פילוג פלסטיני: מלחמת עולם סביב הצהרת דוחא
פתח נגד חמאס, חאלד משעל נגד איסמעיל הנייה והלשכה המדינית נגד ההנהגה בשטחים: הסכם הפיוס הפלסטיני והרכבת ממשלת המעבר עדיין רחוקים ממימוש. חמאס דורש שליטה במנגנוני הביטחון וכן את תיקי האוצר והמשפט
חרף האחדות שמשדרים אבו מאזן וחמאס סביב הסכם הפיוס הפלסטיני, מאחורי הקלעים מחריפים חילוקי הדעות והפילוג. אתמול (יום ד') נפגשו בקהיר הנשיא הפלסטיני וראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, והגדירו את הפגישה "חיובית", אולם גורם פלסטיני בכיר מסר ל-ynet כי הקרע בהנהגת חמאס סביב הצהרת דוחא החריף ל"כמעט מלחמת עולם". הסיבה לקרע היא מחלוקת על זהות חברי ממשלת המעבר המשותפת לרשות הפלסטינית, שתכהן עד לעריכת בחירות.
בתום כינוס הלשכה המדינית של חמאס השבוע שבו חבריה והצהירו על תמיכה בהחלטה, שלפיה אבו מאזן יעמוד בראש ממשלת המעבר. התנועה פרסמה הודעת סיכום שבה נטען כי חמאס תומכת ביישום מדוקדק ומהימן של הסכם הפיוס ושל הצהרת דוחא, אולם מאחורי הקלעים התחוללה סערה לפני הפגישה ובמהלכה.
בראש מחנה המתנגדים להסכם עומד ראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה, ובו תומך חבר הלשכה המדינית של התנועה
בעזה, מחמוד א-זהאר, שהיה הראשון להתבטא בגלוי נגד הצהרת דוחא. בצד השני של המתרס נמצאים משעל, מקורבו מוחמד נסר, וכן חברי הנהגת חמאס בגדה המערבית. מוסא אבו מרזוק, סגנו של משעל, יושב בינתיים על הגדר וטרם בחר צד.
הנייה, שערך לאחרונה סבב ביקורים בינלאומי נרחב אחרי שנים ארוכות שלא יצא מגבולות הרצועה, התאהב בגינונים, בשטיחים האדומים ובמטוסים הפרטיים שלקחו אותו למדינות המוסלמיות באזור. הוא יודע שהשיפור בתנאי החיים יימשך אם בעתיד הוא יהיה זה שייבחר לראשות הלשכה המדינית במקום משעל.
גורמים פלסטינים בכירים טוענים שבתקופה האחרונה סירב משעל לשוחח עם הנייה. השניים אמנם נפגשו לפני כשבועיים בדוחא, בתיווכה של קטאר, אך הפגישה לא יישרה את ההדורים והנתק ביניהם נמשך.
קטאר, מצדה, שמה את כל כובד משקלה בתקופה האחרונה כדי ללחוץ על המתנגדים בהנהגת חמאס לקבל את ההסדר המסתמן בין משעל לבין אבו מאזן. לצורך כך היא משתמשת בנשק הפיננסי (המימון לתנועה) ובנשק ההשפעה ודעת הקהל (רשת אל-ג'זירה שנמצאת בבעלותו של אמיר קטאר). גורמים ברצועת עזה העריכו בשבוע שעבר כי הפסקת הזרמת הדלק ממצרים הייתה למעשה אמצעי לחץ שנועד לאותת להנהגת חמאס בעזה כי עליה להסכים להצהרת דוחא.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- זמר ידוע חשוד שתקף עובד של חברת החשמל
- מאה אלף הפגינו למען פוטין. "הבטיחו שישלמו"
- תאילנד - יעד מועדף לטרור? "כמו ברווז במטווח"
המתנגדים בחמאס סבורים כי גם אם תוקם ממשלה זמנית, אבו מאזן יעמוד בראשה זמן רב מאוד - הן בשל הקושי להביא ליישום הסכם הפיוס, והן בשל העובדה שגם אם יוחלט על בחירות, ישראל לא תאשר את קיומן במזרח ירושלים, וחמאס לא תסכים לקיים אותן בלי הצבעה של תושבי מזרח ירושלים.
סלע המחלוקת: חמאס מציב תנאים
מקורות פלסטיניים מסרו לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי הפגישה של הלשכה המדינית של חמאס השבוע הייתה סוערת, ובמהלכה ביקרו מתנגדי ההסכם את משעל על כך שחתם על הצהרת דוחא מבלי להתייעץ עם הנהגת התנועה. משעל,
מצדו, טען שההסכם טוב לאינטרס של חמאס, משום שהוא מבטיח את תמיכת קטאר בשיקום רצועת עזה, וכי הוא פותח צינור הידברות אפשרי עם ארצות הברית ומדינות אירופה.
משעל הוסיף כי ההנהגה הפלסטינית בגדה לא תוכל להתנגד שוב במקרה של ניצחון נוסף של חמאס בבחירות, אך בינתיים הצדדים לא הגיעו להסכמה.
נראה כי במהלך פגישתו אתמול עם אבו מאזן ניסה משעל להציב שלושה תנאים חדשים שיירצו את המתנגדים להסכם. הראשון הוא השבעת אבו מאזן לתפקיד לפני המועצה המחוקקת (שבה יש לחמאס רוב). השני הוא מינוי אחד ממנהיגי חמאס לתפקיד סגן של אבו מאזן בממשלה. התנאי השלישי הוא מינוי שלושה שרים מטעם חמאס לתיקים מרכזיים: הפנים (שאחראי גם על מנגנוני הביטחון), האוצר והמשפט.
עם זאת, סביר להניח שאבו מאזן יסרב לדרישות הללו, משום שחברי הממשלה אמורים להיות עצמאיים. לפיכך עדיין לא ברור כיצד הצדדים יצליחו להתגבר על המחלוקות בתוך התנועות וביניהן.