חוקר את סודות המוזיקה
קובי ארד משלב אינספור סגנונות מוזיקלים, הכוללים ניגונים חסידיים עתיקים בעיבודים חדשניים, שנכתבו בהשראת חיבורו לעולם הקבלה
כבר למעלה מעשר שנים שהפסנתרן והמלחין ד"ר קובי ארד חוקר את סודות המוזיקה. ביצירותיו הצליח לשלב אינספור סגנונות מוזיקלים כמו מוזיקה קלאסית, ג'אז, R&B, היפ הופ, אלקטרונית וניגונים חסידים. התוצאה, מגוון יצירות אינסטרומנטליות אשר רובן מבוססות על אימפרוביזציה ומספקות למקשיב אווירה של שלל צבעים מוזיקליים, ממש כמו ציור של ג'קסון פולוק בצלילים. ד"ר ארד שיתף פעולה עם רבים, ביניהם ניתן למצוא שמות כמו חתן פרס ישראל למוזיקה, פרופסור אנרדה היידו, המתופפת האגדית של לני קרביץ ואשתו של קרלוס סנטנה, סינדי בלקמן, והגדול מכולם סטיבי וונדר. ביום ראשון האחרון הופיע ארד במועדון הBlue Note שבווילאג' יחד עם הטריו שלו שכולל את רמון דה ברויין על הבס וריי מקנוט על התופים.המופע איתו רץ ההרכב מורכב בעיקרו מקטעים מהפרויקט החדש של הטריו בשם "Inner Hymns”, או בעברית “ניגוני עומק". יצירות אלה הן אוסף של ניגונים חסידיים עתיקים בעיבודים חדשניים, שנכתבו בהשראת חיבורו של ארד לעולם הקבלה.
ילדותו של ארד עברה עליו בחיפה, שם הפך הפסנתר לחלק בלתי נפרד ממנו כבר בגיל מאוד צעיר. בצבא שירת כמעבד מוזיקלי בלהקות הצבאיות ובו זמנית למד לתואר ראשון במוזיקה קלאסית באוניברסיטת תל אביב. אנדרה היידו, שהיה מורו באותה תקופה, חשף את ארד לעולם האילתור ולשילוב בין מוזיקה קלאסית לג'אז, משם הדרך לארצות הברית הייתה קצרה ביותר. תואר שני ודוקטורט למד ב New England Conservatory שבבוסטון ומיד עם סיום הלימודים עבר לוויליאמסבורג, ניו יורק. “מבחינתי המוזיקה בניו יורק היא הבית. כאן אני מרגיש שייך. היא היא מרכז העולם מבחינה מקצועית, בגלל זה אני פה. המגוון של הקהלים שאפשר להגיע אליהם נותן לי את החופש לזרום עם השאיפות שלי למקומות הכי גבוהים".
ארד מספר כי החיבור הראשון שלו עם הקבלה היה בזמן לימודיו בבוסטון. "אבא שלי חזר בתשובה לפני 15 שנים,” מספר ארד, "בעיניי הוא תמיד היה צר ואפל בגישה שלו ליהדות. לאמא שלי יש קריירה בביולוגיה מולקולרית, אבא שלי לא קיבל את זה כשהוא חזר בתשובה, ואני לא הצלחתי להתחבר ליהדות כמו שהוא ראה אותה. חיפשתי את המקום הנאור והקסום שביהדות. מצאתי אותו כשהתחלתי ללכת למרכז לקבלה שבבוסטון... המוזיקה היא עד היום הדבר העליון, אבל האהבה שלי ל"סודות" הקבלה נותנת תמיכה רוחנית ליצירה שלי... הם לא ממש יודעים איך לאכול אותי במרכז הקבלה בו אני לומד היום. בדרך כלל יש שני סוגים של אנשים שלומדים קבלה: יש את החילונים הסקרנים שבאים פעם בשבוע, מקשיבים להרצאה והולכים הביתה, ויש את הדתיים שיושבים כל היום ולומדים בחדר. אני מגיע ללמוד בלילות. אני לא דתי, אבל יש לי תשוקה להתחבר לסוד הבריאה.”
הפרויקט האחרון של ארד, “Inner Hymns”, מורכב ממנגינות חסידיות אותן למד במרכז הקבלה. “את הניגונים למדתי מחברי לספסל הלימודים,” מספר ארד, "בבית המקדש היו לויים ששרו שירים בזמן תפילה ועבודות קדש. אלו ניגונים שראיתי בהם ניצוץ של פלא ולקחתי אותם למקומות חדשים בעזרת הרמוניות שונות.”
החיבור בין האמונה למוזיקה טבעי בהחלט. כמו באמונה גם המוזיקה גורמת לנו לחוש דברים שאיננו יכולים לראות או להגדיר. “מטרתה של מוזיקה בעיניי היא לא רק לדבר ולשעשע אלא גם לאתגר ולעורר השראה. המוזיקה שאני יוצר זו מוזיקה שאולי צריך לתת לה קצת יותר תשומת לב", אומר ארד.
אין ספק שיצירותיו של ארד אינן הכי קלות לעיכול, אך יש בהם משהו אותנטי של אמן שמחפש במערות ליבו. החיבור בין האמונה למוסיקה טיבעי בהחלט. כמו באמונה גם המוסיקה גורמת לנו לחוש דברים שאיננו יכולים לראות או להגדיר. “מטרתה של מוסיקה בעיני היא לא רק לדבר ולשעשע אלא גם לאתגר ולעורר השראה. המוסיקה שאני יוצר זו מוסיקה שאולי צריך לתת לה קצת יותר תשומת לב", אומר ארד. אין ספק שיצירותיו של ארד אינן הכי קלות לעיכול, אך יש בהם משהו אותנטי של אמן שחפש במערות ליבו. לתאריכי הופעות נוספות חפשו בעמוד הפייסבוק של קובי ארד: https://www.facebook.com/pages/Kobi-Arad/177414908853
הפסנתרן והמלחין ד"ר קובי ארד
בהשראת הקבלה. קובי ארד
מומלצים