שתף קטע נבחר
 

שובו של כוכב הלכת האדום

בעוד כמה שבועות מאדים יהיה ממש קרוב לכדור הארץ ונוכל לראות את פני השטח שלו. גם נוגה ושבתאי נותנים הופעה בשמי הלילה

כל מי שמביט לכיוון האופק המזרחי לקראת השעה 10 בלילה, יכול להבחין בכוכב בהיר במיוחד, שבולט בצבעו הכתום-אדום. זהו כוכב הלכת מאדים, השני במרחקו מכדור הארץ, שהולך ומתקרב אלינו עד לקרבה מרבית שתתרחש ב-3 בחודש מרס השנה.

 

מאדים הוא כוכב הלכת הרביעי במרחקו מהשמש אך הוא קטן מכדור הארץ. לכן, כאשר מאדים מצוי בצד הרחוק של מסלולו, הוא מרוחק מאתנו פי ארבע לערך מאשר הוא מצוי בקרבה המרבית. לכן, מרבית הזמן מאדים נראה ככוכב "מהשורה" ובגלל מרחקו הגדול יחסית וגודלו הקטן, הוא נראה כדיסקה קטנה גם בטלסקופ גדול. לכן, בחודשים סביב המועד שבו הוא מצוי בקרבה המרבית לכדור הארץ, הוא מתבהר מאוד, גודלו הזוויתי גדל והוא מאפשר לראות פרטים על פניו, כגון – כיפות הקרח המצויות בקטבים וכן אזורים כהים על פניו. 

  

עוד אסטרונומיה ב-ynet מדע:

 

 

מאדים מצוי בימים אלה בקבוצת אריה (למציאת קבוצת אריה אפשר להיעזר במפת הכוכבים המסתובבת). סמוך לגבולה המזרחי עם קבוצת בתולה וכאמור בולט בגונו הכתום-אדום, הנובע כתוצאה מהגוון הכתום של פני המאדים העשירים בחלודה, פשוטו כמשמעו. מאדים נע בכיוון מערב ואפשר לעקוב אחר תנועתו על כיפת השמים מדי יום, תוך שהוא הולך ומתקרב לכוכב הבהיר בקבוצת אריה – רגולוס. למאדים שני ירחים – פובוס ודמוס, אולם הם כה קטנים שאי אפשר לראותם בטלסקופים המצויים בידי חובבים.

 

 

מאדים (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
מאדים(צילום: נאס"א)

 

בשעות הערב המוקדמות אפשר לראות עוד שני כוכבי לכת בהירים. כוכב הלכת נוגה נראה בימים אלה מעל האופק הדרום מערבי מיד לאחר שקיעת החמה. אי אפשר לטעות בו כיוון שאחר הירח, הוא גרם השמים הבהיר ביותר הנראה בשעות החשיכה, ומי שיודע היכן הוא מצוי יכול לראותו בעין אף בשעות היום. נוגה מצוי בימים אלה במרחק של כ-156 מיליון ק"מ מאיתנו. מי שיביט בנוגה מבעד לטלסקופ קטן יראה אותו בצורה של עיגול פחוס, כפי שהירח נראה בין הרבע הראשון למילואו. זאת כיוון שנוגה קרוב יותר לשמש מאשר כדור הארץ, אזי הזווית הנוצרת בינו ולבין כדור הארץ והשמש, אנו רואים גם חלק מצדו שמוסתר מאור השמש. פניו של נוגה מכוסים עננים עבים ואטמוספירה סמיכה ואין כל אפשרות לראות פרטים על פניו, גם בטלסקופים הגדולים ביותר. המידע שיש לנו על פניו הושג הודות לצילומי מכ"מ של פניו שצולמו על ידי החללית מגלן שהקיפה אותו במשך כמה שנים.

 

בשעות הערב המוקדמות אפשר לראות גם את כוכב הלכת צדק, הבולט בגונו הצהבהב, כשהוא מצוי ברום הרקיע, שני בבהירותו רק לנוגה ולירח. צדק, הגדול שבכוכבי הלכת, נראה היטב במשקפות שדה עם ארבעת ירחיו הגדולים וטלסקופ קטן יראה את חגורות העננים שלו בבירור. צדק מצוי בדיוק על הגבול בין קבוצות דגים לטלה, כשהוא נע על כיפת השמים בכיוון צפון מזרח לתוך קבוצת טלה. בהירותו של צדק גבוהה פי 4 לערך מזו של המאדים, אף על פי שמרחקו מאתנו, למרות שהוא מרוחק מאתנו פי 5 לערך ממאדים (מרחקו של צדק מכדור הארץ בימים אלה הוא כ-700 מיליון ק"מ, לעומת 140 מיליון ק"מ של מאדים).

 

כוכב הלכת האחרון הנראה היטב בעין בימים אלה הוא כוכב הלכת שבתאי, הנראה על האופק המזרחי כשעה לאחר חצות, כשהוא משתרך לאיטו בקבוצת בתולה. שבתאי הוא הרחוק מבין כוכבי הלכת הנראים בעין ומרחקו מכדור הארץ כמיליארד וחצי ק"מ. הוא קטן במעט מצדק וטלסקופ קטן יראה את טבעותיו המפורסמות וכן כמה מירחיו הגדולים ובראשם טיטאן.

 

שבתאי  (צילום: NASA) (צילום: NASA)
שבתאי (צילום: NASA)

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2012, הכולל מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2012 אפשר למצואבלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל,קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים