שתף קטע נבחר

 
צילום: MCT

מ-10 ייצא 1? מועמדי ישראל לאוסקר לאורך השנים

לישראל יש מקום של כבוד בקטגוריית האוסקר הזר. מאז 1965 ייצגו אותנו לא פחות מעשרה מועמדים לפרס היוקרתי, אולם כולם חזרו בידיים ריקות. האם סידר ישבור את הנאחס? מ"סלאח שבתי" ועד "הערת שוליים" - סקירת נציגי ישראל לאוסקר

האם הקולנוע הישראלי ייזכה סוף סוף בפרס הנחשב בעולם? תשע פעמים היה סרט ישראלי מועמד לפרס האוסקר בקטגוריית הסרט הזר הטוב ביותר. תשע פעמים ראו הישראלים במאי אחר עולה לקבל את הפרס הנכסף. ישראל מחזיקה בשיא המפוקפק של הכי הרבה מועמדויות לפרס הזר ללא אף זכייה. בלילה שבין יום ראשון לשני יעמדו הבמאי יוסף סידר ושחקנים בסרט "הערת שוליים" על השטיח האדום בטקס בלוס אנג'לס ויקוו לשבור את המסורת.

 

  • המועמדים לאוסקר: הנעדרים והמיותרים

     

    שלמה בראבא, יובל שרף, מיכה לבינסון וסידר בפסטיבל קאן (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages imagebank) (צילום: gettyimages imagebank)
    שלמה בראבא, יובל שרף, מיכה לבינסון וסידר בפסטיבל קאן (צילום: gettyimages)

     

    מבחינת מספר המועמדויות לפרס היוקרתי, לישראל אין מה להתבייש. רק חמש מדינות היו מועמדות לפרס יותר מישראל. 27 סרטים מאיטליה התחרו על הפרס ו-13 מהם זכו בו. צרפת מחזיקה בשיא המועמדויות עם 36 סרטים, אך עם 12 זכויות. גם ספרד, יפן ושבדיה היו מועמדות יותר פעמים מישראל, אך הן זכו בשלושה או בארבעה פרסים. אז מי אומר שהיהודים שולטים בהוליווד?

     

    טקס האוסקר נערך משנת 1929, אך הפרס לסרט הזר הטוב ביותר (סרט שאינו דובר אנגלית) מוענק משנת 1947. הזוכה הראשון היה הבמאי האיטלקי של ויטוריו דה סיקה שביים את הסרט "מצחצחי הנעליים". משנת 1956 הונהגה השיטה הנוכחית, בה נבחרים חמישה סרטים למועמדות לפרס הנכסף ובטקס נחשף שמו של הזוכה.

     

    1965, אוסקר 37: "סלאח שבתי"

    זו היתה הפעם הראשון שישראל שלחה סרט לתחרות, ואפרים קישון זכה בכבוד עם סרטו "סלאח שבתי" ,על העולה החדש (סליחה שבאתי) שגילם חיים טופול נבחר להתמודד מול סרטים מאיטליה, שבדיה, צרפת ויפן.

     

    קטע מתוך "סלאח שבתי"

     

    בעיתונים בארץ לא הובלטה המועמדות ההיסטורית ולכן האכזבה בארץ לא הייתה גדולה כל כך, כשהסרט האיטלקי "היום, אתמול ומחר" של ויטוריו דה סיקה זכה באוסקר, באביב של 1965. בסרט האיטלקי שיחקו הכוכבים סופיה לורן ומרצ'לו מסטרויאני. הסרט, שהצליח מאוד בארץ ומשודר מדי פעם ביום העצמאות, התנחם בפרס גלובוס הזהב לסרט הזר הטוב ביותר.

     

    1972, אוסקר 44: "השוטר אזולאי"

    שבע שנים עברו וקישון הצליח שוב להגיע לטקס עם "השוטר אזולאי" סיפורו של השוטר טוב הלב, במשחקו האדיר של שייקה אופיר. הסרט התמודד מול סרטים מאיטליה, שבדיה, יפן וברית המועצות. גם הפעם הזוכה היה דה סיקה עם "הגן של פינצקי קונטיני", לו זה היה אוסקר אישי רביעי ואחרון.

     

    "בלדה לשוטר" מתוך "השוטר אזולאי"

     

    את הפרס לסרט האיטלקי - שמביא את סיפורה של משפחה יהודית מימי עלייתו של מוסוליני לשלטון ועד לתחילת מלחמת העולם השנייה - קיבל המפיק ארתור כהן, שהיה חתנו של השר משה חיים שפירא. הסרט הישראלי, שגם הוא משודר מדי פעם בטלוויזיה עם השיר הבלתי נשכח "בלדה לשוטר", הסתפק כמו "סלאח שבתי" בפרס גלובוס הזהב לסרט הזר הטוב ביותר.

     

    1973, אוסקר 45: "אני אוהב אותך רוזה"

    בניגוד לשני סרטיו של קישון, שתיארו את המציאות הישראלית הקשה בשנותיה הראשונות של המדינה, עסק סרטו של משה מזרחי בנושא הייבום שבהלכה היהודית. בסרט מתאלמנת מיכל בת-אדם והיא צריכה להינשא לאחיו הצעיר של בעלה, רק בן 11. הסרט התמודד מול סרטים מצרפת, ברית המועצות, ספרד ושבדיה – וגם במקרה זה הערב הסתיים באכזבה עם הפסד לסרט הצרפתי "סוד הקסם הבורגני" של לואיס בונואל.

     

    מיכל בת אדם והילד גבי אוטרמן ב"אני אוהב אותך רוזה" ()
    מיכל בת אדם והילד גבי אוטרמן ב"אני אוהב אותך רוזה"

     

    1974, אוסקר 46: "הבית ברחוב שלוש"

    עוד שנה חלפה ושוב, מזרחי הביא סרט להתמודד על הפרס היוקרתי. הסרט, המבוסס על שנות ילדותו של הבמאי ביפו התמודד מול סרטים מצרפת, שוויץ, מערב גרמניה והונגריה. הבמאי הישראלי שוב ראה את המועמד הצרפתי זוכה בפרס -  פרנסואה טריפו עם "לילה אמריקני".

     

    קטע מתוך "הבית ברחוב שלוש"

     

    גם הפעם הסרט הישראלי בו שיחקו גילה אלמגור, שייקה אופיר, יוסף שילוח ומיכל בת-אדם לא הצליח להרשים את השופטים האמריקנים. למזרחי עוד נחזור עוד מעט.

     

    1978, אוסקר 50: "מבצע יונתן"

    ב-4 ביולי 1976 הדהימה ישראל את העולם כשכוח צה"ל הצליח לשחרר את בני הערובה שהיו במטוס אייר פרנס שנחטף לאנטבה. מנחם גולן – שהפיק שלושה סרטים קודמים שהיו מועמדים לאוסקר - ביים את "מבצע יונתן", בו גילם יהורם גאון את דמותו של מפקד המשימה, יוני נתניהו. בסרט שיחקו גם בין היתר אסי דיין, שייקה אופיר וגילה אלמגור.

     

    קטע מתוך "מבצע יונתן"

     

    "מבצע יונת" התמודד מול סרטים מיוון, צרפת, איטליה וספרד. שוב היה זה המועמד הצרפתי שזכה, אלא שהפעם הזוכה המאושר היה לא אחר מאשר משה מזרחי, שביים "מדאם רוזה" בכיכובה של השחקנים סימון סניורה. הסרט עסק בניצולת שואה יהודייה והקשר שלה עם ילדיהן של פרוצות בצרפת.

     

    1985, אוסקר 57: "מאחורי הסורגים"

    סרטו של הבמאי אורי ברבש תיאר את החיים בכלא הישראלי והקשרים וגם הבעיות בין אסירים יהודים לערבים. ארנון צדוק, מוחמד בכרי, אסי דיין ובועז שרעבי עם שיר הנושא לסרט ("תני לי יד") כיכבו, ושוב לא זכו. המנצח הפעם היה הסרט השוויצרי של רישאר דמבו "מהלכים מסוכנים".  זאת למרות שלפני הטקס, היתה תחושה במשלחת הישראלית, כי הפעם הפסלון יגיע לארץ.

     

    קטע מתוך "מאחורי הסורגים"

     

    2008, אוסקר 80: "בופור"

    23 שנה חלפו, במהלכן האקדמיה האמריקנית לא קיבלה אפילו למועמדות סרטים כמו "החיים על פי אגפא", "קלרה הקדושה", "חתונה מאוחרת", "ללכת על המים" ועוד. בטקס פרסי אופיר בשנת 2007, נבחר בכלל הסרט "ביקור התזמורת" של ערן קולירין לייצג את ישראל באוסקר, אבל כיוון שהאנגלית היתה מדוברת בו הוא נפסל. "בופור" של סידר החליפו. האקדמיה הפתיעה ובחרה בסרט המתאר את מלחמת לבנון הראשונה כמועמד בחמישייה הסופית.

     

    הטריילר של "בופור"

     

    ב"בופור", עיבוד ספר "אם יש גן עדן" של רון לשם (שאף היה שותף בכתיבת התסריט) השתתפו השחקנים איתי טיראן, אושרי כהן, אלי אלטוניו ואיתי תורג'מן. הסרט זיכה את סידר בפרס הבמאי בטקס דב הזהב בפסטיבל ברלין. באוסקר הוא התמודד מול סרטים מרוסיה, פולין, קזחסטן ואוסטריה. בסופו של דבר זכה בפרס הסרט האוסטרי "הזייפנים" של סטפן רוזוביצקי, העוסק ביהודים שהוכרחו לעסוק בזיוף כסף בזמן השואה.

     

    2009, אוסקר 81: "ואלס עם באשיר"

    ישראל לא נדרש להמתין זמן רב כדי לזכות בהזדמנות נוספת - עם עוד סרט העוסק במלחמת לבנון הראשונה. סרט האנימציה של אורי פולמן זכה בלא מעט פרסים במהלך שנת יציאתו – ביניהם גלובוס הזהב ופרס סזאר לסרט הזר הטוב ביותר (הישראלי הראשון לעשות כן במקרה של האוסקר הצרפתי) - ונחשב למועמד מוביל מול מועמדים מגרמניה, צרפת, יפן ואוסטריה. אך בסופו של דבר הפסיד "פרידות" של יוג'ירו טקיטה היפני.

     

    הטריילר של "ואלס עם באשיר"

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    2010, אוסקר 82: "עג'מי"

    אחרי שני סרטים שעסקו בצה"ל ובמלחמת לבנון - שינוי כיוון. סרטם של ירון שני וסכנדר קובטי מתרחש בשכונה שביפו ורוב שחקניו הם אלמונים תושבי השכונה הערבית. זוהי הפעם הראשונה, שרוב הסרט הוא בערבית ורק קטעים ממנו בעברית.

     

    הטריילר של "עג'מי"

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    קובטי אמר כי הוא לא מייצג את ישראל ועורר על עצמו את זעמם של שרת התרבות לימור לבנת ואחרים בקרב חוגי הימין בארץ. רבים מהם שמחו לאידו של הבמאי היפואי, לאחר שהסרט "הסוד שבעיניים" של חואן חוסה קמפנייה מארגנטינה זכה בפרס. "עג'מי" התמודד גם מול סרטים מפרו, גרמניה וצרפת. קובטי הסתפק בציון לשבח בפסטיבל קאן, ועקר ליצור קולנוע בקטאר.

     

    2012, אוסקר 84: "הערת שוליים"

     אחרי שבשנה שעברה סרטו של "שליחותו של הממונה על משאבי אנוש" של ערן ריקליס לא שרד את הסינון הסופי, שבה ישראל לטקס האוסקר: סידר ו"הערת שוליים" נכללים בין המועמדים עם דרמה קומית מרירה, העוסקת באב ובן, חוקרי תלמוד, והתחרות ביניהם.

     

    הטריילר של "הערת שוליים"

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    הסרט בכיכובם של שלמה בראבא וליאור אשכנזי מתמודד מול "פרידה" של אשגאר פרהאדי מאיראן, "באפלה" של אניישקה הולד מפולין, "Bullhead" של מיקאל רוסקאם מבלגיה, ו"מיסייה לז'אר" דובר הצרפתית של פיליפ פראלדיו הקנדי. האחרון ינסה לשחזר את זכיית קנדה בפרס מלפני שמונה שנים (דניס ארקן עם "שיחות נפש". לאיראן (מועמדות שנייה), לפולין (מועמדות תשיעית), לבלגיה (מועמדות שישית) וכאמור גם לישראל (מועמדות עשירית) עדיין אין אוסקר.

     

    והיו עוד ישראלים, שהיו מועמדים לפרס: הסרט התיעודי "המכה ה-81" היה מועמד לפרס הסרט התיעודי בשנת 1975. חיים טופול היה בין חמשת המועמדים לפרס השחקן הטוב ביותר בשנת 1971, על משחקו כטוביה החולב בסרט "כנר על הגג" (בבימויו של נורמן ג'ואיסון הקנדי), אך הוא ראה את ג'ין הקמן זוכה בפרס היוקרתי על הסרט "הקשר הצרפתי".
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    יוסף סידר. פעם שנייה, פסלון?
    צילום: ענת מוסברג
    צילום: איי פי
    אפרים קישון. גם הוא היה שם פעמיים
    צילום: איי פי
    לאתר ההטבות
    מומלצים