השביתה בנתב"ג: אין "מסלול אדום" במכס
כ-10,000 נוסעים נאלצו לשנות את תוכניותיהם עקב השבתת הטיסות בנמל התעופה, שחידש את פעולתו בצהריים. עובדי המכס לא קיבלו נוסעים שמצהירים על רכישות, וכולם עברו במסלול הירוק. בינתיים, בבתי חולים ניכר עומס ובלבול: "יש לי בדיקה ואני לא יודע למי לפנות, כל אחד אומר משהו אחר"
השביתה הגדולה נמשכת, בנמל התעופה חוזרים לשגרה. כמעט. עם סיום השביתה בשעה 12:00, ניכר היום (ד') בנתב"ג עומס קל, בדומה לזה שקיים בחגים. אבל מתברר שלשביתה יש גם כמה יתרונות עבור הנוסעים. עובדי המכס בשדה התעופה מקיימים עיצומים, שבמסגרתם הם לא מאפשרים לנוסעים להצהיר על מוצרים שרכשו בחו"ל. עמדות ה"מסלול האדום" סגורות, וכל הנוסעים עוברים ב"מסלול הירוק".
מי שובת ומי עובד: מידע נחוץ על השביתה
מדובר בחלק מהשביתה הכללית במשק, וזאת - למרות הוראת בית הדין שלא להשבית את נתב"ג החל מהשעה 12:00 בצהריים. בהסתדרות מסבירים כי "אנחנו ממלאים את הוראות בית הדין באדיקות. מדובר בחלק מהשביתה אבל המהלך אינו מעכב כלל את הטיסות".
ברשות שדות התעופה נערכו מבעוד מועד לשביתה הגדולה במשק, ובניגוד לציפיות אולמות הנוסעים נותרו ריקים בזמן השביתה. עומס קל נרשם במקום בשעות הבוקר המוקדמות, כשמספר טיסות נחתו באותה עת. בסך הכול דובר ב-50 טיסות, מתוכן 40 יוצאות ו-10 נכנסות שבוטלו או הוקדמו, והשפיעו על כ-10,000 איש.
יצחק, תייר יהודי ממכסיקו שבא לחופשה בארץ, לא ממש שמע על השביתה: "הגענו ב-07:00 לדלפקים, אמרו לנו שביטלו את הטיסה והטיסה הבאה של בריטיש תצא רק ביום שני. הסברתי להם שאני לא יכול לחכות כי אשתי בהריון, ואין לי מלון לחזור אליו. אחרי מאמצים סידרו לנו מקומות לטיסה בעוד כמה שעות".
אלכסי קולנסיקוב מאשדוד, שליווה קבוצת "תגלית" מאוקראינה, סיפר על המתח שניכר אתמול. "הטיסה שלנו הייתה אמורה לצאת ב-13:00 והתעכבה בשעתיים אך מאתמול בלילה היה חשש גדול. כל כמה דקות בדקנו עדכונים משום שאנשים היו צריכים להתפזר באוקראינה בכמה מקומות ולכן זמן ההגעה היה קריטי. מה שכן, אנשים בקבוצה סיפרו כי הם התרשמו לטובה מהסדר והארגון של השביתה בארץ. באוקראינה כשיש שביתה יש בלגן גדול".
לא שואלים את האזרח הקטן
נורית אמר מירושלים, שהייתה אמורה להיות בדרכה למדריד הבוקר וטיסתה התעכבה, אמרה שהיא מבינה ללב השובתים: "אני חושבת שאין בעיה שתושבי ישראל ימתינו כמה שעות עד שיעלו למטוס, אולי יהיה להם פחות נוח כי הם לא יוכלו לנסוע ברכבת או להשתמש בבנקים אבל בסופו של דבר יש פה מאות אלפי בני אדם שחיים בתת תנאים, ועושים את אותה העבודה שאנשים אחרים שאינם עובדי קבלן עושים. אני חושבת שחשוב להתגייס למענם, כולנו כעם אחד".
יוסי כהן מראשון לציון, שהמתין לטיסתו לרומא, אמר: "זה די מאכזב. הייתי אמור לנסוע למטרת עסקים, מה שכנראה לא יקרה, וזה גורם לי נזק לא מבוטל והרבה תסכול. חבל שעניינים כאלו לא מוצאים את פתרונם בדרך שלא תפגע באזרחים".
אפרת לננדברג, מתל אביב, שטיסתה לצרפת התעכבה: "כמו תמיד לא שואלים את האזרח הקטן. אנו משלמים על הטעויות של הממשלות. לדבר הזה צריך למצוא פתרון מבלי שיתעללו באזרחים".
"אין צדק"
בבתי החולים הממשלתיים שהצטרפו לשביתה הורגש בלבול וחוסר אונים מצד הפונים לקבלת שירות רפואי. המזכירות בבית החולים מאיר בכפר סבא לא הגיעו לעבודה, ולפיכך נאלצו הפונים להירשם ידנית על דלתות חדרי הרופאים. עומס בתורים ניכר גם במחלקת המיון, בעקבות ויכוחים שהתפתחו בין עובדת המקום לחולים בנוגע לשביתה.
מוקדם יותר הסביר יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, שיזם את השביתה, כי סיומה תלוי בראש הממשלה. נציגי ההסתדרות ולשכת התיאום של הארגונים הכלכליים הגיעו למתווה של הסכמות: תתקיים השוואת תנאים מלאה לעובדי הקבלן, העובדים במקצועות הליבה יזכו להעסקה ישירה וכן סוכם על קליטה חלקית של עובדי הניקיון. לדברי עיני, אם נתניהו ושר התמ"ת יחליטו להוציא צו הרחבה להסכם כך שגם עובדי הקבלן במגזר הציבורי ייהנו ממנו, השביתה תיפסק לאלתר. אנשי ראש הממשלה אמרו שהדבר נבחן בשיתוף האוצר.
יהודה כהן מרעננה תעה בנבכי בית החולים מאיר: "יש לי בדיקה במחלקה הכירורגית, אבל כשהגעתי לא ידעתי לאן לפנות, כל אחד אמר לי משהו אחר. במחלקה לא הייתה מזכירה לקבל אותי, אך המטופלים ביקשו לרשום את שמי על דף שתלוי על דלת חדר הרופא". הוא לא הביע סולידריות עם השובתים: "יכולים להמשיך בשביתות על חשבון בריאות האנשים, אבל אין צדק בצעד הזה. אני מאשים את שר האוצר שסוגר את כל הברזים כדי לחסוך, בזמן שהוא רק גורם נזק".
תושב טייבה שהגיע לבית החולים אף הוא, אמר כי בקושי מצא את חדרו של הרופא שאליו זומן היום. "אם הייתי יודע על השביתה קודם, הייתי דוחה את התור במקום שיטרטרו אותי. זאת השפלה לחולים שעומדת מאחוריה הממשלה המאכזבת".