שתף קטע נבחר

 

המאבק חוזר? מיום רביעי - שעון נוכחות לרופאים

השבוע ייכנס לתוקף הנוהל שבמסגרתו יחויבו הרופאים לדווח על נוכחותם בעבודה, ולא - יישללו הטבות בתנאי העסקתם. בתגובה פרסם ארגון הרופאים ארב"ל מסמך ולפיו "המאבק נגד שעון הנוכחות הוא מאבק על הרפואה הציבורית"

האם מערכת הבריאות הציבורית עומדת בפני משבר נוסף? החל מיום רביעי הקרוב יצטרכו הרופאים לדווח על נוכחותם בעבודה, כפי שנקבע בהסכם הקיבוצי שנחתם עמם. ארגון ארב"ל (ארגון רופאי בתי החולים), שמבקש להנהיג מאבק חדש נגד נוהל זה, מעביר בימים האחרונים נייר עמדה בין הרופאים, ובו הוא קורא להם להצטרף למאבק נגד שעון הנוכחות, שהוא "מאבק עקרוני על מעמדם של הרופא והרפואה הציבורית בישראל".

 

מחאת הרופאים מהסתיו האחרון. התמונות יחזרו על עצמן? (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
מחאת הרופאים מהסתיו האחרון. התמונות יחזרו על עצמן?(צילום: אביהו שפירא)

 

לכל אורך מאבק הרופאים של החודשים האחרונים, נושא שעון הנוכחות היה אחד המרכזיים, והוא ייצג את חוסר שביעות הרצון שהביעו רופאים בכירים מתפקודה של הסתדרות הרופאים (הר"י) במו"מ מול האוצר.

 

שעון נוכחות לרופאים - כתבות נוספות:

 

בשבועיים האחרונים קיימו ועדי הרופאים ואנשי ארב"ל הצבעות בבתי החולים וולפסון, איכילוב, רמב"ם ומאיר. תוצאות ההצבעות העלו - כצפוי - שרוב הרופאים מתנגדים לשעון הנוכחות. במקביל, משרד הבריאות שלח לכל רופא במדינה מכתב המסביר כי כל שיפור בתנאי העסקתם תלוי בדיווח הנוכחות.

 

התפטרות המתמחים באוקטובר אחרון. "זה לא מאבק טכני" (צילום: אבישג שאר ישוב) (צילום: אבישג שאר ישוב)
התפטרות המתמחים באוקטובר אחרון. "זה לא מאבק טכני"(צילום: אבישג שאר ישוב)

 

בין היתר מדובר בהטבות כגון מעבר לעבודה בשבוע עבודה בן חמישה ימים; הפחתת מכסת שעות העבודה השבועיות; תשלום בגין ביצוע שעות עבודה נוספות; הגדלת השכר שישולם לרופא בשיעור של 2.7 אחוז בממוצע; תוספת גלובלית; תעריפי תורנות חדשים למומחים; תגמול בגין "תורנות שליש" למומחה צעיר; יום מנוחה שבועי אחרי תורנות בסוף השבוע, ומענקים ותנאים סוציאליים משופרים.

 

בסוף המכתב ממשרד הבריאות מצוין כי "בהיעדר דיווח נוכחות, לא תהיה אפשרות לשלם לך את שכרך וכל התוספות המפורטות לעיל במכתב זה. בנוסף, אי דיווח על נוכחות ייחשב כהיעדרות מהעבודה".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

ארב"ל: אסור לפגוע ברופאים, יש תקדים משפטי

מנגד, כאמור, עומד ארגון ארב"ל, שבנייר העמדה שלו קרא לרופאים: "המאבק על השעון הוא לא עניין טכני שמתבטא באקט ההחתמה, אלא מאבק עקרוני על מעמדם של הרופא והרפואה הציבורית בישראל. שעון נוכחות לרופאים הוא אסון למערכת הבריאות הציבורית. אם הרפואה בישראל חשובה לכם,

אין להפעיל את השעון במתכונתו הנוכחית".

 

חיזוק נוסף לטענות הרופאים הוא פסק דין שניתן בשבוע שעבר בנושא שביתת פרקליטי המוסד לביטוח לאומי. הפרקליטים פתחו בעיצומים אחרי שהמוסד לביטוח לאומי, בהנחיית משרד האוצר, ניכה להם 2,000 שקל משכרם בשל סירובם להחתים שעון נוכחות פעמיים ביום, אלא רק פעם אחת - עם כניסתם לעבודה.

 

במקרה זה קבע בית הדין האזורי בירושלים שהמעסיק לא היה רשאי לנכות סכום זה באופן שרירותי, קל וחומר מבלי לערוך לו שימוע אישי על הנושא ומבלי לבדוק אם אכן בוצעה העבודה בפועל.

 

"התנגדות הרופאים היא אישית, כל אחד יבחר כיצד לנהוג, אבל חשוב להבין שהיא לא נובעת מעצם ההחתמה", אמרה היום (א') עו"ד טל קרת, עורכת הדין של ארגון ארב"ל. "ההתנגדות נובעת מכך שעל שעות העבודה שייעשו מחוץ לבית החולים - כמו מחקרים, הכנת הרצאות, התייעצויות וטלפונים מהמחלקות - הרופאים לא יקבלו תמורה ולא שכר. ההבחנה המלאכותית הזאת, שבוררת אם תעשה את עבודתך משולחן זה ולא אחר, היא לא תקינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת הרופאים (ארכיון). "אי דיווח על נוכחות ייחשב כהיעדרות מהעבודה"
צילום: ירון ברנר
מומלצים