שתף קטע נבחר

 

המשרד להגנת הסביבה: לפנות הגז מקריית אתא

פז גז, אמישראגז וסופר גז נדרשו בצו פינוי רעלים, לפנות את מיכלי הגז שפועלים במתחם, עד ל-1 במרץ. זאת, בעקבות דחיית בג"ץ את העתירה שהגישו. בכוונת החברות לנסות ולעקוף את הצו, באמצעות ריקון המיכלים והשארתם ריקים

המשרד להגנת הסביבה הוציא היום (ד') צווי פינוי רעלים לחברות הגז בחוות הגז בקרית אתא עד ל-1 במרץ, זאת בעקבות החלטת בג"ץ, שדחה השבוע את עתירת פז גז, אמישרגז וסופר גז, שביקשו  לדחות את העברת מיכלי הגז שהוחזקו במתחם הצפוני.

 

 

הצווים מורים לחברות הגז לפנות את כל הגז מהמתחם. מהמשרד נמסר כי אי קיום הצו מהווה עבירה פלילית שהעונש המירבי בגינה הוא מאסר 3 שנים או קנס כספי בשיעור של עד 1,356,000 שקל.

 

המשרד שלל את היתרי הרעלים מהחברות בחוות הגז כבר ביוני 2010, מתוקף חוק חומרים מסוכנים. שלוש החברות עתרו לבג"ץ ובמשך שנה וחצי הפעילות במקום המשיכה ללא היתר רעלים, בחסות ההמתנה להכרעת בית המשפט.

 

בחודשים האחרונים ניסו החברות למנוע את רוע הגזרה ואף הועלה איום שמא חלוקת גז הבישול בצפון הארץ תעוכב במידה והמתחם יועתק ממקומו. העתקת חוות הגז תחייב אותן בהוצאות ניכרות.

 

על פי דיווח ב"כלכליסט", חברות הגז מתכוונות לרוקן את מיכלי גז הבישול מהמתחם ולהשאירם ריקים במתחם, בניסיון לעקוף את הצו שהוצא נגדם. מקורות במשק האנרגיה הסבירו שלחלק מהחברות אין להיכן לפנות את המכלים ולכן ברגע שירוקנו אותם מגז, הצו לפינוי רעלים אינו תקף.

 

סכנה לאוכלוסיה הסמוכה

מנתוני המשרד עולה כי חוות הגז, שנמצאת בבעלות ובהפעלה של שלוש חברות הגז, מכילה כ-2,400 טון של גז גפ"מ (גז פחממני מעובה הידוע גם כגז בישול). האתר כולל מיכלים עיליים לאחסון הגז, עמדות מילוי גז למיכליות כביש, עמדות למילוי בלוני גז מיטלטלים וחניון למשאיות ומיכליות כביש.

 

על פי עמדת המשרד, על מנת לצמצם את הסיכון מאירוע חומרים מסוכנים אפשרי בחוות המכלים לאוכלוסיה הסמוכה, יש להעתיק את החווה או להטמין את המכלים בהטמנה עילית, במסגרתה הם ימוגנו במעטפת בטון ובכיסוי של חול ואדמה על פי לדרישות פיקוד העורף. 

 

לדברי השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, "לחברות הגז ניתן זמן מספק להיערך לדרישות המשרד ולפעול למען בטיחות הציבור, אולם הן לא עשו זאת. ההחלטה שלא לחדש את היתרי הרעלים היא תוצר של המדיניות לגלות אפס סובלנות כלפי מזהמים וכלפי אלו שמסכנים את בריאות הציבור".

 

לדבריו, המיקום של חוות הגז אף יוצר מפגע בטיחותי כיוון שבמלחמת לבנון השנייה האזור כולו טווח על ידי טילי האויב, מהלך שיכול היה להיגמר באסון. "הסכנה לנפילות טילים ברחבי המדינה מחייבת אותנו למדיניות בלתי מתפשרת של צמצום חשיפת הציבור לחומרים מסוכנים", אמר.

 

השתתף בהכנת הידיעה: ליאור גוטמן, "כלכליסט"

.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוות הגז בקרית אתא
צילום: גיל נחושתן
מומלצים