קניה: 2 מועמדים לנשיאות נאשמים בפשעי מלחמה
שר האוצר אוהורו קנייתה, בנו של מייסד האומה, ושר החינוך לשעבר וויליאם רוטו, נאשמים בבית הדין בהאג בארגון האלימות שפרצה ב-2007 וגבתה את חייהם של יותר מאלף בני אדם
הפוליטיקאים הבכירים בדרך לספסל הנאשמים: שופטי בית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) הורו היום (יום ב') להעמיד לדין ארבעה בכירים בקניה, בהם שני מועמדים פוטנציאליים לנשיאות. הארבעה נאשמים בארגון גל האלימות שהתפשט במדינה לאחר הבחירות לנשיאות ב-2007 וגבה את מותם של יותר מאלף בני אדם.
חדשות נוספות מהעולם הגדול :
- כמו בסרט: רוצח בריטי ברח מזינזנה בסיוע חברים
בין ארבעת הנאשמים בפשעי מלחמה ניתן למצוא את סגן ראש הממשלה ושר האוצר אוהורו קנייתה ואת שר החינוך לשעבר וויליאם רוטו. השניים מתכוונים להתמודד בבחירות לנשיאות שייערכו השנה.
קנייתה, בן 50, הוא בנו של ראש הממשלה הראשון של קניה ואבי האומה הקנייתית, ג'ומו קנייתה. הוא נחשב לאיש העשיר ביותר במדינה האפריקנית והונו הפרטי נאמד בכחצי מיליארד דולר.
רוטו הוא בעל בריתו לשעבר של ראש הממשלה ריילה אודינגה, אך השניים הסתכסכו - בעיקר בשל התעקשותו של רוטו להגיש את מועמדותו לנשיאות המדינה האפריקנית.
יותר מאלף בני אדם נהרגו במהומות האלימות שפרצו בקניה ב-2007-2008 עקב טענות האופוזיציה לזיוף הבחירות לנשיאות מצדו של הנשיא הנבחר מוואי קיבקי ולאחר שהמשקיפים בבחירות גורשו מאזור ספירת הקולות. שניים מתוך ארבעת הבכירים הקנייתים שנאשמים בהאג הם תומכיו של קיבאקי בעוד השניים האחרים הם תומכיו של אודינגה, שמאוחר יותר מונה לראש ממשלה במסגרת הסכם חלוקת שלטון.
בהחלטה שהתקבלה ברוב קולות בהרכב של שלושה שופטים בהאג, נקבע כי רוטו יעמוד למשפט ביחד עם שדר הרדיו ג'ושוע סאנג בגין פשעים נגד האנושות. השניים נאשמים כי הורו לפגוע באנשיו של קיבקי.
למרות האישום החמור שהוגש נגדו, אמר רוטו, אחד המנהיגים הכי שנויים במחלוקת בקניה, אמר לתומכיו שהוא עדיין מתכנן לרוץ לנשיאות המדינה. לדבריו, קניה צריכה להתמקד בסיום הרעב במדינה ובהגדלת ההזדמנויות לרכוש השכלה ולא בתיק של ה-ICC.
"ההאשמות נגדי תמיד היו זרות לי", אמר רוטו בתגובה לכתב האישום נגדו. בתיק נפרד יעמוד קנייתה לדין ביחד עם מזכיר הממשלה פרנסיס מוטאורה בגין ביצוע פשעים נגד האנושות נגד תומכיו של אודינגה. מפקד המשטרה לשעבר, מוחמד חוסיין עלי, נוקה מכל אשמה.
הנאשמים בפשעים נגד האנושות חופשיים עד פתיחת המשפטים בעניינם. בית הדין בהאג איים עליהם במעצר אם יחדשו את האלימות בארצם.