5 שנים בלי ראש עיר: "נשארנו לנבוח כמו כלבים"
העירייה בטייבה פוזרה ב-2007, מאז האחראים מתחלפים והקפאת ההליכים בעינה. הרחובות מצחינים מביוב, הכבישים מסוכנים וגם חובות הארנונה תופחים. "אפילו כפרים בדואיים מצליחים יותר", מתרעמים תושבים. ומה עושים במשרד הפנים?
כ-40 אלף איש מתגוררים בעיר שבמשולש. מאז 2007 אין להם ראש עיר, אלא ועדה קרואה שהחליפה כבר חמישה ראשים. חובות העתק הובילו במקביל למינוי נאמן מטעם בית המשפט, שמנסה עדיין להתמודד עם תביעות חוב בהיקף של קרוב למיליארד שקל, אבל מואשם בעצמו בבזבוז. בינתיים, לתושבים הגיעו מים עד נפש. ובהרבה פעמים, אלו מי ביוב מצחינים.
"אנחנו מדברים על זכויות בסיסיות, דברים פשוטים", אומר בכעס תושב טייבה איהאב בלעום. "הנאמן והוועדה הקרואה היו אמורים לשפר את המצב, אבל כבר חמש שנים שכלום לא השתנה – להפך.
ראני מסארווה, למשל, מספר שבכל פעם שהוא חוזר לביתו או יוצא ממנו, הוא נאלץ לנסוע בדרך עוקפת וארוכה, "כדי לא לנהוג בכבישים המלאים בבורות. אפילו כביש ראשי שמשרת את רוב התושבים, מסוכן לנהוג בו. יש גם יש תעלות ביוב פתוחות שמהוות סכנה להולכי רגל. זה ממחיש את הזלזול כלפינו".
מסארווה מתאר מקומות בעיר שבהם "הביוב זורם ברחובות, יש ריח מסריח וזה יכול לגרום לזיהום. שלא לדבר על כל העכברים שמתרוצצים בין הבתים. כאילו הפכנו ליישוב של עכברים".
"ליהודים היו מתייחסים"
עו"ד שעא מנסור, תושב העיר, עוקב אחר ההליכים המשפטיים סביב פעילות הנאמן שמונה לטפל בהקפאת ההליכים. "לא מורגשת שום התקדמות", הוא טוען, "הפרויקטים שבוצעו לא עונים על הצרכים הבסיסיים של התושבים. גם החינוך אצלנו, שאמור להיות הראשון בסולם העדיפויות, במצב קטסטרופלי. אפילו כפרים בדואיים מצליחים יותר, וזה אור אדום".
לפחות בתחום הזה, אם מסתכלים על אחוזי הזכאות לתעודת בגרות, יש שיפור מסוים. טייבה מדורגת בתחתית ולפי הטבלה של משרד החינוך, בשנת תש"ע אחוז הזכאים מכלל תלמידי י"ב עמד על 41.4 אחוזים בלבד. אך בשנה שלפני כן הנתון עמד על מעט יותר מ-40 אחוזים, ובשנה שלפניה רק 34.7 אחוזים.
בזמן שפיזור יחידות העירייה במקומות שונים בעיר - בשל ההרס בבניין - מקשה גם היא, עו"ד מנסור קורא לתושבי העיר לצאת להפגין. ההחלפות החוזרות ונשנות של הוועדה הקרואה על-ידי משרד הפנים נכשלו בגדול, לדבריו.
לצד כל הבעיות, עוד לא הזכרנו את הפשיעה שממשיכה להשתולל ולגבות קורבן אחר קורבן במלחמת החמולות. "הפשע בכל מקום, לא רק בטייבה", מתעקש בלעום. "אסור לקשור בין הדברים. לשכונה אחת במושב שער אפרים שלידינו דואגים יותר. אם יהודים יתלוננו על מצב היישוב שלהם הרבה ישמעו, אלינו לא מתייחסים ומשאירים אותנו כמו כלבים נובחים".
הגובים: "קללות, איומים והתנגדות פיזית"
תחושת המערב הפרוע בטייבה רק התגברה נוכח מאמצי הגבייה המוגברים של מסי הארנונה, שגורמים לעוד חיכוכים. חברת "ביצורית", שמבצעת את הגבייה עבור הנאמן בטייבה מאז 2008, טוענת כי במהלך ארבע השנים האחרונות נשלחו אלפי מכתבי התראה לתושבי העיר החייבים מסים לעירייה. "הם מגיעים לבתים ללא התראות מוקדמות, ורק משפילים אותנו", טוען בלעום. "במשרד הפנים כנראה חושבים שהכול רגוע, אז הם לא עושים כלום".
"כל תושב שקיבל מכתב התראה, יכול היה לחסוך מעצמו את החוויה הלא נעימה, הכרוכה בנקיטת הליכי גבייה מנהליים", אומרים בתגובה קבלני הגבייה. "העובדים נחשפים, במהלך פעילותם, ליחס עוין מצד חלק מסרבני המס - קללות, איומים ולעתים אף התנגדות פיזית לנקיטת הליכי גבייה.
כל מקרה של איום אמור להיות מנוטרל על-ידי אנשי המשטרה הנוכחים במהלך ביצוע ההליך".
ב"ביצורית" מוסיפים כי "למיטב ידיעתנו, עיריית טייבה סבלה במשך שנים ארוכות מאחוזי גבייה נמוכים מאוד של מסי ארנונה. חדלונה של העירייה לגבות מסים מתושביה הוא אחד מהגורמים שהובילו את הרשות המקומית למצב שבו היא נמצאת כיום - בהליך של הסדר נושים".
ממשרד הפנים נמסרה רק תגובה קצרה לכתבה. שם טענו שלא הם אחראים על מינוי הנאמן, אלא בית המשפט, וכן ש"משרד הפנים פועל לסיוע כספי לעיריית טייבה".
ראש הוועדה הקרואה הוא פאיק עודה, שמונה רק לפני כחודשיים ומבקש להדגיש שאינו חלק ממחדלי השנים הקודמות. "אנחנו בדרך לשפר ולשקם את טייבה מכל הבחינות", הוא מבטיח. "ישבנו עם משרדי הממשלה השונים, והם הבטיחו שיאשרו לנו תקציבים. עוד מספר שבועות נפרסם מכרזים לפיתוח התשתית והכבישים, ושיקום העירייה שנשרפה. אנחנו גם ממתינים לתקציב כדי לפתוח כבישים בשדות, ובנוסף נקדם את אזור התעשייה".
עודה הסביר שהוועדה הקרואה אחראית על כל הנעשה בעיר, ותפקיד הנאמן מתמקד בהסדרי החובות. "אותו לא מעניין אם העיר תתפתח או לא. ידענו שהעירייה בגירעון של 120 מיליון שקל, והיום הנאמן אומר שהגירעון הגיע עד 137 מיליון שקל. תקציב הנאמן עצמו מגיע ל-3.5 מיליון שקל בשנה, ולנו בינתיים אין עצמאות – כי הוא מחליט על התקציב בגיבוי הממשלה, במקום לתת לנו תמיכה".
הנאמן: בנינו מוסדות חינוך, פארק ותשתיות
ממשרדו של הנאמן, עו"ד אבנר כהן, הדברים נראים אחרת לגמרי. "טייבה עברה במהלך ארבע השנים האחרונות מהלך התאוששות משמעותי. ערב מתן צו הקפאת ההליכים ב-2007 הייתה העירייה משותקת לחלוטין ושעריה סגורים עקב שביתת עובדים ששכרם הולן חודשים רבים. העירייה לא ביצעה פעולות חיוניות לפי כל דין, שירותים בסיסיים של פינוי אשפה, אספקת מים ומאור רחובות ניתנו באופן חלקי ומשובש".
אז מה נעשה? במשרד עורכי הדין מפרטים: "נחנכו שני אשכולות גני ילדים, נחנכה חטיבת ביניים חדשה במערבה של העיר, וכן הושלם שלב א' בהקמת קמפוס חדש לתיכון 'עתיד' בעיר. מחלקת הרווחה הכפילה את כוח האדם המצוי בה. בוצעו עבודות פיתוח תשתיות רחבות היקף במספר מוקדים - הנחת קווי ביוב, קווי מים וסלילת כביש.
העיר חוברה לקו סניקה ראשי להולכת שפכים למכון טיהור לאחר שנים בהם זרם ביוב לשדותיה באין מפריע.
"הוקמו שלוש גינות ציבוריות, הכוללות מתקני משחקים לילדים, וכן פארק עירוני ראשון מסוגו בעיר, אשר שטחו נוקה במסגרת פרויקט ניקיון רחב ממדים מפסולת בניין אשר נערמה עליו במשך השנים. שופץ אצטדיון הכדורגל העירוני, והוקם לצדו מגרש אימונים. בימים אלו מסתיימים הליכי הקמת המתנ"ס העירוני", אמרו אצל עו"ד כהן, "וזאת מבלי לגרוע מעשייה רבה שעוד נדרשת לרווחת תושבי העיר, תוך שמירה על מסגרת תקציב אשר פריצתה עלולה להוביל לקריסה חוזרת של העירייה".