שתף קטע נבחר

 

יו"ר ההסתדרות עיני: סיום השביתה תלוי בנתניהו

מדינה סגורה בט"ו בשבט: המו"מ עם האוצר לא הניב הסכמות, והמשק מושבת. שר התמ"ת הביע נכונות להטבת תנאיהם של עובדי הקבלן, אך בהסתדרות טוענים שכל עוד ראש הממשלה לא מתערב - המשבר לא יגיע לסיומו. בתור לאוטובוס טענו: "המאבק חשוב, אבל למה לדפוק את כולם?"

עצרו את המדינה: ברחבי הארץ מרגישים הבוקר (יום ד') מאות אלפי בני אדם את השלכות השביתה הגדולה במשק, שעליה הכריזה ההסתדרות. "אני בעד עובדי קבלן, שישפרו להם את התנאים, אבל אנחנו אוכלים אותה בכל מקרה", אמרה דניאל זרביב שנאלצה לנסוע באוטובוס במקום ברכבת המושבתת מבאר שבע. "גם אנחנו צריכים להגיע למקום העבודה בזמן". בגנים רבים מורגשים שיבושים מכיוון שהסייעות לא עובדות.

 

מי שובת, מי עובד? עושים סדר בשביתה הכללית

  • בלבול בגן: אין הורה מתנדב, הילד הרוויח יום כיף

 

המשא ומתן בין האוצר להסתדרות שנמשך אל תוך הבוקר לא הניב הסכם בסוגיית עובדי הקבלן. באוצר אמרו אמש כי שיפרו את הצעתם, כשברקע הניסיון של ההסתדרות להגיע להסכם עוקף אוצר עם הארגונים הכלכליים מהמגזר הפרטי, והאפשרות ששר התמ"ת יגזור ממנו צו הרחבה שיוביל להפסקת השביתה. השר שלום שמחון הביע הסכמה, "ועכשיו זה תלוי בנתניהו", אמר יו"ר ההסתדרות עופר עיני. בכל מקרה ב-14:00 ייפגשו הצדדים בדיון בבית הדין הארצי לעבודה.

 

ללא רכבת, נוסעים רבים נאלצו למצוא חלופות כדי להגיע לעבודה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בלבול ואי ודאות גדולה שוררים במערכת החינוך. הורים רבים בכל רחבי הארץ נתקלו בגנים סגורים בגלל השביתה. על פי נוהלי משרד החינוך, התנאי לפתיחת גן הוא הימצאותם של שני מבוגרים וכיוון שהסייעות שובתות יש הכרח שהורים יתנדבו למלא את מקומן לצד הגננות. רבים נתקלו בשערים סגורים.

 

הרכבת כבר עברה בתחנה

רכבות שיצאו מתחנותיהן לפני השעה 6 בבוקר המשיכו בנסיעתן ועברו גם בתחנות תל אביב, אך מ-07:30 הופסקה תנועת הרכבות. רותי, עוברת אורח, אמרה ל-ynet: "השביתה היא בזבוז זמן. מה שמגיע לעובדים זה טוב ויפה אבל אנחנו האזרחים לא צריכים לסבול. הייתי אומרת לעופר עיני שיתעשת ולעובדי הקבלן הייתי אומרת שמגיע להם לקבל תנאים טובים יותר אבל יש דרך אחרת. במקום לשבות צריך לדבר". 

 

מה עושים בלי רכבת?

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אלי, עובר אורח נוסף, אמר: "התנאים של עובדי הקבלן היו בושה וחרפה, אבל לא צריך להשבית בשביל זה את כל המשק. היום הגעתי מאשדוד, אין רכבות וזה בלגן גדול. חבל, זה גורם להפסדי כסף למדינה".

  

נוסע נוסף קבל: "השביתה מוצדקת, ונועדה לאנשים המסכנים שמקבלים שכר זעום. זה לא פייר שיש אנשים שמקבלים 20 אלף ויושבים במשרד, והעובד שבאמת עובד מקבל שכר זעום". 

 

נמרוד, נוסע אחר, הציע: "עיני ושטייניץ צריכים לשבת ולדבר, רק כשמגיעים באמת למבוי סתום אחרון אפשר להשבית את כל המדינה. לא צריך להוציא את התותחים הכבדים קודם לכן".

 

"לא יכול להיות שעובד מרוויח פי שניים באותו תפקיד"

גיא, נציג אחד הוועדים בנמל חיפה, אמר ל-ynet: "יש מספיק כסף במדינה. משרד האוצר יודע לאן לנווט אותו, ואני מאמין שהם ימצאו את הפתרון, יושבים שם מספיק אנשים עם שכל".

 

בתחנת רכבת מרכז בתל אביב (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
בתחנת רכבת מרכז בתל אביב(צילום: בן קלמר)
 

 

בתחנה המרכזית בבאר שבע הורגש עומס, אך לא כמו בימי ראשון וחמישי. "בזכותם אני מאחרת לפגישה שאי אפשר לדחות", אמרה גאיה, "בדקתי אתמול רכבות ולא היה רשום כלום באתר. אנסה לרוץ לתפוס את האוטובוס".

 

חלק נראו מופתעים. "מה, אין רכבת? אני הולכת לראות איזה אוטובוס יש לי", אמרה נוסעת. גדעון נחום הביע סולידריות: "הגיע הזמן שיקבלו את כל עובדי הקבלן. לא יכול להיות שעובד מרוויח פי שניים מעובד הקבלן באותו תפקיד. נקווה שזה יצליח. אסתדר - יש אגד, יש מוניות".

 

נמל חיפה עצר מלכת

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אחרים גילו פחות רגישות. "חשבתי שאולי ברגע האחרון יסתדרו", אמר הנוסע סרגיי, שעובד בהרצליה פיתוח ונוסע לשם כמעט כל יום. "זה לא כל כך מעניין אותי על מה השביתה. אני צריך לנסוע ברכבת וזה מה שמעניין אותי. אחזור הביתה ואעבוד משם". חיים הבה לא יודע הרבה על הסיבות לשביתה: "אני יודע שזה דופק לי את סדר היום. עד שאגיע לאוניברסיטה אאחר בטוח. יש לי עבודה להגיש. רוצים לתבוע את זכויות עובדי הקבלן ועוד עובדים שלא מקבלים שכר כמו שצריך - לא יודע אם זו הדרך, לשבות ולדפוק את כולם".

   

מפגינים בנתב"ג

נמל התעופה בן-גוריון נראה הבוקר שומם, ההמראות עד 12:00 בוטלו מראש והוכן לוח זמנים מחודש. הנוחתים לא יקבלו בשעות הקרובות את המזוודות. ברשות שדות התעופה נערכו מבעוד מועד לשביתה וביטלו או הקדימו את הטיסות בשעות הבוקר.

 

אנשי המחאה החברתית בנמל התעופה (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
אנשי המחאה החברתית בנמל התעופה(צילום: נועם מושקוביץ)
 

האולמות נותרו ריקים מאדם, פרט לצוותי העיתונות וכמה עשרות מפגינים, פליטי המחאה החברתית של הקיץ שהגיעו לתמוך בשביתה ולהפגין. הם נושאים שלטים כגון "נתב"ג תומכים בעובדי הקבלן", "די לגזור את הקופון על עובדות הניקיון", "מפסיקות לפחד - מתחילות להתאגד".

 

תושבי צפת שנזקקו לשירותים סוציאליים התעוררו גם הם ליום של שביתה. אל המוסד לביטוח הלאומי בעיר הגיעו העובדים, אך לא קיבלו קהל. בלשכת התעסוקה מצאו הפונים מנעול גדול על השער. יהודית, תושבת העיר, לא ידעה על השביתה: "אלך ואחזור בעשר, כשיבואו עוד אנשים", הבטיחה. מאבטח הסניף הודיע לממתינים שמעבר לשער: "מי שצריך לחתום - זה מתעדכן אוטומאטית".

 

מנהל חדר המצב בהסתדרות, ג'יהאד עקל, סיפר: "הטלפונים החלו כבר בשש בבוקר ורובם בנושא בתי ספר, הסעות, בתי חולים, קופת חולים, בדיקות, כל הדברים האקוטיים". לדבריו, הפעם לא מורגש כעס מהציבור: "יש הבנה והסולידריות מתחילה לחלחל. מבחינתנו זה הפרס החברתי של כולנו. בשביתות הקודמות חלק מהאנשים הביעו כעס כלפינו והפעם ישנה הרגשה שיש שכבה שהיא פגועה ומוחלשת ושצריך לתמוך בה. זה ממש מדהים".

 

בתחנה בבאר שבע לא עמד היום קטר (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
בתחנה בבאר שבע לא עמד היום קטר (צילום: הרצל יוסף)

 

ב-14 העמדות הטלפון לא מפסיק לצלצל. "אנשים מאוד מבולבלים אבל לא כועסים", אמר נציג השירות רפאל יסמין. "יש לפעמים דעות פוליטיות אבל הרבה מעודדים אותנו. על כל אדם כועס אחד יש עשרה שמאוד מפרגנים". 

 

בינתים, מועצת העובדים של משרד הביטחון התכנסה הבוקר ואישרה הצטרפות עובדי משרד הביטחון לשביתה. כחלק מהמחויבות לביטחון המדינה, עובדי המשרד ימשיכו לספק שירותי חירום הכרחיים. כמו כן, אגף השיקום, אגף משפחות והנצחה, פרויקט "כיפת ברזל" ופעילות רשות החירום הלאומית (רח"ל) תתקיים באופן מלא ללא שיבושים. מעבר לכך, כל אגפי המשרד שובתים.

 

יו"ר ועד העובדים, אליעזר (איקו) חסון, אמר: "אנו מקווים שהממשלה תגיע להבנות מול ההסתדרות, וכי כולנו נוכל לחזור לעבודה הסדירה בקרוב. עלינו לזכור, זהו מאבק צודק וחשוב, בו המשק העובד והמאורגן במדינת ישראל נעמד לצדם של רבבות עובדים ישראליים, המועסקים בתנאים לא הוגנים וללא זכויות סוציאליות". 

 

חילופי האשמות בין האוצר, ההסתדרות והתמ"ת

במהלך הלילה לא הושג פתרון שימנע שביתה. באוצר המשיכו להציע תנאי שכר נוספים ותנאים סוציאליים משופרים לעובדי הקבלן במשרדי הממשלה, אך בהסתדרות לא ויתרו על דרישתם לקליטה של עובדי מדינה והוסיפו דרישות הנוגעות לתנאי ההעסקה, החוזים האישיים ועוד. הצדדים למשא ומתן פרשו לביתם ויחדשו את השיחות בערב.

 

תחנת רכבת מרכז בתל אביב (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
תחנת רכבת מרכז בתל אביב(צילום: בן קלמר)
  

מההסתדרות נמסר, כי נציגיה ולשכת התיאום של הארגונים הכלכליים הגיעו למתווה של הסכמות לפיהן: תתקיים השוואת תנאים מלאה לעובדי הקבלן, העובדים במקצועות הליבה יזכו להעסקה ישירה, וכן סוכם על קליטה חלקית של עובדי הניקיון.

 

יו"ר ההסתדרות, עופר עיני אמר ל-ynet: "המשך השביתה תלוי עכשיו בראש הממשלה ובשר התמ"ת. אם הם יחליטו להוציא צו הרחבה להסכם כך שגם עובדי הקבלן במגזר הציבורי ייהנו ממנו, השביתה תיפסק לאלתר".

 

לא כולם שמעו שלשכת התעסוקה בחצור הגלילית סגורה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
לא כולם שמעו שלשכת התעסוקה בחצור הגלילית סגורה(צילום: אביהו שפירא)

 

שר התמ"ת שלום שמחון אמר כי יפתח בהליכים החוקיים לקראת הוצאת צו הרחבה להסכם הקיבוצי שייחתם בין ההסתדרות למעסיקים, לשם שיפור והשוואת תנאי עובדי הקבלן למקביליהם בארגונים. אין מדובר בקליטת עובדי קבלן בשירות הממשלתי, אלא בשיפור תנאיהם והשוואת תנאיהם לעובדים בארגונים. לדברי שמחון, "יש חשיבות רבה להשוות את התנאים ולהבטיח כי עובדים הקבלן יזכו לכל התנאים הסוציאליים שמקבלים העובדים המועסקים בארגונים". הוא הוסיף כי ההודעה על הוצאת צו הרחבה מותנית בהבטחה להפסקת השביתה.

 

גורם בהסתדרות אמר: "אנחנו מעריכים את העובדה ששמחון נערך למתן צו הרחבה. ואולם בלא הסכמה שלא ראש הממשלה, צו ההרחבה לא יוכל לחול על המגזר הציבורי שבו מועסקים מרבית עובדי הקבלן. עד שנתניהו לא ייתן את הסכמתו לצו ההרחבה, הוא לא פותר את הבעיה ולכן לא נוכל להפסיק את השביתה". 

 

עיני תקף את שר האוצר ואת פקידי משרדו ואמר שהם עושים כל שניתן על מנת שלא להגיע להסכמות: "אנחנו מרגישים אחרי הלילה הזה כמו במחזה אבסורד. המעסיקים הפרטיים מסכימים להשוות את תנאי עובדי הקבלן ואף לקלוט אותם, אך הממשלה, שהיא המעסיק הציבורי ויש לה אחריות כפולה ומכופלת כלפי העובדים האלה - אינה מוכנה לעשות זאת".

 

ממשרד האוצר נמסר, כי ההצעה האחרונה מטעמם עומדת על עלות תקציבית של 700 מיליון שקל, מתוכם כ-200 מיליון שקל בשנה הקרובה. נציגי האוצר למשא ומתן ביקשו לסיים את סבב השיחות הנוכחי, כדי לצאת להתייעצויות עם גורמים בתוך המשרד ומחוצה לו על מנת לבדוק את ההשלכות של דרישות ההסתדרות על כלכלת ישראל.

 

ynet העביר שידור חי ממוקדי השביתה. צילמו: אבי פרץ ועידו בקר. הפקה: מגלי סקידלסקי וגליה שיזף 

 

בהכנת הידיעה השתתפו יאיר אלטמן, תומר ולמר, שירי הדר, בועז פיילר, מאור בוכניק, תני גולדשטיין, אביטל להב ואחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחנה מיותמת. השביתה החלה
צילום: בן קלמר
יו"ר ההסתדרות עיני. הסכם עוקף אוצר?
צילום: אוהד צויגנברג
שר האוצר שטייניץ, אמש בפגישה עם עיני
צילום: אוהד צויגנברג
ללא קהל נוסעים. רכבת מרכז
צילום: בן קלמר
שביתה ברכבת
צילום: הרצל יוסף
גן סגור ברחובות
צילום: תומר ולמר
סניף דואר בצפת
צילום: אביהו שפירא
מומלצים