גורמים בי-ם נגד ארה"ב: 'מערכה כדי שלא נתקוף'
שבוע לפני פגישת נתניהו-אובמה, המתח בין הצדדים גובר. בישראל מותחים ביקורת על כך ש"אפילו סוכנות הגרעין של האו"ם יותר מיליטנטית מארה"ב" בנושא האיראני, וטוענים: "הם משתמשים בתקשורת למערכה פסיכולוגית שקופה מאוד"
נשיא ארה"ב ברק אובמה וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו כבר הראו בשנה שעברה מול המצלמות בחדר הסגלגל משבר אמון מהו. לקראת פגישתם המדוברת בבית הלבן בשבוע הבא, נראה שחילוקי הדעות בנושא איראן רק מחריפים. גורמים מדיניים מתחו אמש (יום א') בשיחה עם ynet ביקורת על הממשל האמריקני ועל הפרסומים בתקשורת בארה"ב, לפיהם הערכת המודיעין היא שטהרן לא מתכוונת להרכיב פצצה גרעינית בעתיד הקרוב.
על פי הגורמים, "האמריקנים משתמשים בתקשורת כדי להפיץ דיווחים שנועדו לרכך את הפגישה בבית הלבן. זו מערכה פסיכולוגית רחבה, אבל היא שקופה מאוד והיא נועדה לייצר דעת קהל נגד פעולה צבאית באיראן". בישראל מביעים שביעות רצון מהעמדה של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), שקבעה כי איראן האיצה את קצב העשרת האורניום, ובמקביל מציינים כי "אנחנו מופתעים מהעובדה שסאב"א יותר מיליטנטית בנושא הזה מהאמריקנים".
עוד בחדשות ynet:
- "הטייס האלמן" חשוד שביקש מנשים לתקוף ילדים
- לבנון: בזכות איראן ישראל מפחדת לפעול באזור
- נתניהו: נאום אבו מאזן על ירושלים - מסית ומעוות
המתח בין ירושלים לוושינגטון לקראת פגישת שני המנהיגים עולה, בעיקר לנוכח הערכות גוברות בוושינגטון, שלפיהן גם אם תיתכן פעולה צבאית אמריקנית נגד מתקני הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית - היא לא תצא לפועל לפני הבחירות לנשיאות בנובמבר. גורמים בבירת ארה"ב, המעורים היטב בנעשה בממשל ובקונגרס, אמרו ל-ynet כי "בארה"ב יש חשש כבד מזינוק דרמטי במחירי הנפט והדלק. הבחירות הן סביב הנושאים הכלכליים, ובשעה שהמצב הכלכלי משתפר, רק מחירי הדלק מעיבים על החגיגה".
הנשיא אובמה, לפי הגורמים, ינסה לשכנע את ראש הממשלה כי הוא רציני בכוונותיו לעצור את איראן, וכי ארה"ב "לא הורידה שום אופציה מהשולחן". עם זאת, חילוקי הדעות בין ירושלים לבית הלבן מהותיים, וארה"ב מעוניינת לתת לסנקציות שהוטלו על איראן זמן להשפיע.
בשבועות הקרובים צפויה ליפול על איראן סקנציה חריפה נוספת, שנועדה למנוע קיום עסקאות עם בנקים מהמדינה. בוושינגטון מעריכים כי מדובר ב"מכה כואבת לאיראנים, ומכה אנושה לכלכלה שלהם".
בזמן הזה ישראל דוחפת להטיל סנקציות נוספות וחריפות עוד יותר על המשטר בטהרן, הן בארה"ב והן במדינות המערב האחרות.
ייתכן כי חילוקי הדעות בין ארה"ב לבין ישראל מבוססים גם על הכלים המצויים בידי ארה"ב: הפנטגון הזמין לאחרונה פצצות חודרות בונקרים חדשות, שאמורות לפגוע במקומות המסתור של מתקני הגרעין. ישראל, לעומת זאת, חוששת כי מרגע שיעבירו האיראנים את הצנטריפוגות ואת האורניום המועשר לתוך מתקנים תת קרקרעיים שנבנו בתוך הרים - יהיה קשה לפגוע בהם בפעולה צבאית.
בינתיים, בעולם נמשכים להישמע הקולות שמזהירים מהשלכות תקיפה באיראן. ראש ממשלת רוסיה ולדימיר פוטין, שצפוי לחזור לכס הנשיאות בבחירות בחודש הבא, אמר כי "האיום הגובר של תקיפה צבאית נגד איראן מדאיג את רוסיה ללא ספק". לדבריו, "אם זה יקרה, התוצאות יהיו באמת קטסטרופליות. זה בלתי אפשרי לדמיין את קנה המידה האמיתי שלהן".