מפת אזורי עדיפות לאומית חדשה: אתם בפנים?
למפת העדיפות החדשה נוספו יותר מ-200 יישובים, רבים מהם יישובים ערבים. בעוטף עזה כועסים: "התקציב לא גדל, אנחנו מתחלקים בנתח עם יותר יישובים". גם היישוב שלכם ברשימה?
יותר מ-200 יישובים הצטרפו למפת אזורי העדיפות החדשה שגיבש משרד השיכון - ויש מי שלא מרוצה מהנתח שיקבל כעת. משרד הבינוי והשיכון גיבש הצעת מחליטים לקביעת מפת אזורי עדיפות לאומית חדשה, שתובא היום (יום א') לאישור הממשלה. ביישובי עוטף עזה טענו למחטף, ואמרו כי "קיימת נסיגה ממדיניות הממשלות בעשורים האחרונים".
גם היישוב שלכם ברשימה? לחצו ובדקו
נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש כינתה לפני שנה את ההטבות הניתנות לפי אזור מגורים "לא שוויוניות", וציינה בתגובה לעתירה לבג"ץ כי בין היישובים שהוספו לרשימה לא נכלל אף לא יישוב ערבי אחד. בעקבות זאת, ולאחר החלטת ממשלה שבה נקבע כי יש צורך לדרג את היישובים מחדש, נכללו ברשימה יישובים רבים מהמגזר הערבי, וכן יישובים אחרים שלא נכללו ברשימה קודם לכן. במפת העדיפות הלאומית החדשה 91 יישובים מהמגזר העירוני ו-557 יישובים מהמגזר הכפרי.
ביישובים עירוניים שנכללים במפה ניתן יהיה לקבל סבסוד פיתוח בסך של עד כ-75 אלף שקל לדירה, במגזר הכפרי המקסימום יעמוד על 150 אלף שקל להרחבות. יישובים כפריים שהופיעו במפת העדיפות וקיבלו בעבר סבסוד של 50% בהוצאות הפיתוח, אך למרות זאת לא הצליחו להתפתח, לגדול ולמשוך אליהם אוכלוסיה חדשה, יזכו במפה הנוכחית לסבסוד בגובה של 70% מהוצאות הפיתוח.
דירוג היישובים העירוניים באזורי העדיפויות השונים נקבע על פי שיעור ההגירה מהיישוב - 30%, שיעור גידול האוכלוסייה - 25%, מדד הפריפריאליות של הלמ"ס - 15%, דירוג חברתי-כלכלי - 15% ושיקול ביטחוני - 15%. ביישובים כפריים הקריטריונים הם: גודל היישוב - 20%, שיעור הגירה - 20%, מדד פריפריאליות - 20%, שיעור גידול אוכלוסייה - 15%, דירוג חברתי-כלכלי - 10% ושיקול ביטחוני - 15%.
מלבד לתכנון ולפיתוח העירוני והכפרי, נוגעת ההצעה גם בתחום הסיוע לפרט. בחישוב הזכאות של מחוסר דיור להלוואה לדיור, יינתן ניקוד מינימלי של 1,500 נקודות למבקשים לרכוש דירה באחד מהיישובים בעדיפות לאומית א'. בנוסף, הלוואת מקום, שתילקח כתוספת להלוואה לדיור, תינתן בריבית ששיעורה 4.5%.
שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, אמר כי "המפה החדשה מעניקה פתרונות נוספים ואטרקטיביים לזוגות צעירים ומשפרי דיור בישראל. בשילוב עם תוכנית המענקים לרכישת דירה חדשה בפריפריה, שנכנסה לתוקף בקיץ האחרון, המפה תעזור למשוך לפריפריה זוגות צעירים שרוצים להגשים את חלום רכישת הדירה".
אבל לא כולם מרוצים. ביישובי עוטף עזה הזכירו כי למרות הגדלת כמות היישובים, לא ניתנה תוספת תקציב לכך, ולכן יישובי הספר ייאלצו להתחלק בעוגה עם היישובים החדשים שנכללים במפת העדיפות. "נדהמנו לגלות את המפה החדשה, זה נראה כמו מחטף", אמר רכז המשק של קיבוץ זיקים, טל מור, שקיבוצו הוא אחד הנפגעים מההחלטה.
בקיבוץ זיקים, שנמצא קילומטר מהגבול עם רצועת עזה וסופג לא פעם פצצות מרגמה ורקטות קסאם, התלוננו כי מפת העדיפות החדשה תגרום להפחתת המענקים הניתנים להם. "זו שערורייה. המענק פחת מכ-70 אלף שקלים ל-24 אלף שקלים", אמר מור. "לא ברור לנו איך נקבעה הטבלה החדשה. איך קבעו שיישובים שנמצאים במרכז הארץ יהיו בראש הרשימה?".
במכתב בהול ששיגר ראש המועצה האזורית שער הנגב לשרי הממשלה כתב: "אני מבקש להתריע כי רשימת היישובים שמובאת לאישור הממשלה מבטאת נסיגה מהותית ממדיניות הממשלות בעשורים האחרונים בכל הקשור להתייצבות לצד יישובי קו העימות בצפון ובדרום". לדבריו, "אין להעלות על הדעת כי יישובי קווי העימות, המצויים באופן קבוע תחת איום מוחשי ומיידי, יידחקו מראש כל רשימת הטבות שמתגבשת בכל משרד ממשלתי ובכל רשות ממלכתית".