שתף קטע נבחר

 

שקל אחד, וכל הצופרים הישנים יורדים מהגגות

1,780 הצופרים שהתריעו על הפגזות עוד בששת הימים יוצאים לפנסיה אחרי שצברו חלודה - וגם הרגו יונים מקננות. מחליפיהם כבר משתמשים באנרגיית השמש

במלחמה הבאה הם לא ישתתפו: היה להם תפקיד מרכזי במרבית מלחמות ישראל, מששת הימים ועד מלחמת לבנון השנייה - אבל מסוף החודש הם יהפכו לחתיכות ברזל מותכות.

 

עוד דיווחי חדשות ב-ynet:

צפו: המחבל מתאילנד חוזר לדירת המסתור

הסגל הזוטר: שביתה בתחילת סמסטר ב'

מרכז הליכוד בכנסת: מי מפחד מ"חוק הג'ובים"?

 

1,780 הצופרים הישנים שיצאו משימוש בשנים האחרונות, עם כניסתם של 3,000 הצופרים האקלטרוניים החדישים, יפורקו על-ידי קבלן ששכר צה"ל לצורך מכירת ברזל. במכרז הראשוני שיצא לטובת פרויקט סילוקם של הצופרים הישנים, אף קבלן לא הסכים לשלם עבורם, אך בהמשך נמצא מי שבמחיר סמלי, תמורת שקל אחד, הסכים לפנות את כולם מגגות הבניינים ומהנקודות הגבוהות.

 

הצופרים החדשים. עשר צפירות עם מצבר (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
הצופרים החדשים. עשר צפירות עם מצבר(צילום: תומי הרפז)

 

"מדובר בצופרים פנאומטיים, שפעלו על לחץ אוויר, והייעוד הבא שלהם יהיה בעיקר מכירת ברזל", אמר ל-ynet גורם בפיקוד העורף. "הם כבר איבדו מכשירותם בשנים האחרונות, צברו חלודה, והמנועים שלהם נתפסו.

 

"אלו צופרים שפעלו על זרם של 380 וולט תלת פאזי, שסובב מנועים שגרמו לאוויר לצאת במהירות דרך חריצי ברזל, לפי עיקרון של משרוקית", הסביר הגורם. "האוויר יצא בלחץ לשופרי הברזל של הצופר. לחץ האוויר שנכנס ויצא מהמנוע הוא הסיבה שתמיד שמענו קול של 'ירידה' בסוף הצפירה". מלבד החלודה, הצופרים הישנים ניזוקו מפגרי יונים שקיננו בתוך השופרים, אך מצאו את מותן ברגע שהופעל הצופר, קרוב מדי לאוזניהן.

 

הגרסה הישנה של מוקד צופרים (צילום: באדיבות דובר צה"ל) (צילום: באדיבות דובר צה
הגרסה הישנה של מוקד צופרים(צילום: באדיבות דובר צה"ל)

 

לעומת הצופרים הישנים, הצופרים החדשים פועלים על 3,000 וואט, ולמעשה מתפקדים כמערכת הגברה לכל דבר ועניין. הם פועלים באמצעות מצברים, כך שאינם תלויים במתח חשמלי רגיל, ויעילים לפיכך בהפסקות חשמל. "באמצעות המצברים צופר חדש יכול לספק עשר צפירות,

 ובכל מקרה במחצית מהצופרים יש לצידו תא סולארי שמטעין, מקרני השמש, את המצבר מחדש", אומרים בפיקוד העורף.

 

את הצופרים החדשים החלו להתקין בשנת 96', אך המסות הגדולות נפרסו לאחר מלחמת לבנון השנייה ומבצע עופרת יצוקה. מאז, גדל היקף הצופרים מדי שנה בכ-2% בממוצע, בעיקר בהתאם להתרחבות שכונות מגורים. כיום כל צופר פועל חמש פעמים בשנה: פעם או פעמיים בתרגיל הגדול "נקודת מפנה", פעמיים ביום הזיכרון לחללי צה"ל ופעם ביום השואה. רק שלא נזדקק ליותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כך הם נראו פעם
צילום: באדיבות דובר צה"ל
וככה היום
צילום: הרצל יוסף
חדר הבקרה של פיקוד העורף
צילום: דובר צה"ל
מומלצים