מסר לעולם: איראן רוצה להכפיל את תקציב ההגנה
הנשיא אחמדינג'אד הציג לפרלמנט הצעה לתקציב המדינה, שבמסגרתה יעלה תקציב הביטחון ב-127 אחוז. מתנגדי ההצעה: הוא לא מתחשב בלחץ הכלכלי חסר התקדים
איראן מתכוננת לעימות: נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, הודיע היום (ד') לפרלמנט כי בכוונתו להכפיל את תקציב הביטחון של הרפובליקה האיסלאמית. לפי הצעתו לתקציב המדינה לשנים 2012-2013, תקציב הביטחון יעלה ב-127 אחוז. תקציב המדינה הכולל שווה ערך ל-415 מיליארד דולר.
המאבק על הגרעין - הכותרות האחרונות:
- מזכ"ל האו"ם בארץ: אין תחליף לדיאלוג עם איראן
במסגרת התקציב המוצע, יעלו ב-20 אחוז הכנסות המדינה ממסים. עם זאת, המתנגדים טוענים כי הנשיא לא התחשב בלחץ הכלכלי חסר התקדים של הקהילה הבינלאומית נגד המדינה, ובאמברגו הנפט שהטיל עליה האיחוד האירופי בגלל סירובה להפסיק את העשרת האורניום.
"התקציב הכולל הוא 510 טריליון תומאן (כ-415 מיליארד דולר), שמתוכם 400 טריליון תומאן מכסים חברות וישויות ממשלתיות", אמר אחמדינג'אד בנאום לפרלמנט ששודר ברדיו הממלכתי. לדבריו, לפי ההצעה תקוצץ ההוצאה הממשלתית ב-5.6 אחוזים.
מתמודדים עם איראן בזירה הכלכלית:
- האיחוד האירופי הטיל אמברגו נפט על איראן
"מטרת התקציב להבטיח שיעור צמיחה בן 8 אחוזים, יותר מאשר 7.3 אחוזי צמיחה בשנה שעברה. התקציב נוסח תוך התחשבות במחיר הנפט העולמי והכלכלה הבינלאומית", הוסיף הנשיא האיראני. בדיווחים בתקשורת האיראנית נאמר כי התקציב חושב לפי מחיר 85 דולר לחבית, מתחת לרמת המחירים הקיימת.
חבר הרפלמט ג'האנבחש אמיני אמר בתגובה על הצעת התקציב: "בהתחשב בלחץ על איראן ובאיומים עליה, הכרחי להגדיל את תקציב ההגנה".
עם זאת, מחוקקים רבים מתחו ביקורת על מסגרת התקציב וטענו כי הממשלה לא תעמוד ביעדי ההוצאה שהיא מציבה לעצמה. "התקציב אופטימי מדי. הוא אינו עולה בקנה אחד עם המציאות של הכלכלה שלנו", אמר אחד מהם. פרשן איראני הוסיף: "הממשלה אימצה את הקריאה לקיצוצים בשנה הבאה. עם זאת, הממשלה לא יכולה לעמוד בצרכים עם תקציב שכזה. חברי הפרלמנט יערערו על התקציב".
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, המבקר בישראל, אמר על רקע הפרסומים בנוגע לתקיפה אפשרית של ישראל באיראן, כי "חשוב שהקהילה הבינלאומית תדון עם איראן כדי לפתור את המצב בדרכי שלום. אין תחליף לדיאלוג". בפגישה עם הנשיא שמעון פרס, אמר באן כי הוא "מודאג מאוד מהאפשרות שלאיראן יש תוכנית גרעינית. אנחנו רוצים לוודא אם התוכנית הגרעינית היא למטרות שלום. אני חושב שהם עוד לא שכנעו את העולם בכוונותיהם".
במקביל, ראש המוסד, תמיר פרדו, נפגש בוושינגטון עם ראש ה-CIA, דיוויד פטריוס. בשימוע בוועדת המודיעין של הסנאט, התווה גנרל פטריוס את הקו האדום של ארה"ב לאיום הגרעין האיראני. "אם הם יעשירו אורניום מעבר ל-20 אחוזים, זה יהיה סימן מובהק", אמר פטריוס בדיון. בימים האלה דן הסנאט בהעברת עוד עיצומים נגד טהרן.