון ודאי של עוברי אורח תמימים", נכתב בעתירה.

   

קאופמן הוסיפה ואמרה: "לאורך כל הדרך המשפחה ביקשה לקבל מידע והתביעה המשטרתית הדירה אותם באופן מוחלט, ומסרה להם מידע מוטעה. כאשר הם הגיעו לבית המשפט עסקת הטיעון כבר הייתה סגורה. פנינו לפרקליט המדינה בעניין, והוא כתב שהעניין חמור ושהנהג קיבל עונש קל באופן קיצוני אבל לא נעשה עם כך דבר".

 

לדבריה, גם מהלכיה של הפרקליטות חמורים, כיוון שלא מצאה לנכון לערער על גזר הדין. "אנו מקווים שבית הדין הגבוה לצדק יעשה צדק, גם אם מדובר באי נוחות לפרקליטות. הציבור ייצא נשכר. ביטול עסקת הטיעון תחזיר את האמון במערכת המשפט, כי צדק צריך להיראות. לא יכול להיות שהנהג יסתובב חופשי. אנחנו משוכנעים שאם בית המשפט היה שומע את המשפחה ורואה את שחר בטרם נחתם הסדר הטיעון, גזר הדין היה שונה לחלוטין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחר ואחותה יעל גרינשפן
צילום: אמיר לוי
ישראל גרינשפן ובתו. עתר לבג"ץ
צילום: רותם מלנקי ויהונתן צור
מומלצים