אשר גרוניס נבחר לנשיא בית המשפט העליון
שבעה מחברי הוועדה לבחירת שופטים תמכו במינוי, ח"כ רותם נמנע. הנשיאה היוצאת ביניש ושר המשפטים נאמן התקשרו ובירכו: "גאים לבשר שנבחרת לכהן כנשיא הבא של העליון"
עכשיו זה רשמי - נשיא חדש לבית המשפט העליון: הוועדה לבחירת שופטים בחרה הבוקר (יום ו') בישיבה חגיגית את השופט אשר גרוניס לנשיא בית המשפט העליון. הוא ייכנס לתפקיד עם פרישתה של הנשיאה דורית ביניש בסוף החודש.
שבעה חברי ועדה מתוך תשעה הצביעו בעד המינוי, ואילו ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) נמנע בהצבעה, כיוון שהוא מתנגד לשיטת הסניוריטי. עם זאת, הדגיש רותם כי הוא מעריך מאוד את השופט גרוניס ואת פועלו המשפטי.
גרוניס עצמו נמנה עם חברי הוועדה, אך לא השתתף בהצבעה. "אנחנו גאים לבשר לך שנבחרת לכהן כנשיא הבא של בית המשפט העליון", אמרו שר המשפטים ונשיאת העליון דורית ביניש לגרוניס, כשהתקשרו לברך אותו על המינוי.
בחירתו של גרוניס התאפשרה לאחר שהכנסת אישרה חוק מיוחד שאף קרוי על שמו, "חוק גרוניס", ולפיו השופט הוותיק ביותר בבית המשפט העליון יוכל להתמנות לנשיאות גם אם נותרו לו עוד פחות משלוש שנים עד לגיל 70 (גיל פרישתו של שופט עליון). החוק סלל את דרכו לנשיאות בבית המשפט.
בעקבות מינויו של אשר גרוניס אמר השר גלעד ארדן, חבר הוועדה לבחירת שופטים: "השופט גרוניס הוא שופט מצטיין ובחירתו כנשיא היא בחירה ראויה ומבורכת. אני בטוח שהוא ימשיך במדיניות שמירת זכויות הפרט ומניעת פגיעה באזרחים, בעיקר במיעוטים, ובמקביל יוביל מדיניות ריסון עצמי של בית המשפט העליון. זאת מתוך הבנה שלא הכל שפיט וישנם נושאים בהם הציבור מכריע אחת לארבע שנים כשהוא בוחר ממשלה".
חבר נוסף בוועדה, ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי-מפד"ל), בירך גם הוא על הבחירה: "מינויו של אשר גרוניס הינו יום חשוב לשוחרי הצדק והדמוקרטיה. מדובר בשופט מצוין, משכמו ומעלה, שאני בטוח שיטביע את חותמו על מוסד העליון כולו ויפעל לחזק את אמון העם במערכת המשפט, המעניקה צדק לכולם".
הפורום המשפטי לארץ ישראל בירך גם הוא על מינויו של גרוניס.
"שופט מצוין, חרוץ וישר"
גרוניס נתפש כמי שאינו נוטה לאקטיביזם שיפוטי, ולפיכך יוכל להקל על הימין. תחום התמחותו הוא משפט אזרחי ומסחרי - בעיקר פשיטות רגל. הוא נוהג לכתוב פסקי דין קצרים, והוא בעל הספק מצוין. "יש לו תדמית של איש אפור, והוא שונא טרחנים שמאריכים בכתיבה, אולם הוא שופט מצוין, ואין ספק שהוא יכול לכהן כנשיא בבית המשפט העליון", אמר גורם משפטי בכיר. שופטי בית המשפט העליון סבורים כי מינוי גרוניס טוב. הוא נחשב בעיניהם לשופט מצוין, חרוץ וישר, שאינו מתרועע עם פוליטיקאים, ודוגל בדרך המחשבה שלו גם כאשר דעתו במיעוט.
גרוניס נחשב שופט קפדן והגון. "הוא מתנגד לאקטיביזם שיפוטי, ונחשב למינימליסט בכל מה שקשור להתערבות בחוקי הכנסת והממשלה", אמר גורם משפטי בכיר אחר. גרוניס התנגד לביטול חוק האזרחות, ובמשך מספר שנים אף פסק נגד התערבות בית המשפט העליון בנושא פרס ישראל.
עם זאת, הנשיא המיועד מיייחס חשיבות יתרה לשמירה על זכויות האדם. אם יהיה חוק הפוגע אנושות בזכויות האדם, סביר מאוד כי גרוניס יחרוג ממנהגו ויתערב לביטולו. ביטוי לכך נתן, בין היתר, בפסק דין, שבו הביע התנגדותו לסעיף בחוק הנזיקין האזרחיים, הפוטר את המדינה מאחריות כלפי פלסטינים שנפגעו בפעילות צבאית שאינה לחימה.
אשר גרוניס נולד בשנת 1945 בתל אביב. ב-1969 קיבל תואר בוגר במשפטים מהשלוחה התל-אביבית של האוניברסיטה העברית. הוא בעל תואר שני מאוניברסיטת וירג'יניה ותואר דוקטור מאוניברסיטת יורק שבטורונטו. עם חזרתו לארץ ב-1976 לימד בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב במשך יותר מעשור.
משנת 1988 ועד 1996 שימש גרוניס שופט בבית המשפט המחוזי בבאר שבע, ולאחר מכן עבר לבית המשפט המחוזי בתל אביב. בשנת 2002 מונה זמנית לבית המשפט העליון, והמינוי הפך לקבוע לאחר כשנה.
Read this article in English