דיווח: טורקיה מאפשרת משלוחים צבאיים לסוריה
גורם מודיעין אמר ל"טיימס" שאנקרה מעלימה עין ממשלוחים שונים לתעשיית הנשק הסורית, שחלקם מגיעים מסין ואיראן - וחלקם מחברות טורקיות ומגופים ממשלתיים. בין היתר, מדובר בחומרי גלם לייצור טילים. משרד החוץ באנקרה מכחיש
סוריה משתמשת בטורקיה כנתיב לעקיפת העיצומים נגדה כדי להשיג ציוד וחומרי גלם לתעשיית הנשק שלה. כך גילו הלילה (יום ב') גורמי מודיעין לעיתון הבריטי "הטיימס". בעוד האיחוד האירופי צפוי להגביר את הסנקציות על משטרו של בשאר אסד, ציוד מאיראן, סין ומעוד מדינות עובר דרך טורקיה, למרות ההתבטאויות החריפות מצד אנקרה נגד דמשק.
מלחמת אזרחים בסוריה - עדכונים אחרונים:
- "רצח אסד - מעשה נעלה יותר מלהרוג ישראלי"
"אנחנו לא חושבים שהממשלה הטורקית מעודדת בגלוי את המסחר, אבל גורמים רשמיים יודעים על כך. בוא נאמר שהם מעלימים עין", אמר גורם מודיעני מהמזרח התיכון לעיתון.
לפי הדיווח, שלוש חברות טורקיות מוכרות ציוד למכון מחקר של ממשלת סוריה שמייצר שריון לכלי רכב ותחמושת עבור המשטרה והצבא. מדובר ב"מכרז ללימודים מדעיים ולמחקר", שכרגע נמצא תחת עיצומים מצד ארצות הברית והאיחוד האירופי.
לפי מסמך מודיעני שהגיע לידי כתב העיתון, המכון "מסייע לכוחות הביטחון הסוריים בייצור נשק המשמש לדיכוי האלים של ההפגנות ולביצוע פשעי מלחמה". במסמך הוזכרו שני מפעלים טורקיים שמספקים לכאורה למכון חומרי גלם לייצור טילים. שתי החברות הכחישו את הטענות.
לפי החשד, חברה שלישית מעורבת בהעברת ציוד תעשייתי מסין למכון המחקר הסורי, גם הוא לצורך ייצור טילים. החברה סירבה להגיב לטענות נגדה.
בהערכת המודיעין נאמר עוד: "חלק מהנשק המיוצר במכון מועבר לצבא הסורי, בעוד שאמצעי לחימה אחרים מגיעים לידי ארגון הטרור חיזבאללה בלבנון". לפי ההערכה, גם "מועצת המחקר המדעי והטכנולוגי של ממשלת טורקיה", טוביטא"ק, מסייעת לסוריה במחקר. הגוף סירב אף הוא להגיב להאשמה.
דובר ממשרד החוץ הטורקי כינה את החשדות "שטויות", והצביע על כך שאנקרה חסמה רק לאחרונה משלוחי נשק שנועדו לסוריה. בחודש שעבר פקידי מכס טורקים יירטו ארבע משאיות איראניות שנשאו חומרים להרכבת טילים.
מאז התחיל הדיכוי האלים של הפגנות האופוזיציה בסוריה, הטילו הטורקים סנקציות על משטר אסד, שבהן סירוב לממכר נשק. מכון המחקר הסורי נמצא תחת עיצומים כלכליים מצד ארצות הברית מאז 2005, בשל שיתוף פעולה עם איראן וצפון קוריאה, וכי סיפק נשק לחיזבאללה. מדצמבר הוא נמצא גם ב"רשימה השחורה" של האיחוד האירופי.
הגורמים אמרו לעיתון כי המכון הסורי מסתיר את עסקאות הרכש באמצעות הצהרות כזב לרשויות ושימוש במתווכים וחברות קש בכמה מדינות. טורקיה וסוריה חתמו על הסכם סחר חופשי ב-2004, והיקף הסחר ביניהן כדל ל-1.3 מיליארד דולר ב-2010.
Read this article in English