שתף קטע נבחר

 

סוריה עורכת משאל עם על החוקה: "זו פארסה"

משאל העם נערך בעקבות דרישות האופוזיציה לבצע רפורמות פוליטיות במדינה, אך לא לילד הזה היא פיללה. טורקיה: לא ייתכן שביד אחת הורג המשטר בדמשק את בני עמו, וביד השנייה מקיים הליך דמוקרטי. הממשל בארה"ב: משאל העם מעורר גיחוך

מי אמר שאין דמוקרטיה במדינה הערבית? על רקע הטבח האכזרי במתנגדי משטר והלחץ הבינלאומי הכבד על המשטר בדמשק, מקיימת היום (יום א') ממשלת סוריה משאל עם על חוקת המדינה החדשה. 13 אלף תחנות הצבעה הוצבו ברחבי המדינה ויעמדו לרשות 14.6 מיליון אזרחים שמחזיקים בזכות בחירה.

 

מרחץ דמים בסוריה - כותרות אחרונות:

כינוס בחיפה למען אסד: "ישראל נהנית מההרג"

"ארה"ב: אסד הנואש עלול להצית את האזור"

עוקף או"ם: "ארה"ב תטיל סגר אווירי על סוריה"

 

בחוקה החדשה המוצעת יש בין היתר קריאה לקיים בחירות כלליות רב-מפלגתיות תוך שלושה חודשים. על פי הסעיף הראשון בחוקה, הרפובליקה הסורית הערבית היא מדינה דמוקרטית בעלת ריבונות מלאה, אשר לא ניתנת לחלוקה ואסור לוותר על אף חלק משטחיה. "הריבונות היא של העם ואסור לאף פרט או ארגון לתבוע אותה שלא כחוק. הריבונות מתבססת על העיקרון של שלטון של העם ולמען העם. העם יממש את הריבונות באמצעות האופנים והגבולות אשר מוגדרים בחוקה".

 

השגחה נשיאותית. מצביע בדמשק על רקע תמונת אסד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השגחה נשיאותית. מצביע בדמשק על רקע תמונת אסד(צילום: AFP)

 

מצביעות בעד חוקה יותר דמוקרטית? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מצביעות בעד חוקה יותר דמוקרטית?(צילום: AFP)

 

כיאה לדמוקרטיה. הצבא הסורי מפגיז את חומס (צילום: AFP PHOTO / YOUTUBE) (צילום: AFP PHOTO / YOUTUBE)
כיאה לדמוקרטיה. הצבא הסורי מפגיז את חומס(צילום: AFP PHOTO / YOUTUBE)

 

בסעיף מספר שלוש נקבע כי דתו של נשיא הרפובליקה היא האיסלאם ושההלכה המוסלמית היא המקור הראשי לחקיקה. בסעיף מספר שמונה נכתב כי המערכת הפוליטית של המדינה מבוססת על עקרון הפלורליזם הפוליטי ושמימוש השלטון ייעשה בצורה דמוקרטית באמצעות קיום בחירות.  

 

העלאת החוקה החדשה למשאל עם באה כשנה לאחר שמתנגדיו של הנשיא בשאר אסד החלו להתקומם נגד משטרו בדרישה לרפורמות פוליטיות.

עם זאת, הם דחו את המשאל שייערך היום בטענה שמדובר ב"פארסה" וכינו את החוקה החדשה "הונאה גדולה". וכרגיל, הם ממשיכים בקריאתם לנשיא להתפטר מתפקידו.

 

בעוד הנשיא הסורי מנסה לשדר מראית עין של דמוקרטיה, אנשי כוחות הביטחון שלו משדרים דיכוי אכזרי ביותר. רק אתמול, על פי פעילי זכויות אדם סורים, נהרגו יותר מ-85 בני אדם ברחבי המדינה מירי כוחות הביטחון, בהם ילד, ילדה ושלוש נשים. בין ההרוגים, 35 בני אדם מצאו את מותם בחומס הנצורה, 20 בחמה, שבעה הרוגים בפאתי חלב, 13 הרוגים באידלב ועשרה הרוגים בדרעא.  

 

בקהילה הבינלאומית תהו כיצד יכולה סוריה לקיים משאל עם על החוקה דווקא בשעה שמתנהלת בה מלחמת אזרחים עקובה מדם. ארצות הברית מסרה כי משאל העם "מעורר גיחוך" ואילו טורקיה מסרה כי לא ייתכן שביד אחת הורג המשטר הסורי את בני עמו, וביד השנייה מקיים משאל עם על החוקה החדשה.

 

על פי הערכות האו"ם בחודש שעבר, יותר מ-5,400 בני אדם נהרגו בסוריה מאז פרוץ המחאה נגד משטרו של אסד במרס אשתקד. עם זאת, פעילי זכויות אדם וארגוני אופוזיציה סוריים טוענים כי מניין ההרוגים גבוה יותר ועומד על יותר מ-7,300.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצבעה בצל הטבח במדינה. דמשק
צילום: AFP
דוקא עכשיו לקיים משאל עם? הפגנה למען אסד
צילום: AFP
משאל העם מעורר גיחוך. קלינטון
צילום: EPA
7,300 הרוגים מאז פרוץ המחאה
עיר נצורה. חומס
צילום: AP
מומלצים