החשמל זורם מהחלונות - והפטנט הפך לעסק
מה עושים בכיר לשעבר בצ'ק פוינט וד"ר לפיזיקה? ממציאים חלונות סולאריים שמפיקים חשמל לבנייינים. במגדל סירס בשיקגו זה כבר עובד. חלון חשמל - הדור הבא
היזמים: גונן פינק - יזם ומנכ"ל החברה. מראשוני העובדים בצ'ק פוינט, היה סמנכ"ל מוצרים ואסטרטגיה בחברה. נשוי ,4 גר בתל-אביב. אחרי עזיבת צ'ק פוינט, לקח שנת חופש, ולמד פילוסופיה דיגיטלית באוניברסיטת תל-אביב. בעל תואר ראשון בפיזיקה.
- לכתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה
ד"ר איתי ברוכי - יזם וטכנולוג ראשי. ד"ר לפיזיקה מאוניברסיטת תל-אביב. עבד בחברת גנואה קולור וקרט דפוס דיגיטלי (סאיטקס.( נשוי ,1 גר בתל-אביב. השניים נפגשו במסדרונות פרסיד, קרן שעוסקת ביזמות בתחומים חדשניים, והחלו לחשוב על תחום של אנרגיות חלופיות.
המוצר: "החלטנו לפתח חלון סולארי כי ראינו שיש צורך בפתרון אנרגטי שישתלב במוצרים קיימים, ולא ידרוש שטח כמו הפאנלים הסולאריים על הגגות או על הקרקע. לצורך כך הקמנו ב2007- את פיתגורס," הם מספרים.
החברה מפתחת ומייצרת חלונות סולאריים, המנצלים את קרינת השמש הפוגעת במגדלי זכוכית (בעיקר מגדלי משרדים) לייצור חשמל נקי. החלון מונע מקרינה ישירה לחדור לבניין, ובכך חוסך את הצורך להתקין תריס, וילון או צלון, ואף מפחית את צריכת מיזוג האוויר. כל זה תוך כדי שמירה על שקיפותו, כך שניתן לראות דרכו את הנוף ולהכניס לבניין אור יום, המייתר את התאורה בחדרים.
ההתחלה: פיתגורס הוקמה בשנת ,2007 במסגרת קבוצת פרסיד בכפר הירוק ברמת-השרון ".השמש היא ללא ספק מקור האנרגיה האולטימטיבי, והשימוש בה יחליף בעשורים הקרובים את השימוש בדלקים כמקור אנרגיה עיקרי," אומרים היזמים.
"אנחנו פיתחנו טכנולוגיה אופטית ייחודית, המאפשרת מצד אחד לרכז את קרינת השמש במספר קטן של תאים סולאריים, ומצד שני, להשתלב בארכיטקטורות קיימות. בחנו מספר עיצובים, שקופים וגם צבעוניים, והתחלנו להציג ללקוחות פוטנציאליים."
המימון: המימון הראשוני הגיע מקבוצת פרסיד בראשות אורני פטרושקה ורפי גדרון, ובהמשך הצטרפו קרנות הון סיכון מובילות: פיטנגו, אוורגרין, וישראל קלינטק ונצ'רס. עד כה גויסו כ11- מיליון דולר, והשקעות נוספות צפויות במקביל להתפתחות החברה.
המפנה: "הבנו שמעבר לייצור חשמל, יש לנו טכנולוגיה שיכולה לשנות לחלוטין את מאזן האנרגיה של בניינים - צרכן האנרגיה הכי משמעותי בעולם (כ70%- מצריכת החשמל.( המפנה היה התקנת ניסיון באחת הקומות של מגדל סירס בשיקאגו, שנחשב לבניין הגבוה ביותר בחצי הכדור המערבי. כשראינו שהמערכת עובדת וניתנת להתקנה, הבנו שיש פה הזדמנות למהפכה."
נקודת ציון חשובה נוספת: קבלת פרס החדשנות לשנת 2011 בגובה 100 אלף דולר מחברת ג'נרל , אלקטריק, על ידי חבר שופטים שכלל בין השאר את עורך המגזין .wired "מכאן ואילך הבנו שיש לנו ביד מוצר שיוביל את מהפכת הבנייה הירוקה ויהיה אלמנט סטנדרטי בשוק הזכוכיות לבניינים, המגלגל מיליארדי מטרים רבועים של זכוכית בכל שנה, בשווי של עשרות מיליארדי דולרים."
רגעי משבר: "המוצר הראשון שפיתחנו היה יקר מדי והיה לא כלכלי. התעשתנו מהר והלכנו הלאה."
רגעים מאושרים: חתימת ההסכם על המערכת המסחרית הראשונה, לפני מספר חודשים, בהיקף של עשרות אלפי דולרים". התקנו חלונות סולאריים במטה הראשי של קואופרטיב ,Organic Valley במדינת ויסקונסין בארה"ב. זו ההתקנה המבצעית הראשונה של החלון הסולארי החשמלי הראשון בעולם, פרי פיתוח ישראלי. החלונות חוברו למערכת, ומייצרים חשמל באופן שוטף".
רגעים מאושרים רבים חווים היזמים גם מההתלהבות שמפגינים ארכיטקטים וחברות בתחום הבנייה והזכוכית. "העובדה שמדובר במוצר ממשי שנולד מרעיון ועכשיו נמצא בייצור שוטף, מוצר שאפשר להראות וקל להסביר את יתרונותיו, הופכת את כל העניין לחוויה מרגשת."
המתחרים: "יש שוק גדול של אנרגיה סולארית, אבל הטכנולוגיה שלנו היא הראשונה שמאפשרת לשלב ייצור חשמל סולארי משמעותי בחלונות." תוכניות לעתיד: מבחינת שני היזמים, פוטנציאל השוק שבו הם עובדים הוא אינסופי, והם נערכים להרחבה משמעותית של יכולות הייצור. במקביל הם מפתחים מוצרים נוספים לאדריכלים וחברות בנייה, תוך עמידה בתקנים המתגבשים של יעילות אנרגטית ואנרגיה מתחדשת. בעזרת המוצר שלנו, כל ארכיטקט וחברת בנייה יוכלו לבנות מבנים ירוקים יותר וכלכליים יותר," הם מסכמים.
תעודת זהות - פיתגורס סולאר
- תחום הפעילות: פיתוח וייצור חלון סולארי.
- המיקום: מרכז פיתוח בפתח תקווה, קווי ייצור במגדל העמק ובעמק יזרעאל, שיווק ומכירות בקליפורניה.
- מספר עובדים: 25 בחברה בארץ, 5 בארצות הברית.
- היקף ייצור שנתי: אלפי מ"ר, בשווי מיליוני דולרים.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"