נצורים בשלג: לא זזים מהבית ברמת הגולן
דודי מורד פילס שלוש פעמים את שביל הכניסה לביתו בקיבוץ אל-רום: "זה כמו להילחם בטחנות רוח". סהר גוטמכר תקוע בביתו ביישוב נמרוד: "רואים סרט, משלימים לימודים"
"במטבח אין חימום. בדרך כלל כאשר נעשה קר מדי אנחנו נוהגים להדליק את הכיריים ולהשאירן כך". כך תיארה אורלי קסטל בלום בספרה "חיי חורף" שהות בבוסטון בקור של מינוס 10 מעלות. אצל משפחות מצפון רמת הגולן המתגוררות ביישובים שבהם יורד שלג בחורף, אמנם פחות קר מבבוסטון, אך הריחוק הגיאוגרפי וחסימת צירי התנועה גרמו לתושבי צפון רמת הגולן להסתגר בבתים. כמה מהם נזקקו למפלסות כדי לצאת.
דודי מורד חי עם משפחתו בקיבוץ אל-רום בצפון רמת הגולן, בגובה 1,060 מטר מעל גובה פני הים: "היינו בכל סוף השבוע בבית, והילדים שיחקו כל הזמן בשלג בחצר. משעות הערב כולם ספונים בבית", סיפר. במהלך היום נחסמו כבישי הגישה המובילים לאל-רום וליישובים הסמוכים, אחר כך נפתחו לכמה שעות, ונסגרו שוב לקראת ערב. הילדים יקבלו יום חופש נוסף, משום שהלימודים בוטלו.
"אין לאן ללכת, כלי רכב לא יצאו, רק נכנסו - ובעיקר מי שיש לו רכב 4X4. האוטו מחליק, אין טעם לנסוע", הוסיף מורד (49), שעבר לצפון הרמה מרמת גן לפני 29 שנה, "תכננו לנסוע להורים בירושלים, אבל במזג אוויר שכזה תוכניות מתבטלות. נכון שזה לא החורף של 1991, כשירד פה מטר וחצי שלג, אבל בינתיים ירדו 20 סנטימטר שלג, ואני מעריך שעד הבוקר זה יגיע לחצי מטר".
בכניסה לבית משפחת מורד נמדדה אמש טמפרטורה של שתי מעלות מתחת לאפס. הוא מחזיק את חפירה כדי לפלס את השלג מהכניסה לבית, זכות השמורה לתושבי מדינות אחרות ולתושבי צפון הרמה. "כבר שלוש פעמים פילסתי את המדרכה, זה כמו להילחם בטחנות רוח. את הצירים המרכזיים אנחנו מפנים עם שופל".
בקיבוץ נמצאים גם אולפני אל-רום, המייצרים כתוביות, קריינות ותרגום לסרטים. "בחורף 91' היינו נצורים ארבעה ימים, ולא יכולנו להוציא את הסרטים מהקיבוץ, עד שהוצאנו אותם עם נגמ"ש למרום גולן ומשם החבילה המשיכה ברכב", נזכר מורד. בשלג של היום התאפשר לו לפחות לבקר חברים במרחק הליכה. "חברים שגרים פה בקיבוץ במרחק של כמה עשרות מטרים באים והולכים. אבל כולם בבית - יושבים עם אוכל, טלוויזיה, מחשב, אייפון, לפעמים משחקים מונופול".
הבתים ברמת הגולן מוכנים לקור העז. רדיאטור באורך ארבעה מטרים תופס למורד קיר בסלון הבית. בשאר החדרים הרדיאטורים קטנים יותר. צוברי גז מחממים מים שמוזרמים בצנרת הרדיאטורים ופולטים חום. "1,600 שקל בחודש עולה לי בחורף לחמם את הבית", אומר. "יש כאן חברה טובה ואוויר נקי".
כעשרה קילומטרים צפונית משם שוכן נמרוד, היישוב הגבוה ביותר בארץ - 1,100 מטר מעל גובה פני הים, לא הרחק מקלעת (מבצר) נמרוד. השלג חסם לתנועה את כביש הגישה ליישוב. סהר גוטמכר עבר להתגורר במקום ב-2002. "בכל חורף כשיורד שלג נסגרות הדרכים עד שפותחים אותן עם דחפורים. היום המפלסת עבדה אחר הצהריים", סיפר.
גוטמכר דווקא נשמע מרוצה מהעובדה שהוא נצור בביתו בשלג. "הילדים שיחקו בשלג ועכשיו אנחנו יושבים לארוחת ערב ליד אח העצים. ברור שאח עצים, אם הייתי מחמם עם חשמל, הייתי צריך לשדוד בנק". הוא תקוע בבית כבר כמה ימים. "קרה לנו שנשארנו שלושה ימים בבית בגלל צירים חסומים. צריך להיות יצירתי. אשתי מפעילה את הילדים, היא קרמיקאית ויש לה סטודיו לחימר. לפעמים רואים סרט במהלך היום, או שמשלימים לימודים. זו חוויה, צריך לאהוב את זה".
אורחים שהגיעו לצימרים בנמרוד נהנו מחוויה חורפית. בסופת שלג הם לא יכולים לפעמים לנסוע מפה בגלל ציר חסום, ונאלצים להתנחם בעוד שעות בצימר. "אני לא אסלק אותם, הם נשארים עד שיפתחו את הציר. אנחנו גם אומרים להם זאת מראש, שיש אפשרות שהכביש ייסגר בגלל שלג ושהם לא יוכלו לצאת".