שתף קטע נבחר

 

בנקאים: הציבור חוזר לשוק המשכנתאות

אחרי ירידה דרסטית בהיקפי נטילת משכנתאות בקיץ האחרון, טוענים הבנקאים כי בחודשים הקרובים צפויה שוב עליה בסכומי המשכנתאות. משנה למנכ"ל מזרחי-טפחות אמר על רקע מגבלות האשראי של בנק ישראל כי הוא אינו שולל שיתוף פעולה עם בנקים זרים למתן אשראי לדיור

האם אחרי הירידה החדה בהיקפי המשכנתאות בקיץ 2011, אנחנו צפויים לחזור להיקפים שנראו כאן לפני שנה? חודש פברואר טרם הסתיים אולם לדברי ראש החטיבה הקמעונאית ומשנה למנכ"ל מזרחי-טפחות, ישראל אנגל, בתחילת 2012 היקפי המשכנתאות חזרו לגדול. "ניכרת מגמה ברורה בהיקף המשכנתאות שניטלו. בהסתכלות על חודש פברואר אנחנו רואים עליה מסויימת בהיקפי המשכנתאות". דברים דומים מושמעים בשבועות האחרונים גם על ידי בנקאים נוספים.

 

לדברי אנגל, שדיבר אתמול (ד') בכנס לשכת רואי החשבון בים המלח, אנחנו לא צפויים לראות בזמן הקרוב את ההיקפים הגדולים שראינו בשנים האחרונות, אך הציבור הולך ומפנים שמחירי הדיור לא ירדו בצורה דרמטית ולכן חוזר לשוק. "הצרכנים רואים שמחירים נבלמו, מצד הממשלה - הורדת הריבית תומכת בזה, גם מצד הקבלנים רואים גמישות במחירים, אבל לא הורדות דרסטיות. מסתמנת חזרה לשגרה".

 

משנת 2007 ועד 2011 גדלו היקפי המשכנתאות במערכת הבנקאית ביותר מ-70%, מ-26 מיליארד שקל בשנת 2007 ל-45 מיליארד שקל ב-2011. כיצד בכלל הגענו להיקפים כה גדולים בנטילת משכנתאות?

 

לדברי אנגל, ירידה בריבית לאורך השנים הקטינה את ההחזר החודשי ותרמה לגידול בסכום ההלוואה הממוצע. בנוסף, המעבר מתקנות בזל 1 לבזל 2 (תקנות רגולציה בינלאומיות בתחום הבנקאות) יצר שינוי מאוד משמעותי מבחינת הקצאת ההון להלוואות משכנתא. ככל שהבנק נדרש להקצות יותר הון, מחיר ההלוואה מתייקר. תקנות בזל 2 הקלו מאוד בהקצאת ההון וזה אומר שהבנק יכול היה לתת הלוואות יותר בזול, מה שהגדיל את היקף ההלוואות.

 

מעבר לכך, היקף ההלוואה הממוצעת זינק כתוצאה מעליית מחירי הדירות, מ-320 אלף שקל ב-2008 ל-570 אלף שקל ב-2011. העליה בהיקפי ההלוואת הדאיגה את בנק ישראל ולכן החל מחודש פברואר 2010 ועד מאי 2011 הוא פרסם ארבע הוראות שונות שנועדו להגביל את ההלוואות שמעניקים הבנקים.

 

"יותר חשוב לא לצאת פראיירים"

למרות התערבות בנק ישראל, לדברי אנגל השינוי המשמעותי בהיקפי המשכנתאות הגיע רק אחרי המחאה החברתית אולם הסיבות לירידה כוללות גם את הגבלות בנק ישראל. "התערבות לא משפיעה מיד, לוקח לה זמן. אני חושב שזה גם שילוב של כל ההוראות שצברו את האפקט שלהם וגם שילוב של המחאה החברתית".

 

כאמור, אנגל מעריך כי למרות הירידה בהיקפי המשכנתאות וירידה קלה במחירים שאנו חווים בחודשים האחרונים, אנחנו לא צפויים להמשך ירידה דרמטית. "מסתבר שלרוב הישראלים פחות חשוב המחיר, מה שמטריד אותם זה שהם לא יצא פרייארים, שאחרי ששילמו הם יגלו שהמחיר ירד".

 

לדברי אנגל מה שעשוי לצמצם את שוק המשכנתאות הם דווקא תקנות בזל 3 שיכנסו לתוקפן בקרוב וידרשו מהבנקים הקצאת הון גבוהה יותר.

 

אנגל נשאל לגבי כניסה של בנקים זרים לתחום ההלוואות לדיור בישראל והשיב כי היו מספר נסיונות של בנקים זרים להיכנס לארץ אך אף אחד לא הצליח בצורה משמעותית. "אם ייעשה משהו, זה יהיה ביחד עם בנקים ישראלים כי צריך להכיר את השוק היטב. אם יהיה שיתוף פעולה כזה, זה יכול לתת מענה להגדלת האשראי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קפיצה של 70% בהיקפים, תוך 4 שנים
צילום: אבשלום ששוני
ישראל אנגל, מנהל החטיבה הקמעונאית במזרחי-טפחות
צילום: אבשלום ששוני
מומלצים