סוריה: אסמה אסד במכירת חיסול. יש קונים?
ראשי השלטון ובראשם משפחת אסד מנסים להיפטר בימים אלה מנכסים הרשומים על שמם ובעיקר על שם הנשים בחברות שונות בעולם מחשש להמשך הקפאת הנכסים. ומה לגבי אסמה אסד? היא דואגת לשמה הטוב - יש האומרים בעזרת יח"צנים
- דיווח: מועצת הביטחון תדון בקריאה לאסד להתפטר
איש העסקים הסורי טוען כי עמיתיו באירופה הם שדיווחו לו על המגעים שמנהלת אסמה אסד המחזיקה בחברת השמנים כ-30%.
לפי גורמי אופוזיציה, ראשי השלטון ובראשם משפחת אסד מנסים להיפטר בימים אלה מנכסים הרשומים על שמם ובעיקר על שם הנשים בחברות שונות בעולם וזאת מחשש להמשך הקפאת הנכסים.
יצוין כי הדיווחים על ניסיונה של אסמה אסד להיפטר מאחזקותיה בחו"ל מגיעים על רקע קריאות של גופים שונים להכלילה ברשימת הסנקציות בדומה לשאר בכירי המשטר הסורי. בהיה מארדיני, יו"ר הוועדה הערבית להגנה על חופש הביטוי, טוענת כי תביעתה להכליל את גברת אסד ברשימת הסנקציות נועדה "להגן על נכסי העם הסורי". לפי מארדיני, גם במצרים וגם בתוניסיה התברר תפקידן של הנשים הראשונות בכל האמור להשתלטות על נכסים ובזבוז משאבי המדינה ולכן המקרה הסורי אינו שונה.
נכסים במיליארד דולר
אסמה מגיעה ממשפחת אחרס ודומה כי הזיווג בין משפחת אסד לבין משפחת אחרס הסונית נוצל במידה רבה גם לתחום העסקי-הכלכלי. עוד לפני המשבר, ניצל המשטר את האזרחות האנגלית של משפחת אחרס כדי לרשום על שמם נכסים שונים (ובכלל זה בענף הנדל"ן) באירופה ובדגש על לונדון. נכסים אלה רשומים בעיקר על שם אביה של אסמה, ד"ר פוואז אחרס ואחיה איאד. חברות בתחומים שונים נרשמו בלבנון על שם שפיק אחרס.
מאז החתונה הנשיאותית, ביססו אנשי משפחת אחרס את אחיזתם בשוק הסורי וזאת באמצעות חברת אחזקות חדשה. חבר נוסף במשפחה, טריף אחרס, נחשב לאחד מהתעשיינים החשובים בסוריה ואחד מממנין החשובים של משטר הדמים. הוא אחראי בין השאר על זיקוק הסוכר בסוריה ולא בכדי הותקפו במהלך החודשים האחרונים משאיות המובילות סוכר בכבישי סוריה. טריף אחרס נכלל ברשימת הסנקציות של האיחוד האירופי. ההערכה היא כי הונה של משפחת אשת הנשיא עומד על מיליארד דולר.
שכרה חברת יח"צנות
מאז החלה האינתיפאדה הסורית, גזרה על עצמה אסד שתיקה, וזאת בניגוד להופעותיה המרובות בתקשורת בטרם המהומות. המידע המתפרסם עליה הוא בדרך כלל ממקורות אופוזיציוניים ולכן קשה להסתמך עליהם. עם זאת, המגמה ברורה ונראה כי היא אינה רווה נחת ממהלך העניינים ומודעת לנזק התדמיתי הגדול שנגרם לה.
בתחילת האירועים דובר על כך שאסמה עזבה ביחד עם ילדיה לשכונת אקטון בלונדון שם נולדה וחיה בשם "אמה" עד נישואיה לבשאר. בהמשך דובר על כך שאחיו של הנשיא, מאהר, סירב לבקשותיה לצאת ללונדון והכניס אותה בפועל ל"מעצר בית". את הזהב שברשותה הבריחה ללונדון באמצעות חברות מלבנון ומיוון, כך דווח.
עוד דווח כי אסמה פעלה במהלך 10 החודשים הסוערים האחרונים באופן אישי לשחרר כמה מעובדי "המזכירות הכללית לפיתוח", בראשה היא עומדת לאחר שהשתתפו בהפגנות כנגד משטרו של בעלה. עם זאת, אחרים מפקפקים בידיעה זו וטוענים כי מקורה בחברת יח"צנות אותה מעסיקה אסמה לצורך שיפור המוניטין שלה.
אותה חברה גם שילמה בתחילת השנה שעברה כמה עשרות אלפי דולרים למגזין האופנה "ווג" כדי שיפרסם עליה כתבה מחמיאה ומחניפה.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il