אחמדינג'אד בכור: "3,000 צנטריפוגות חדשות"
לנוכח הלחץ הבינלאומי הגובר, מפגינה טהרן נחישות להמשיך בתוכניתה הגרעינית. אחמדינג'אד ביקר בכור בטהרן וצפה במדענים מטעינים בליבתו מוטות דלק מתוצרת עצמית. "המעצמות השחצניות נכשלו, נמשיך בדרכנו הגרעינית"
נחישות גרעינית איראנית מול הלחץ העולמי. נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד ביקר היום (יום ד') בכור הגרעיני בטהרן והציג לבני עמו - ולעולם כולו - את הישגי ארצו בתחום הגרעין. כשהוא לבוש חלוק לבן קיבל אחמדינג'אד הסברים מפי המדענים וצפה בהם מטעינים מוטות דלק מתוצרת איראנית בליבת הכור. בשידור חי בטלוויזיה האיראנית הציג הנשיא את המוטות והצהיר כי במתקן הגרעיני בנתנז פועלות כעת 3,000 סרכזות (צנטריפוגות) משופרות, בנוסף ל-6,000 שפעלו בו קודם. ynet העביר שידור חי מאיראן.
"העידן של אומות שמתנהגות כבריוניות חלף מן העולם", הצהיר אחמדינג'אד. "המעצמות השחצניות לא יכולות להחזיק במונופול על הטכנולוגיה הגרעינית. הן ניסו לעצור אותנו על ידי הכרזה על סנקציות וקבלת החלטות אבל נכשלו. נמשיך בדרכנו הגרעינית".
במקביל לביקורו של הנשיא בכור בטהרן, שידרה הטלוויזיה גם תמונות מהמתקן להעשרת אורניום בנתנז, בשיטת המסך המפוצל. בשידור הוצג מה שנראה כחדר הבקרה של המתקן שבו מעשירה איראן אורניום באמצעות אלפי סרכזות. בחדר הבקרה הייתה תלויה תמונה של מוסטפה אחמדי רושן, סגן מנהל המתקן, שחוסל בחודש שעבר במרכז טהרן.
סגן מזכיר המועצה לביטחון לאומי של איראן, עלי באקרי, אמר היום בראיון לסוכנות הידיעות הרוסית RIA כי "מכיוון שבמערב לא מעוניינים לסייע לנו, התחלנו להעשיר אורניום לרמה של 20 אחוזים לשם ייצור מוטות הדלק הגרעיניים".
על הפרק: קיצוץ בנפט למערב
בנוסף למפגן הכוח הגרעיני, שוקלת איראן לקצץ בייצוא הנפט לשש מדינות באירופה: יוון, איטליה, ספרד, צרפת, פורטוגל והולנד. שגרירי אותן מדינות הוזמנו לשיחה במשרד החוץ בטהרן על רקע החלטת האיחוד האירופי להטיל חרם על ייבוא נפט מאיראן מ-1 ביולי.
מוקדם יותר דיווחה רשת הטלוויזיה האיראנית בשפה האנגלית, פרס טי וי, כי טהרן כבר החליטה לקצץ בייצוא, אולם משרד האנרגיה האיראני הכחיש זאת מאוחר יותר, וטען כי הנושא נשקל. מייד לאחר הכרזתו של אחמדינג'אד על ההישגים הגרעיניים, עלה מחיר הנפט בכאחוז אחד.
ובעוד איראן מציגה הישגים מצד אחד, ומענישה את האירופים מצד שני, היא העבירה מכתב לאיחוד האירופי בו הביעה מוכנות למשא ומתן בנושא הגרעין. לשכתה של שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, אישרה כי המכתב התקבל.
במדינות המערב חוששים שהרפובליקה האיסלאמית פועלת לייצור נשק גרעיני, אך טהרן טוענת כי תוכנית הגרעין שלה נועדה למטרות אזרחיות בלבד, בהן ייצור חשמל.
הלילה העריכו מומחי מחשבים מאירופה ומארצות הברית כי מהנדסי תוכנית הגרעין של איראן הצליחו לנטרל ולטהר את מערכת המחשבים שלהם מהווירוס "סטוקסנט" שפגע חמורות בציוד הגרעיני האיראני לפני כשנתיים.
לפי אותם מומחים, וירוס התולעת, שמקורו עדיין אינו ברור, הושתל במערכת כבר בשנת 2009 ושיבש את פעולת הסרכזות (צנטריפוגות) להעשרת האורניום. יועץ אבטחת המחשבים הגרמני ראלף לנגר, שהיה המומחה הראשון במערב שזיהה את הוירוס המורכב אמר כי "אילו האיראנים לא היו מצליחים להיפטר ממנו עד כה, זה היה מעיד כי הם טיפשים גמורים".