שתף קטע נבחר

 

השביתות במשק: "עיני נזכר לקראת הבחירות"

"עיני ישן שלוש שנים וחצי. הוא לא טרח לפעול בכל הנושאים שמעסיקים אותו עכשיו בחודשים האחרונים", אמרו בכירים במערכת הפוליטית, בעקבות גל השביתות במשק - שלושה חודשים לפני הבחירות להסתדרות. היום החלה שביתת האחיות

שורה ארוכה של שביתות לקראת הבחירות בהסתדרות? שביתה כללית במשק, שביתת עובדי הרכבת, שביתת עובדי הנמלים, שביתת האחיות, שביתה בלשכות התעסוקה, פרקליטי הביטוח הלאומי, הטכנאים בהוט וגם הרשויות המקומיות שבתו - והכול בכמה שבועות. היום (ב') הוכרזו שורה של סכסוכי עבודה - מאל על ועד עיריית פתח-תקווה. גורמים במערכת הפוליטית תוהים אם השביתות הללו קשורות לבחירות להסתדרות, שייערכו בעוד כשלושה חודשים, ולניסיונו של היו"ר עופר עיני להיבחר לקדנציה נוספת. אבל זה לא הכול, עכשיו מאיימים עובדי תנובה לפתוח בשביתה. ומי סובל? אנחנו.

 

בכירים במערכת הפוליטית מתחו ביקורת חריפה על עיתוי השביתות. "עיני ישן שלוש שנים וחצי. הוא עשה כל מאמץ להגיע להסכמות ולהבנות עם הממשלה, לא טרח לפעול בכל הנושאים שמעסיקים אותו עכשיו בחודשים האחרונים", הם אמרו. "האם הנושאים האלה לא היו על הפרק בכל השנים האלה?! האם הם לא היו חשובים ולא היה צריך לטפל בהם?! או שעיני לא עשה כלום כל השנים האלה, או שכל מה שהוא עושה עכשיו זה לקראת בחירות. אי אפשר להתעלם מן העובדות האלה".

 

רק לפני כשבועיים הסתיימה השביתה הכללית במשק, שנמשכה חמישה ימים. מוקד המאבק היה עובדי הקבלן, שבמשך שנים רבות הרוויחו שכר נמוך ולא קיבלו תנאים נלווים. כמה חודשים לפני הבחירות להסתדרות, נזכר עיני שהוא צריך לייצג את העובדים המקופחים.

 

זבל בתל-אביב במהלך השביתה הכללית (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
זבל בתל-אביב במהלך השביתה הכללית(צילום: מוטי קמחי)

 

במשך חמישה ימים לא נאספה האשפה ברחובות, גני הילדים לא פעלו אלא אם כן היה בהם הורה מתנדב, הבנקים לא נפתחו, הרכבות לא זזו ובתי החולים עבדו במתכונת שבת.

 

בתום השביתה הודיע משרד האוצר כי ההסכם החדש ישפר את שכר עובדי הקבלן ויעמיד אותו על 4,500 ש"ח בחודש. בנוסף, יזכו העובדים לשיפור בתנאים הסוציאליים שלהם, הכוללים הוספת קרן השתלמות, הגדלת הפרשות לפנסיה, דמי הבראה והוספת תנאים.  

 

יו"ר ועד עובדי הרכבת עם עיני (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יו"ר ועד עובדי הרכבת עם עיני(צילום: מוטי קמחי)

 

שביתה נוספת החודש, שפגעה במאות אלפים מאזרחי המדינה, הייתה ברכבת. באמצע החודש פתח ועד הרכבת בשביתה פתאומית ופראית - בניגוד לצו בית הדין ובזמן שראשי ועד העובדים יצאו לנופש. עיני גיבה את עובדי הרכבת ובזמן שהוגשה עתירה לבית הדין לעבודה הוא הסביר מדוע שוב ההסתדרות פוגעת באזרח הקטן: "השביתה זה הדבר האחרון שהייתי מעוניין בו. השביתה אינה מטרה בפני עצמה אלא רק סוג של גורם מאזן בין העובדים למעסיק בתוך המשא ומתן". 

 

לאחר שבית הדין הארצי לעבודה נתן לוועד עובדי הרכבת, להסתדרות ולאוצר לדון במשך שבועיים במשבר, נרשמו לפתע שיבושים בתנועת הרכבות ברחבי הארץ, בשל תקלות. לראש הממשלה בנימין נתניהו נמאס מהפגיעה באזרחים. הוא אמר: "ועד העובדים לא ינהל את הרכבת, ההנהלה תנהל".

 

נמל אשדוד, אתמול (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
נמל אשדוד, אתמול(צילום: אבי רוקח)

 

אתמול הצטרפו גם עובדי הנמלים, שעל-פי דו"חות האוצר כמה מהם מרוויחים משכורות לא רעות בכלל. ההחלטה של ועדי העובדים בנמלי הים באשדוד, בחיפה ובאילת להשבית אתמול את הפעילות, פגעה ביצואנים וביבואנים. אמש דן בית הדין לעבודה בבקשת התאחדות התעשיינים להורות לשובתים לחזור לעבודה, ובינתיים התלוננו נציגי החברות על "מכה אנושה".

 

בסופו של דבר, נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, קבעה בהסכמת הצדדים כי נמלי הים ששבתו ישובו לעבודה סדירה ובמקביל יתקיימו דיונים אינטנסיביים במשך שבועיים כדי להגיע להבנות. במשרד האוצר אמרו שחלק מהדרישות של העובדים בנמל חיפה נוגעות לתלושים בסך 150 שקלים כל אחד שמשמשים למסעדות ולעיסויים, ומתקבלים במסגרת הסכם קיים כתמריץ לתפוקה גדולה יותר.

 

במקביל לסיום השביתה בנמלים, החלה שביתת האחיות. המגעים בין הסתדרות האחיות לבין משרד האוצר ומשרד הבריאות לא צלחו, ואחיות

 בתי החולים פתחו הבוקר בשביתת אזהרה בת 24 שעות. הן עובדות במתכונת שבת ולכן מכונים ומרפאות חוץ יהיו סגורים לכלל הציבור ויוענקו רק טיפולים אונקולוגיים וניתוחים מצילי חיים.

 

היום הכריזה ההסתדרות על שורה של סכסוכי עבודה בחברות התעופות אל על, ארקיע וישראייר. סכסוכים הוכרזו גם במע"צ - "החברה הלאומית בדרכים", בטלוויזיה החינוכית, בעיריית פתח תקווה, ברכזי התחבורה והנהגים בשירות המדינה ובשירות המדינה ויחידות הסמך.  

 

וזה ממש לא הכול. בתחילת החודש הודיע ועד עובדי תנובה כי יבקש מההסתדרות להכריז על סכסוך עבודה ושביתה, לאחר שתוקף הסכם השכר שלהם הסתיים ביוני 2011 ומאז לא חודש. "עובדי תנובה לא יעמדו מן הצד לראות את בעלי המניות חולבים את הפרה תנובה, בעוד הם נאלצים להסתפק בזרזיפים הניתזים מן הדליים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עופר עיני. הרבה שביתות
צילום: אוהד צויגנברג
החולים סובלים. שביתת האחיות
צילום: בועז פיילר
התעשיינים סובלים. שביתת עובדי הנמלים
צילום: שי בן ישי
הנוסעים סובלים. שביתת עובדי הרכבת
צילום: ירון ברנר
כולנו סבלנו. שביתת הרשויות המקומיות
צילום: רוני גל
מומלצים