ח"כ קירשנבאום: "5 דקות יעלו לנו 50 מיליארד ד'"
לרוב המוחלט של הנכסים בישראל - בין אם נכסים פרטיים ובין אם נכסים ממשלתיים - אין כיסוי במקרה של רעידת אדמה. ח"כ קירשנבאום בכנס ביטוח: "כסף שהוקצה למשרדי ממשלה לצורך ביטוח הלך לדברים אחרים"
האם מדינת ישראל ערוכה לרעידות אדמה מבחינה ביטוחית? האמת היא, שהמדינה כלל אינה יודעת מה מבוטח ברמה הממשלתית.
- עוד על ביטוח בערוץ הכסף שלי
ועדה שמונתה לפני מספר חודשים במשרד האוצר אמורה לבחון אילו נכסים מבוטחים בכל המשרדים הממשלתיים. "הוועדה הזו אמורה להגיש לנו המלצות בתוך שבועיים-שלושה אחרי שזה כבר נדחה כמה פעמים, אומרת ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו), יו"ר ועדת המשנה לביטוח ושוק ההון בוועדת הכספים. "נזק של 5 דקות יכול להביא לנזק של 50 מיליארד דולר והבעיה יכול להיות בכל מקום".
תמ"א 38 הפך ל"מסחרה"
קרשנבאום הדגישה עם זאת שהמצב לא פחות גרוע בשוק הפרטי – " אף אחד לא יודע מה קורה בשוק הפרטי". למעשה מלבד הביטוח הפרטי הוולנטרי שכל אזרח בעל נכס אמור לרכוש לעצמו, המדינה שמה את מבטחה בתמ"א 38 (תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה המאפשרת שינויים ותוספות בנייה, תוך קבלת הקלות מס ופטורים משמעותיים).
"תמ"א 38 היא תוכנית ולא חוק של מדינת ישראל", אמר ד"ר אבי שפירא יו"ר ועדת ההיגוי הבין משרדית להיערכות לרעידות אדמה, "שיצא תמ"א 38 היה ברור שזה לא מתאים לכל מדינת ישראל, לצערי מה שקרה שבמקום שזה יהיה מנוף להגנה על אנשים היא הופכת להיות עסק נדלני – כדאי לי עוד מרפסת אז אני עושה. יש גם דיירים שלא מתביישים ללכת לקבלן להגיד תן לי 100 אלף דולר אני יעשה תמ"א 38.
קרשינבאום הוסיפה כי "גם אם תמ"א 38 מתחילה לעבוד, זה ודאי קורה במרכז הארץ ולמעשה הרעידת המשמעותית תהיה מהצפון וים המלח , שם תמא 38 לא נכנסת כי אין שום רווחיות. לדבריה יש צורך התוכנית הסברה לאומית רחבה גם לתמא 38 ווגם לחיזוק המודעות לרעידת אדמה.
בניו זילנד עדיין הכל חרב
"רעידת אדמה יכולה להתרחש בכל רגע. המקום הסביר ביותר שבו היא תתרחש זה בין דרום הלבנון ועד דרום ים המלח", אומר שפירא. "אחד הדברים החשובים ביותר של כל ממשלה היא קודם כל לקבוע תקן - איך לבנות באיזה סטנדרטים וכדו' הרעידה לא הורגת, מה שהורג זה הבלוק שנופל. גם בניין שבנוי לפי התקן יינזק, אך העיקר שיעמוד כדי שאנשים יוכלו לצאת קודם. המשמעות היא שמה לא בנוי לפי התקן הוא מלכודת מוות".
אריה הרמן, מנכ"ל חברת ביטוח חקלאי ציין כי יש צורך בחיזוק המודעות גם לגבי הביטוח הפרטי. "אנשים שמים לב לנזק הפיסי ופחות להשלכות רחבות יותר. אחרי רעידת אדמה צריך להרוס, אחרי זה לתכנן ואחרי זה לבנות. המבוטחים צריכים לדאוג לסכום ביטוח מספיק. תראו מה קורה שנה אחרי רעידת האדמה בניו זילנד - המקום עדיין עיר חורבות".
הרמן הוסיף כי מבחינת חברות הביטוח, למרות שנעשית עבודה טובה לדבריו, קיימות לא מעט בעיות. "אנחנו משלמים עשרות מיליוני דולרים בקניית הגנה ממבטחי משנה. יש לנו 14 חברות ביטוח אבל כולם קונים אצל אותם מבטחי משנה, כך שנוצרת בעיה שהפיקוח צריך להתמודד איתה".
הדוברים ציינו כי כבר בעבר דובר לא מעט על הקמת קרן ממשלתית שתיתן מענה במקרים כאלו והנושא צובר תאוצה בתקופה האחרונה.