שתף קטע נבחר

 

בגלל ההתנגדות: לא יוקם מתקן התפלה בשבי ציון

נציגי הממשלה הודיעו לוועדה לענייני סביבה ובריאות בכנסת, כי מיקום מתקן ההתפלה האזורי לגליל המערבי ייבחן מחדש. נציג משרד האנרגיה והמים הזהיר: "בלי האסונות הסביבתיים הללו נהיה כמו דמשק ועמאן שמקבלות מים פעם בשבוע"

משרד האנרגיה והמים ורשות המים נסוגו לפי שעה מהתכנית להקים ליד שבי ציון את מתקן ההתפלה האזורי לגליל המערבי. נציגת משרד הפנים הודיעה על כך היום (ב') בכנסת לוועדה המשותפת לענייני סביבה ובריאות. היא מסרה שגופי התכנון יעשו חשיבה מחדש לגבי המיקום בעקבות ההתנגדות האזורית.

 

 

למרות משיכת התכנית להקים את מתקן ההתפלה בשבי ציון, יו"ר הוועדה ח"כ דב חנין (חד"ש) לא ויתר על הדיון אודותיה במטרה להוקיע את הכשל של רשויות התכנון שאצלן "סוף מחשבה במעשה תחילה". יוזמת הדיון ח"כ רחל אדטו (קדימה) נרתמה נגד התכנית לבקשת ועד הפעולה, כשלמדה שלא מדובר במתקן אלא במפעל התפלה אנטי סביבתי.

 

נציגי הוועדה ציינו כי המיקום בקרבת בתי המושב נקבע בניגוד לתוכנית המתאר ולא באזור תעשייה כמו יתר המתקנים. הם הציעו להקים אותו ליד התעשיות במפרץ חיפה.

 

אברהם טנא ממשרד האנרגיה והמים הסתייג מה"עליהום על מה שנקרא אסון סביבתי". הוא אמר כי "בלי האסונות הסביבתיים הללו נהיה כמו דמשק ועמאן שמקבלות מים פעם בשבוע". לדבריו, מתקן ההתפלה שהוקם ליד פלמחים לא פגע בחוף הים ובסביבת היישוב.

 

משרד הבריאות: לא להתפלה מהשלולית המזוהמת

שלום גולדברגר ממשרד הבריאות תקף את חלופת מפרץ חיפה. "טעות חמורה תהיה התפלת מים מהשלולית המזוהמת של המפרץ", אמר.

 

גידי ברסלר מהמשרד להגנת הסביבה אמר: "הסכמנו לשבי ציון מחוסר ברירה כשבדיקות המים זרקו אותנו מאזורי התעשייה האחרים". על טענת הסכנה לבריאות מהתפלת מי המפרץ הגיב ברסלר ואמר, שבאשקלון מתפילים מי ים הנושאים את השפכים של עזה ולא נשקפת סכנה לשותים אותם.

 

ראש לשכת שר האנרגיה והמים, סמדר בת אדם, פסקה בהקשר למיקום מתקן ההתפלה הצפוני, שאם הוא לא יקום בשבי ציון "החלופה הטובה ביותר תהיה בכל מקום ראוי שלא יפריע לאף אחד".

 

ח"כ אזולאי: מתקן גז ינחית על עכו מכת מוות

הוועדה דנה גם בהתנגדויות להצעה להקים בחוף עכו את המתקן היבשתי לקליטת הגז הטבעי משדות הים התיכון. זאת, לאחר שנפלה הצעה קודמת להקים אותו בחוף דור.

 

משרד האנרגיה והמים הודיע כי מיקומו הסופי טרם נקבע, ומכל מקום הוא יהיה יבשתי ולא יקום על הים כפי שדורשים המתנגדים, "מטעמי ביטחון אסטרטגיים" כהמלצת מערכת הביטחון. בת-אדם, ראש לשכת השר עוזי לנדאו, הדגישה כי הקמת המתקן היבשתי אמנם יקרה יותר, אבל ההגנה על ביטחונו יעילה מההגנה על מתקן ימי.

 

לגבי המיקום האפשרי הבהיר המתכנן האזורי גדעון לרמן העובד בשירות משרד האנרגיה והמים כי אין העדפה לעכו אבל גם ב-25 נקודות אחרות על חוף הים נמצא כי בכולן יש התנגדות עזה של התושבים. תושב עכו, ח"כ דוד אזולאי (ש"ס), הזהיר כי מיקום המתקן בעיר ינחית "מכת מוות על העיר שנמצאת בתנופת פיתוח".

 

יהודה שביט, ראש המועצה האזורית של הגליל המערבי מטה אשר, הזהיר שלא ראוי להקים אותו בקרבת מפעלי רפא"ל מחשש לאסון קטלני כמו שפקד מתקן גז בבלגיה.  

 

המתכנן לרמן מסר כי בדיקת החלופות לעכו תתנהל בהליך שקוף לציבור באמצעות חברה מחו"ל, שגם תכין תסקיר סביבתי ובריאותי. הבדיקה תתבצע במהלך 2012 והמיקום ייקבע ב-2013. הוא הדגיש כי למתקן יהיה רכיב ימי ורכיב יבשתי, שכן מתקן קבלה לגז הטבעי שכולו על הים איננו מקובל.

 

"עלות ההתנגדות לחוף דור - 18 מיליארד שקל"

בת אדם הוסיפה כי עלות ההתנגדות להקמתו בחוף דור, שמאלצת את המשק לחיות בלעדיו במשבר הגז הקיים, מסתכמת עד כה בהפסד של כ-18 מיליארד שקל. זאת, כתוצאה מהפסקת האספקה ממצרים האילוץ לתדלק את תחנות הכוח בדלק נוזלי יקר, ואובדן המיסוי מהגז הטבעי. היא חזרה בכך על טענה שהשמיע ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

היו"ר דב חנין קטע את הדיון מחוסר זמן בהבטחה להמשיך אותו במועד קרוב אחר. בסיכום ביניים הוא הביע דאגה מהתנהלות הטיפול במתקן ההתפלה ודרש בדיקה מעמיקה של החלופות לשבי ציון לרבות של "חלופת אפס" אם משק המים צריך בכלל את המתקן.

 

באשר למיקום מתקן הגז, הוא קרא לחשוב על מתקן שיהיה "ימי ככל האפשר או לפחות שחלקו העיקרי לא יהיה יבשתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התפלה במעגן מיכאל
צילום: נמרוד גליקמן
מומלצים