פנאתינייקוס אתונה: קצת מזל והרבה אוברדוביץ'
הקבוצה היוונית, שניצחה את מכבי ת"א בגמר היורוליג אשתקד, הושפעה מהמשבר הכלכלי ושינתה את פניה. הכירו את יריבת מכבי ת"א בשלב ההצלבה
היסטוריה, רבותי, היסטוריה. הנה לכם נתון, שכששומעים אותו צריך כמה דקות כדי להאמין: הניצחון הערב (ד') בקאזאן קבע כי זו הפעם הראשונה שפאנאתינייקוס אתונה עולה לרבע הגמר, עונה לאחר שהיא זוכה ביורוליג. כן כן, פאו, שזכתה בגביע החשוב ביבשת לא פחות מארבע פעמים בעשור האחרון, תמיד, אבל תמיד, נעצרה בעונה שלאחר מכן בטופ 16. עד שהגיעה עונת 2011/12.
ומה עוד חדש ב-ynet ספורט?
אך בואו נתחיל מוקדם יותר. שניות אחרונות של גמר היורוליג בעונה שעברה, רומיין סאטו קובר עוד שתי נקודות מהקו, ופאו גוברת על מכבי ת"א 70:78, גביע אירופה לאתונה. אז עוד קשה היה להעריך את הקיץ שצפוי לעבור על יוון ככלל ועל הדרך גם על הכדורסל היווני, דווקא בשנה בה כל כך הרבה כוכבי NBA חוצים את האוקיינוס.
המשבר הכלכלי הגיע לשיאו ביוון, והתדפק גם על דלתותיהם של פאבלוס ות'נאסיס ג'יאנקופולוס, הבעלים של קבוצת הפאר מאתונה. עונת היורוליג החלה מתקרבת, ריאל מדריד, צסק"א מוסקבה, מכבי ת"א, אנאדולו אפס ואמפוריו ארמני התחזקו בכל מה שזז, ורק היווניות נותרו בצד.
"התקציב ירד בכ-35 אחוזים, והם החליטו לבנות את הקבוצה סביב דימיטריס דיאמנטידיס, מייק באטיסט, רומיין סאטו וניק קלאת'ס", סיפר לנו אנטוניס קלקבוראס, עיתונאי שמסקר את פאו כבר 17 שנה. המפתח מבחינת הירוקים היה שימור הקיים עד כמה שאפשר, ופחות חיזוק חדש.
שני שחקני מפתח - דרו ניקולס ואנטוניס פוטסיס נטשו את הספינה לטובת הכסף הגדול במילאנו, אך פאו מצאה תשובות בדמותם של שלושה שחקנים
טובים אך לא יקרים: דייויד לוגן, סטיבן סמית' ואחד בשם שרונאס יאסיקביצ'יוס, בטח נתקלתם בו בעבר.
מאז ששאראס עזב את פאו בתום עונת 2009/10 המאכזבת, הוא לא מצא את עצמו, ודילג בין קבוצה לקבוצה. אך האיש שיחגוג 36 בעוד שבוע, שכבר ראה הכל בכדורסל האירופי, הגיע הפעם על תקן של מחליף, ועושה זאת בצורה משביעת רצון, למרות ירידה דראסטית באחוזים משלוש (רק 19%).
אך עם כל הכבוד לחיזוק שהביאו שלושת האחרונים, את הכוח המשמעותי יותר קיבלה פאו מבפנים, עם קידומם של שניים - קוסטאס קאימקוגלו ויאן ווג'אוקאס, שסוף סוף ייצרו את שנת הפריצה שלהם, כשהם מספקים ביחד 15.7 נקודות ושבעה ריבאונדים לערב (לעומת 7.3 נק' משותפות בעונה שעברה), וביחד עם סמית' (9.3 נק') אלו היו פחות או יותר המספרים של פוטסיס וניקולס בעונה שעברה.
"זו לא הקבוצה של שנה שעברה", הבהיר קלקבוראס, "העונה זכתה פאו להגרלה נוחה יחסית (קבוצות כמו ק.ק זאגרב, ז'לגיריס ובאמברג בשלב הבתים, מילאנו ופנרבח'צה אולקר בטופ 16, י.ל.א), ועדיין היא רשמה שני הפסדי בית העונה. פאו של השנה חלשה יותר והרבה פחות דומיננטית".
"אך כשיש לך מאמן כל כך מנוסה על הקווים ורכז כל כך טוב על הפרקט כמו דימיטריס דיאמנטידיס, אפשר לצמצם פערים". אך דווקא העונה, האיש והיהלום לא הציג את היציבות הנדרשת ממנו. לצד משחקים נפלאים (23 נק' במאלגה, 17 נק' ושבעה אסיסטים נגד מלאגה בבית) היו לו לא מעט נפילות (שתי נק' פעמיים מול זאגרב). ועדיין, מדובר ברכז הטוב ביבשת. בלי תחרות בכלל.
אם לשפוט על פי 2010/11, לא הייתי בונה על חולשה מצד דיאנטידיס בסדרה הקרובה. הרכז של פאו שידרג בעונה שעברה את ממוצעיו מ-8.7 נק' ומדד 15.5 בטופ 16 ללא פחות מ-18 נק' ומדד 18.8 בהצלבה. תשאלו את חואן קרלוס נבארו, הוא יספר לכם.
אך יש גם חוליות מאכזבות בפאו, אחת מהן היא אלכס מאריץ', שאמור היה לרשום את עונת הפריצה שלו השנה, אך נעצר על 2.9 נק' ושני ריבאונדים בלבד. "הוא איבד את העוצמה שלו", סיפר קלקבוראס על הסנטר הסרבי-אוסטרלי, שעשה
למכבי בית ספר במדי פרטיזן בלגרד לפני שנתיים. "אך מעבר להכל הוא פשוט לא מבין את השיטה של אוברדוביץ', וככה אי אפשר להצליח בפנאתינייקוס".
מכבי תגיע ליוון עם מחלקת סקאוטינג מיוחדת הפעם – סופוקליס שחורציאניטיס ותיאו פפאלוקאס, שניים שמכירים את אוברדוביץ' וחבורתו מכל כיוון, ובעיקר מהצד של אולימפיאקוס פיראוס, בוודאי יגיעו עם עודף מוטיבציה ויסייעו לצהובים בהכנה. אך גם למטבע הזה יש שני צדדים, וז'ליקו כבר מוכן למפגש עם סופו.
המאמן הוותיק רגיל לנטל את הסנטר היווני (זוכרים את הגמר מהעונה שעברה?), וצפוי לשלוח אליו שניים או אפילו שלושה שומרים במקביל, מה שיהפוך את יכולת המסירה של האיש הגדול ויכולת הקליעה של כל השאר - לקריטית.
אז מכבי ת"א איבדה בקיץ את פארגו, פרקינס ואידסון, ובהמשך את פרמאר, ולא באמת מצאה את ההיררכיה הנכונה עד עכשיו. פאו התאוששה די בקלות מעזיבתם של פוטסיס, מהשחקנים החשובים של הירוקים בעשור האחרון, וניקולס, כשערב משחקי ההצלבה היא נמצאת בטופ 7 של היורוליג כמעט בכל קטגוריה: נקודות (רביעית, 80.1), אחוז מהשדה (שביעית, 48.8), ריבאונדים (שלישית, 35.5), אסיסטים (שישית, 15.1), מינימום איבודים (שביעית, 12.3), חטיפות (ראשונה, 8.4) ומדד (רביעית, 89.2). איך בלאט יוריד את כל המספרים האלו? יש לו שלושה שבועות לחשוב על זה.