רוסיה וסין עם אסד: טרפדו ההחלטה באו"ם
לאחר יום דיפלומטי מתוח הצביעה מועצת הביטחון על הצעת ההחלטה הערבית הקוראת לאסד לרדת מכיסאו. חרף הלחץ הבינלאומי, נציגי מוסקבה ובייג'ינג הרימו ידיהם נגד ההצעה. ארה"ב: אי אפשר לעבוד עם רוסיה, אנחנו נגעלים
סוף השבוע העקוב מדם ברחובות סוריה והלחץ הבינלאומי לא שכנעו את מוסקבה ובייג'ינג, והן הטילו וטו על הצעת החלטת מועצת הביטחון של האו"ם נגד משטרו של בשאר אסד. ההצעה שהועלתה הערב (שבת) להצבעה הביעה תמיכה בתוכנית הליגה הערבית וקראה לאסד להעביר את סמכויותיו לסגנו לאלתר. כל 13 החברות האחרות במועצה הצביעו בעד אימוץ ההחלטה. ynet העביר שידור חי מכינוס המועצה ומההצהרות אחריה.
סוריה והעולם - כותרות אחרונות:
כמעט שנה בסוריה: 7,100 הרוגים, בהם 461 ילדים
אובמה נגד אסד: רצח מאות אזרחים בחומס רוסיה לפני הדיון: ואם אסד לא יקשיב לאו"ם? הטבח בחומס נמשך: 337 נהרגו, בית חולים נהרס
זמן קצר לפני ההצבעה מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון את רוסיה. "חשבתי שאולי יהיו דרכים לגשר, אפילו ברגע האחרון, בנוגע לחששות שהיו לרוסים", אמרה קלינטון בהתייחסה לפגישה שקיימה היום עם מקבילה הרוסי סרגיי לברוב. "הצעתי לעבוד על כך באופן בונה. זה לא היה אפשרי". קלינטון, השוהה בכינוס שרי ההגנה במינכן, הוסיפה כי התערבות צבאית בסוריה לא עומדת על הפרק.
"מועצת הביטחון בת ערובה"
שגרירת ארצות הברית באו"ם, סוזן רייס, הגיבה בחריפות לדחיית הצעת ההחלטה. "ארצות הברית נגעלת מכך ששתי חברות מונעות מאיתנו לבצע את תפקידנו היחיד כאן", אמרה רייס ותקפה את רוסיה וסין: "זה חודשים שהמועצה הזו מוחזקת כבת ערובה בידי שתי חברות, לפחות אחת מהן ממשיכה לספק נשק לאסד. הדם שיישפך בהמשך יהיה על ידיהן".
השגריר הצרפתי באו"ם, ז'ראר אראו, אמר בתגובה: "זהו יום עצוב למועצה הזו, יום עצוב לכל הסורים ויום עצוב לדמוקרטיה". לפני ההצבעה אמר שר החוץ הצרפתי, אלן ז'ופה, כי מי שימנעו קבלת החלטה שתכיר בזכותו של העם הסורי לחירות וביטחון, "יישאו באחריות היסטורית כבדה".
מזכ"ל האו"ם באן קי-מון הביע אכזבה מהווטו הכפול במועצה ואמר כי הוא "מכרסם בתפקידו של האו"ם". לדבריו, "זוהי אכזבה גדולה לעם בסוריה ולכל המגינים על הדמוקרטיה ועל זכויות האדם".
רוסיה: "לא נרד לרמה של רייס"
ואילו השגריר הרוסי ויטלי צ'ורקין הסביר כי הצעת ההחלטה שעמדה על הפרק "לא הייתה מאוזנת, לא שיקפה את המציאות בסוריה וקראה לשינוי המשטר". לדבריו, החברות המערביות לא הפגינו "גמישות" בדיונים סביב ההצעה. מאוחר יותר, כשהתבקש על ידי כתבים להתייחס לתגובתה החריפה של רייס לווטו, אמר צ'ורקין בשאט נפש: "אינני מתכוון לרדת לרמה הזאת".
השגריר הסיני באו"ם, לי באודונג, הדגיש בהצהרתו כי ארצו קוראת לכל הצדדים בסוריה להפסיק את האלימות ולכבד את הקריאה לרפורמות. הוא הוסיף כי על הקהילה הבינלאומית לספק "סיוע קונסטרוקטיבי" לפתרון המשבר, תוך כיבוד הריבונות של סוריה. לדבריו, ההצעה לא הייתה עוזרת לפתור את המשבר, אלא רק מסבכת את המצב.
ההצבעה נערכה על רקע סוף שבוע קטלני בסוריה, שכלל מתקפה של כוחות אסד על העיר חומס, שעל פי דיווחי האופוזיציה, גבתה את חייהם של 337 בני אדם. האו"ם מעריך כי מאז תחילת המחאה לפני 11 חודשים, נהרגו בסוריה כ-5,400 בני אדם. דקות לפני כינוס המועצה, פרסם הנשיא ברק אובמה הצהרה חריפה ביותר נגד משטר אסד, והאשים אותו ב"רצח מאות אזרחים בחומס, בהם נשים וילדים, ובמניעת טיפול רפואי ממאות פצועים".
"למועצת הביטחון יש עכשיו הזדמנות לעמוד נגד הברוטליות חסרת הרחמים של משטר אסד", אמר אובמה,
בכוונו להתנגדות הרוסית לקבלת החלטה נגד אסד. "האזרחים הסובלים של סוריה חייבים לדעת - אנחנו לצדכם ומשטר אסד חייב להסתיים". אובמה הוסיף שארצו ובעלות בריתה יעזרו לעם הסורי כי "אנחנו עומדים לצד העקרונות שכוללות זכויות אדם אוניברסליות לכל האנשים, צדק פוליטי ורפורמות כלכליות".
אובמה הדגיש בהצהרתו כי תושבי סוריה ציינו אתמול 30 שנה לטבח שביצע הנשיא חאפז אסד האב בעיר חמה. "חובתנו לקורבנות בחמה ובחומס היא ללמוד לקח אחד: שיש להתעמת עם אכזריות, למען צדק וכבוד אנושי".