שתף קטע נבחר

 

"מיין קמפף" צונזר בגרמניה, הסיבה: זכויות יוצרים

מגזין גרמני נאלץ לפרסם קטעים מטושטשים מספרו של היטלר, לאחר שבית המשפט אסר על פרסומו. מדינת בוואריה מחזיקה בזכויות על הספר - אך רק עד 2015

בית המשפט במינכן אסר בשבוע שעבר על פרסום קטעים מתוך "מיין קמפף", ספרו של אדולף היטלר. אין בגרמניה חוק האוסר על פרסום הספר שבו מגולל היטלר את משנתו האנטישמית, אך הממשלה המקומית במדינת בוואריה היא המחזיקה בזכויות היוצרים ומונעת את ההוצאה לאור של הטקסט.

 

המו"ל הבריטי פיטר מקגי תכנן לפרסם את הקטעים במגזין "צייטונגסצויגן" בשבוע שעבר. לו היה הדבר מתאפשר הייתה זו הפעם הראשונה מאז מלחמת העולם השנייה שקטעים ממנו היו מתפרסמים בגרמניה. בהתאם להחלטת בית המשפט, נמכרו רק חוברות מצונזרות של המגזין, שבהן טושטש הטקסט המקורי. ההערות נותרו.

 

הטקסט המצונזר, לצד ההערות המקוריות (צילום: AP) (צילום: AP)
הטקסט המצונזר, לצד ההערות המקוריות(צילום: AP)

 

ההחלטה היא בבחינת דחיקת הקץ שכן זכויות היוצרים יפקעו ב-2015, ואז ניתן יהיה להוציא לאור את הספר במלואו או לפרסם קטעים ממנו. "לשים על זה מכסה למשך שלוש שנים ולנעול את זה לא ממש עוזר", אמר דובר מטעם ההוצאה, אלכסנדר לוקוב, ל-CNN. "הספר איום, אבל במדינה חופשית עליך להיות מסוגל לדון בדיוק בחלקים האיומים האלה של ההיסטוריה הגרמנית", הוסיף.

 

המגזין והמוסף המצונזר. "במדינה חופשית אפשר לדון בחלקים איומים של ההיסטוריה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המגזין והמוסף המצונזר. "במדינה חופשית אפשר לדון בחלקים איומים של ההיסטוריה"(צילום: רויטרס)

 

הארגונים היהודיים במדינה נחלקו ביניהם בגישתם לפרסום האפשרי. חלקם מתנגדים לכך בתוקף, בעוד אחרים סבורים שעדיף שהטקסט יוצג לציבור במסגרת אקדמית, בתוספת הבהרות והסברים, שכן כיום ניתן להשיגו ברשת בגרסאות גולמיות ולעתים קרובות בהקשר נאו-נאצי.

 

ה"וושינגטון פוסט" דיווח בסוף השבוע כי הלוך הרוח בגרמניה נגד פרסום הספר משתנה באיטיות וכי מספר המתנגדים לפרסומות הולך ופוחת. "להגיד שזה ספר מסוכן, שעלינו לאסור עליו, זה מגוחך", אמר לעיתון וולפגנג ויפרמן, פרופסור להיסטוריה מודרנית באוניברסיטת ברלין. "אולי הדבר היה נחוץ פעם, אבל התקופה הזו נגמרה, אין בכך כל היגיון, ניתן למצוא אותו בקלות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוסף המגזין שטושטש. "אין בכך כל היגיון, ניתן למצוא אותו בקלות"
צילום: רויטרס
מומלצים