שתף קטע נבחר

 

גרים ליד מפעל? לחיצת כפתור תגלה אם יש זיהום

אושר לקריאה שניה ושלישית: מפעלים וחברות ידווחו באופן שוטף על פליטת חומרים מזהמים לאוויר, לקרקע ולמים. המידע ירוכז במאגר מקוון שיאפשר כל אחד מאיתנו לבדוק במחשב האישי מה רמת הזיהום באזור מגורינו

מהפך סביבתי היסטורי בישראל: בעוד כשנתיים יוכל כל אדם בישראל לקבל תמונת מצב עדכנית של רמת הזיהום בסביבה שלו, באמצעות מפות מקוונות שיופיעו בלחיצה על מקש המחשב האישי. זו אמורה להיות התוצאה של תיקון חוק הגנת הסביבה, שאושר היום (ד') בוועדת הפנים והגנה הסביבה לקריאה שנייה ושלישית, אחרי שיפוצים שנערכו הצעת הממשלה.

 

זיהום הסביבה - מה המצב בישראל?

  • דו"ח: זיהום הים נמשך, המדינה עומדת מנגד

     

    התיקון, שיאושר סופית במליאת הכנסת בימים הקרובים, יחייב כל גוף או מפעל הפולטים חומרים מזהמים ופסולת לאוויר, לקרקע, למקורות מים ולימים - להעביר דיווח שוטף על סוגי וכמויות המזהמים שפלטו. הדיווח הראשון של המפעלים נקבע ליולי 2013.

     

    הנתונים ירוכזו במאגר מידע סביבתי מקוון, שיהיה פתוח ונגיש לציבור בכל עת. המידע יעובד למפות מקוונות שישקפו מסביב לשעון את כמויות המזהמים השונים שנפלטו בכל מקום ואת רמת הזיהום המשתנה בכל תחום. פרסום המידע יתחיל בדצמבר 2013.

     

    בדיון המסכם שנערך היום הוכנסו תיקונים לנוסח הסופי של החוק. בין השאר נקבע, כי העבירה על החוק תהיה פלילית והעונש על אי מסירת מידע או העברת מידע לא מדויק, יהיה מאסר עד שנה ולא עד חצי שנה כהצעת הממשלה.

     

    עם זאת נקבע, כי ניתן יהיה להטיל על העבריינים קנס מנהלי עד 10,000 שקל לאדם יחיד ועד 100 אלף שקל לתאגיד, לעומת 250 אלף שקל כהצעת הממשלה. בנוסף, המימון לביצוע החוק יבוא מתקציב המדינה ולא מאגרות, כפי שהממשלה ביקשה להטיל על המפעלים.

     

    המטרה: שקיפות מתמדת

    בנוסף לחובת הדיווח והקמת מאגר המידע, יידרשו הגופים השונים לנהל רישום שוטף של מלאי החומרים המזהמים שברשותם שפליטתם או השלכתם לרשות הרבים עלולה לפגוע בסביבה. זאת כלשון החוק, "בהתאם לעקרון הזהירות המונעת צמצום מפגעים סביבתיים ובריאותיים, לשיפור איכות החיים והסביבה לטובת הציבור והדורות הבאים".

     

    החוק החדש נועד להניע את הגורמים השונים להפחית פליטות והשלכות של פסולת וחומרים מזהמים לסביבה, בעזרת שקיפות מתמדת של מצב הזיהום הסביבתי. בנוסף הוא נועד ליצור כלי מסייע לקבלת החלטות, למחקר ולקביעת מדיניות המבוססת על צדק סביבתי.

     

    תיקון החוק נדרש לאחר שישראל הצטרפה לאמנת ארהוס (עיר בדנמרק) שנחתמה בשנת 1998. האמנה מחייבת את נגישות הציבור למידע, ושיתופו בקבלת החלטות בנושאים סביבתיים. מכוח האמנה נחתם ב-2003 פרוטוקול קייב ליצירת מאגרי המידע של פליטות והעברות מזהמים לסביבה. מנגנון זה אומץ בידי מדינות האיחוד האירופי וה-OECD.

     

    ביצוע החוק הוטל על המשרד להגנת הסביבה שימנה מטעמו רשם לאיסוף המידע, לעדכון השוטף של המאגר הפומבי ולפיקוח על יישום החוק. התיקון לחוק אושר פה אחד, בהצבעה בה השתתפו רק שלושה מחברי הוועדה, חברי הכנסת דב חנין (חד"ש), אורי מקלב (יהדות התורה) והיו"ר אמנון כהן (ש"ס).

     

    "אישרנו חוק שיביא למפנה היסטורי", קבע כהן בסיכום, "בתוך זמן לא רב, יוכל כל אזרח בישראל לדעת בלחיצת כפתור עד כמה האוויר שהוא נושם מזוהם ומה תרומת המפעל בסביבה שלו לזיהום, מה שיגביר את המודעות שלו לסכנות וימריץ אותו לפעול למען בריאותו".


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים