דוחים הכרעה: הממשלה לא תדון בחוק טל
"מחנה הפראיירים" הוקם הבוקר בתל אביב על רקע הכוונה להאריך את החוק שמעניק פטור מגיוס לתלמידי ישיבות. ל-ynet נודע שבממשלה הגיעו למסקנה שהם כלל לא חייבים להחליט - אלא רק הכנסת. לבני באה לתמוך בפעילים: "זו מלחמה של כל מי שמאמין בציונות". נתניהו: "צביעות"
"מחנה הפראיירים" תופס תאוצה, והממשלה הבינה שהיא יכולה להמשיך שלא להחליט: בתל אביב הוקם הבוקר (יום ה') מאהל מחאה, על רקע הכוונה להאריך את חוק טל ובמחאה על הפטור המתמשך לו זוכים תלמידי ישיבות מגיוס לצבא. במקביל, ל-ynet נודע שבממשלה הבינו שאין צורך לדון ביום ראשון בהארכת החוק, אלא להשאיר את ההכרעה לכנסת.
אחרי שראש הממשלה נתניהו הצהיר שהחוק יוארך בחמש שנים נוספות, שר הביטחון אהוד ברק דרש שנה אחת בלבד ושר החוץ ליברמן הבטיח ששרי ישראל ביתנו יתנגדו - הדיון כלל לא ייערך. התברר כי אין צורך להביאו בפני הממשלה, והוא יובא להארכה רק בכנסת, שם יכריעו בעניין רק בקיץ.
הסערת סביב הארכת חוק טל - כתבות נוספות:
- חוק טל יוארך, שמיניסטים ישבתו במחאה
- מילואימניקים נגד חוק טל: "לעצור הסחף השלילי"
- המאבק נגד חוק טל: "נתלה פשקווילים בבני-ברק"
- אלפי בני נוער נגד חוק טל: "אפליה בלתי מוסרית"
- ברק נגד חוק טל: לגבש הצעת חוק "באופן שוויוני"
עוד לפני שהתברר שהממשלה לא תכריע כעת, בקרב מקימי המאהל טענו שהארכת החוק היא פעולה צינית שמניעיה פוליטיים. "הממשלה עושה קומבינה", אמר עידן מילר, ממקימי המאהל. "היא כביכול רוצה לקצר את הארכת החוק מחמש שנים לשנה, אבל פרק הזמן הזה לא נקבע סתם – השנה הזאת תהיה שנת בחירות.
"צריך להפסיק את המצב המבזה שבו יש אנשים שלא מתגייסים ולא חולקים בנטל. צריך להגיע למצב שבו כל מי שמלאו לו 18 - חילוני, חרדי או ערבי - יתגייס לצבא. ואם הוא לא יכול, אז יש מספיק מקומות כמו בתי חולים שנואשים לכוח אדם ולעזרה. בהם אפשר לעשות שירות לאומי ולתרום לקהילה".
הבוקר ביקרה במאהל יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני. "צדק חברתי מתחיל בשוויון בנטל ושירות צבאי, לאומי או אזרחי היא הדרך שבה כל אזרח צריך לתרום לחברה בה הוא חי – כאשר זה לא מתקיים אז גם הציונות לא מתקיימת", אמרה לבני, שבליכוד אתמול מתחו ביקורת על כך שבממשלה הקודמת הצביעה בעד הארכת החוק. "זו מלחמה של כל מי שמאמין בציונות ורוצה לחיות במדינה הזו", טענה.
נתניהו מצדו אומר כי צריך להמשיך לעודד גדילה במספר החרדים המתגייסים, ובקצב הנוכחי יגיע מספר החרדים המתגייסים ב-2015 ל-5,000. "בעניין חוק טל, צריך יותר צניעות ופחות צביעות. לבני ומופז הצביעו ב-2007 בעד הארכת חוק טל בכמה שנים", אמר ראש הממשלה.
"מחנה הפראיירים" הוקם הבוקר סמוך לתחנת רכבת מרכז בתל אביב על ידי נציגים משורה של ארגונים בהם "הפורום לשוויון בנטל" ו"המחנה המשותף". בין הפעילים נמצאים אנשי מילואים, סטודנטים, הורים, בני משפחות שכולות, נכי צה"ל ותלמידי תיכון לפני גיוס. הם מתכוונים לשהות במאהל עד יום ראשון, אז הם מתכננים לצאת בשיירה לכיוון ירושלים, לקראת הצבעת הממשלה על הארכת חוק טל.
התיכוניסטים: "זו לא קריאה לאנרכיה"
בעמוד הפייסבוק שפתחו המקימים מתנועת "המחנה המשותף" הם מפרטים את מטרותיהם בנושאים חברתיים מגוונים, כשלצד סוגיית השוויון בנטל השירות הצבאי מוזכרים גם נושאים כגון יוקר המחייה, חינוך, בריאות ועוד. בהודעה שפורסמה הבוקר בעמוד נכתב: "חברים, הקמנו הבוקר מחנה צבאי למען שירות שווה לכולם. אנו זקוקים לאנשים שיבואו לסייע. צריכים עזרה. בואו עכשיו לרכבת ארלוזורוב מרכז!".
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- קוצר עונשו של האנס הערבי שהתחזה ליהודי
- חיילים, שימו לב: צה"ל חזר ל"גימל" המקוצר
- דו"ח בארה"ב: ההתנקשויות באיראנים לא יעילות
ביום ראשון ימחו על הארכת חוק טל גם תיכוניסטים ותיכוניסטיות העומדים לפני גיוס. רבים מבין אלפי התלמידים שחתמו על "מכתב השמיניסטים", המתנגד להארכת החוק, מתכוונים לא להיכנס לכיתות ביום ראשון בין השעות 9:00 ל-10:30. "זו הצהרת כוונות, לא קריאה לאנרכיה",
אומר יותם ברגר מירושלים, תלמיד תיכון אחד מיוזמי המחאה. "אני אומר מכאן לראש הממשלה, בנימין נתניהו: "חוק טל הוא מנוגד לכל מה שהבטחת לבוחריך, ואם לא תבטל אותו תמצא את עצמך בוגד במצביעים שלך".
"חוק טל" עבר בכנסת ביולי 2002 וקיבע את המשך מתן פטור מגיוס לצה"ל לתלמידי ישיבה. החוק קבע כי בגיל 22 יעמוד תלמיד הישיבה בפני צומת ויוכל לבחור האם להמשיך ללמוד או לעבור למסגרת של שירות מקוצר בצה"ל ומשם יציאה לשוק העבודה. מאז נמתחה ביקורת רבה על החוק ויישומו, ובתשובתה לעתירה הודתה המדינה כי החוק נכשל ומספר המתגייסים החרדים היה מועט משמעותית מהמצופה.
Read this article in English