שתף קטע נבחר

 

האוצר: הפחתת דמי ניהול - רק בגמל ולא בפנסיה

ראשי האוצר הגישו הצעה משלהם להפחתת דמי הניהול: התקרה תופחת בשיעור של כ-40% אך רק בקרנות הגמל ובביטוח המנהלים, וגובה דמי הניהול בקרנות הפנסיה לא ישונה. באוצר התבססו על דו"ח OECD לפיו שיעור דמי הניהול בקרנות הפנסיה בישראל נמוך יחסית לשאר המדינות

במשרד האוצר מתנגדים ליוזמת חברי הכנסת להפחית את דמי הניהול בכל מכשירי החיסכון ואגף הפיקוח על שוק החיסכון מעמיד הצעה נגדית משלו על השולחן, כתחליף לחוק המתהווה. על פי ההצעה, תקרת דמי הניהול תופחת בשיעור של כ-40% אך רק בקרנות הגמל ובביטוח המנהלים וגובה דמי הניהול בקרנות הפנסיה לא ישונה.

 

 

הצעת האוצר מתבססת על מחקר שבו נבדקה ההשפעה של הפחתת דמי הניהול על הגופים המוסדיים בישראל, שמנהלים את מכשירי החיסכון, ועל השוואה של שיעור העמלות שנגבות בישראל למצב בגופים מקבילים בעולם.

 

התנגדות האוצר להפחתת דמי הניהול בקרנות הפנסיה מבוססת הן על הטענה כי הפחתה של דמי הניהול אל רמה של מתחת ל-1% מהחיסכון הנצבר, תגרום להפסדי ענק לקרנות אלה והן על השוואה בינלאומית לפיה שיעור דמי הניהול בקרנות הפנסיה בישראל נמוך יחסית לשאר המדינות שבה יש קרנות פנסיה.

 

באוצר הסתמכו על נתוני OECD הנוגעים למדינות באמריקה הלטינית ובמזרח אירופה, בעיקר, שם נהוגה מערכת פנסיה דומה לזו שבישראל. הנתונים מתייחסים לאחוז מהחיסכון הכולל שאותו צריך להפריש חוסך לאורך כל שנות עבודתו (40 שנה).

 

מדובר בנתונים ריאליים, כלומר, חישבו את סך כל הכסף שישלם חוסך לאורך 40 שנה עבור דמי ניהול וחישבו את שווי הכסף לו היה נשאר בקופת הפנסיה של החוסך ולא עובר לכיסם של מנהלי הקרן.

 

על פי נתוני OECD, מתוך 21 מדינות שנסקרו, רק ב-4 שיעור דמי ניהול נמוך יותר מאשר בישראל. מדובר בבוליביה, אל סלוודור, אורוגוואי וקולומביה. בשאר המדינות שיעור דמי הניהול גבוה יותר ובחלקן החוסך משאיר לאורך קריירה של 40 שנה כמעט חצי מהכסף בידיהם של מנהלי הקרנות.

 

ממוצע דמי הניהול המשוקלל שחושב עבור ישראל הוא כ-15%. בהנחה שישראלי ממוצע חוסך כ-1.5 מיליון שקל לאורך 40 שנות עבודה, משמעות הנתון היא שאילולא היה משלם דמי ניהול לאורך השנים, היה בידו סכום השווה ל-225 אלף שקל.

 

בבוליביה, שדורגה כמדינה עם שיעור דמי הניהול הנמוך בעולם, מפסיד חוסך ממוצע רק 9% מחסכונותיו בשל דמי הניהול. בטורקיה, לעומת זאת, דמי הניהול נושקים לרמה של 48% ושם מפסידים החוסכים קרוב למחצית מחסכונותיהם בשל התשלומים למנהלי הקרנות.

 

המאבק על גובה דמי הניהול בקופות הפנסיה וקרנות הגמל בישראל הולך ומתחמם בימים האחרונים. היום יזם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, משא ומתן בין חבר הכנסת חיים כץ (ליכוד) המוביל את חברי הכנסת המבקשים ליזום חוק שיפחית משמעותית את דמי הניהול בכל מכשירי החיסכון, לבין אגף הפיקוח על שוק החיסכון משרד האוצר.

 

נתניהו מוטרד מהאפשרות שחברי הכנסת יצליחו להעביר את הצעת החוק שלהם, למרות התנגדות הממשלה. אתמול הופיע ראש אגף הפיקוח על שוק החיסכון, עודד שריג, בפני חברי ועדת הכספים והודיע כי הוא מגיש תכנית חלופית להצעת החוק של כץ.

 

כץ מציע להפחית את תקרת דמי הניהול בקרנות הפנסיה ל-3.5% מההפקדות החודשיות ול-0.2% מהחיסכון הנצבר, בביטוחי המנהלים מציע כץ להפחית את דמי הניהול ל-4% מההפקדות ועוד 1% מהחיסכון הנצבר, ובקופות הגמל ל-0.7% מהחיסכון הנצבר.

 

הפיקוח על שוק החיסכון באוצר, מנגד, מציע להשאיר את תקרת דמי הניהול בקרנות הפנסיה ללא שינוי על 6% מההפקדות ועוד 0.5% מהחיסכון, ולהפחית את התקרה בגמל ובביטוח ל-5% מההפקדות ועוד 1.2% מהחיסכון.

 

הצעת הפיקוח נהנית מתמיכת שר האוצר ומכיוון שכך יש לה סיכויים גבוהים לזכות בתמיכת הממשלה כולה. במידה והממשלה תתמוך בתכנית יהיה קשה לחבר הכנסת חיים כץ, חבר מפלגת השלטון, להעביר חקיקה מנוגדת בכנסת.

 

כץ כבר הודיע אתמול כי ח"כ אילן גלאון ממרצ יעלה את ההצעה לקריאה טרומית במקומו, כדי שכץ לא ייראה כיוצא נגד עמדת הקואליציה. בינתיים, כאמור, הוקפאה הצעת החוק עד לתום הדיונים בין כץ לבין נציגי האוצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ראש אגף הפיקוח על שוק החיסכון, עודד שריג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים