בכנסת לא מחו דמעה: "ביניש שיחקה בפוליטיקה"
מובילי המאבק בביהמ"ש העליון בירכו על פרישת הנשיאה. יריב לוין: "היא תוכל להצטרף לאופוזיציה". גפני: "פעלה משיקולי פריים טיים". אחרים תומכים: "הגנה באומץ על שלטון החוק"
פרישתה הבוקר (יום ג') של נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, לאחר שש שנות כהונה ובתקופה סוערת שלא זכורה כמותה סביב המערכת המשפטית, לוותה במחיאות כפיים סוערות ובתשבוחות אינספור בהיכל הצדק. לא הרחק משם, בבניין הרשות המחוקקת, נשמעו הרבה זמירות אחרות.
סוף עידן ביניש - כותרות אחרונות ב-ynet:
עוד בערוץ החדשות:
חבר הכנסת יריב לוין (ליכוד) שקידם באחרונה שורת הצעות חוק נגד בית המשפט במטרה להגביל את כוחו, אמר ש"העליון תחת הנהגתה של ביניש נקט גישה אקטיביסטית קיצונית והפך עצמו לשחקן במגרש הפוליטי. מיעוט שמאלי רדיקלי, שנבחר בשיטת חבר מביא חבר ללא שקיפות ניסה בשורת פסיקות תמוהות ופוסט ציוניות להכתיב ערכיו לחברה כולה״.
לוין ממש אינו מצטער על עזיבתה של ביניש, שתוחלף בידי אשר גרוניס, שנחשב שמרן. "עם תום כהונתה לא תוכל ביניש לקדם את האג׳נדה הפוליטית שבה היא מאמינה מכס המשפט. לכל היותר תוכל לנסות ולהצטרף לחבריה היושבים בספסלי האופוזיציה".
ח״כ משה גפני (יהדות התורה) אמר ש"לפי התנהלותה של ביניש בשבוע האחרון נראה שפניה לכיוון פריימריז. היא חיכתה ארבע שנים עם הכרעתה בנושא חוק טל. בימים האחרונים לתפקידה, הוציאה את פסק הדין הזה בדרך לא ראויה, בעיתוי לא ראוי ובאופן בלתי ראוי''. הוא הזכיר שהפסיקה נמסרה מעט לפני מהדורות החדשות בטלוויזיה. ''היא פעלה משיקולי פריים טיים. נושא כה רגיש ומהותי לא חותכים בסכין חדה לעיני כל המצלמות''.
עוד בספסלי הימין, לח"כ אריה אלדד מהאיחוד הלאומי דעה מורכבת יותר. "במסלול כהונת ביניש ניצבים כמה תמרורי אקטיביזם שיפוטי", הוא ציין והזכיר "פסיקות ראויות" כמו ביטול החקיקה בעניין הפרטת בתי סוהר. "אולם דגל סיום המסלול שנופפה ערב פרישתה - ביטול חוק טל - היה בגדר אקטיבזם שיפוטי לשמו כדי להודיע: אני קובעת. החוק שאסרה על הארכתו אמנם בלתי ראוי אך החלטת בית המשפט הייתה בבחינת ירייה בסוס מת.
"ברור היה שהמדינה תחוקק חוק אחר גם בלי עזרתה של ביניש", הוסיף ח"כ אלדד. "למרות האקטיביזם השיפוטי הידוע שלה לא הצליחה ביניש לשמור את דלתות המועדון נעולות בפני מי שלא נגזרו בצלמה וכדמותה".
לצד החוגגים את סיום כהונתה של ביניש, היו גם מי שבירכו אותה. יו"ר ועדת חוץ וביטחון של הכנסת, ח"כ שאול מופז, אמר כי "נציגיו של נתניהו בכנסת היו אלה שביקשו לחבל ולהחליש את בית המשפט העליון. על זה נאמר: הקול קול יעקב אבל הידיים ידי עשיו. אל מול הכוחות האלה שפעלו להחליש את הרשות השופטת,
עמדה השופטת ביניש כחומה בצורה והגנה באומץ ונחישות על שלטון החוק בישראל. היא משאירה אחריה מורשת של צדק וערכים שהם מאבני היסוד של החברה הישראלית".
ח"כ יוחנן פלסנר מקדימה הוסיף: "בית המשפט העליון בהנהגת ביניש שמר על עצמאות הרשות המחוקקת לנוכח התקפות חסרות תקדים של גורמים פולטיים נטולי מסורת דמוקרטית. הנשיאה ביניש השכילה לשמר את האיזונים הראויים ביחסים בין הרשויות ולהימנע מפעלתנות יתר בהתערבות בהחלטות הכנסת והממשלה. עם זאת, כאשר היה צורך לקבל הכרעות, כמו בסוגיית חוק טל, הוכיחה ביניש כי לבית המשפט יש את העוצמה ואת הלגיטימציה לקבל את ההחלטה הנדרשת והמתבקשת".
Read this article in English