האח הגדול לבדואים: המערכת שתעשה סדר בנגב
הרשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב תצטייד בתוכנה שתסייע במעקב אחר הנעשה בפזורה. "נוכל לדעת כמה אנשים גרים בכל פחון ולעקוב אחר תביעות בעלות על הקרקע"
הטכנולוגיה תקדם פינוי מוסכם: הרשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב תשיק בחודשים הקרובים מערכת מידע שתפקידה יהיה לספק מידע ובקרה אחר תושבי הפזורה. מדובר במערכת ממוחשבת בעלות של כ-15 מיליון שקלים, שתסייע גם ביישום דו"ח פראוור, הקובע מתווה להסדרת התיישבות הבדואים בנגב.
התוכנה שתשמש את אנשי הרשות, תכלול גם מסד נתונים ממאגרי מידע של משרדי המשפטים והפנים ומנהל מקרקעי ישראל. באמצעות השקת המערכת, ינסו אנשי הרשות לשים קץ לתביעות הבעלות של הבדואים על הקרקעות בנגב.
רפורמת הקרקעות בנגב - כתבות אחרונות:
אושרה הרפורמה בנגב: "מלחמה נגד הבדואים"
הבדואים סימנו X על עמידרור: "באוהלים מאז 48'"
"כל מפקח שלנו ייצא לשטח כשהוא מצויד במחשב נייד ויעמדו לרשותו כל הנתונים על מנת להגיע להידברות", סיפר ראש הרשות יהודה בכר. "הם יוכלו לדעת כמה נפשות יש בכל משפחה – דבר שנכון להיום אינו ברור מאליו. בלי הטכנולוגיה הזאת, יהיה לנו מאוד קשה לבצע את המשימה. הטכנולוגיה ושיתוף הפעולה עם הבדואים יביאו להצלחת המשימה".
ממבט ראשון, נראית המערכת, שפותחה על ידי חברת "טלדור", דומה למערכות צבאיות שעוסקות בתצלומי אוויר. באמצעות המפה שנגלית למשתמש, יוכלו אנשי הרשות להתחקות אחר כל כפר בפזורה ולקבל פרטים שונים כמו כמה בתי מגורים יש במקום, כמה לולים, כמה עצי זית, כמה נפשות מתגוררות בכל פחון ובכל אוהל, וכן כמה תביעות בעלות על הקרקע הוגשו.
"לומדים מטעויות העבר"
מפקחי תוכנת המעקב ערכו ישיבות עם הצוותים המקצועיים של הרשות, לאפשר לאנשי הרשות להציע אלטרנטיבות לתושבי הפזורה המתגוררים בכפרים שאינם חוקיים. אחד מאנשי הרשות, יעקב קידר,
הסביר כי המערכת תוכל לתעל את דרך תשלומי הפיצויים למפונים. לדבריו,"המפקח יוכל לתעד את 'המחוברים לשטח' (הכינוי שניתן ברשות לכל מי שנמצא על קרקע, א.ק) והמערכת תפנה אותו ל'מחירון' שמחשב את הפיצוי המשולם למי שמגיע להסדר ומתפנה. המערכת תמנע כפל תשלומים וסקרים ותבצע מעקב לאורך כל הדרך".
בנוסף, המערכת המדוברת תוכל להתריע על מחסור תקציבי בתוכנית, ואם הרשות צריכה לבקש כספים ממשרד האוצר לצורך המשך הליכי הסדרת ההתיישבות. לדברי קידר, "היתרון הוא שהמפקח צריך לבוא כבר מוכן כשבאמתחתו מידע על הקבוצה שעִמה יישב למשא ומתן. המערכת תוכל לזהות מיד תביעת בעלות ושאם אתה מציע משהו לקבוצה אחת, לא תוכל להציע אותו הדבר לקבוצה אחרת". קידר הוסיף כי "ברגע שנגיע להסכם עם משפחה, המערכת תוכל למנוע הפעלה של תהליכי הריסה במקביל. אין מצב שגוף אחר, דוגמת מנהל מקרקעי ישראל, לא יהיה מודע להסכם. אלה פעולות בלתי-הפיכות ולמעשה אנחנו לומדים מטעויות העבר".