שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

"מנסים להקשות כמה שיותר על ישראל לתקוף"

גורמים בממשל אומרים שהרצון הוא להתמקד בלחץ העיצומים על איראן. אחרים מכירים בערך הדיפלומטי שיש לאיומי ישראל בכך. לפי "הטלגרף", ברקע פגישת נתניהו-אובמה יהיה חיזוק מתקן ההעשרה "פורדו", שעלול להפוך לחסין לתקיפה ישראלית

ראש הממשלה נתניהו ידון בעוד יומיים עם הנשיא אובמה באפשרות התקיפה באיראן, ויש גורמים בבית הלבן שלא מסתירים את מטרת הפגישה, מבחינתם. "אנחנו מנסים להקשות על ישראל כמה שיותר את ההחלטה לתקוף", כך אמר הבוקר (שבת) גורם בממשל לעיתון "וושינגטון פוסט".

 

ארה"ב וישראל - לתקוף או לא לתקוף?

 

הדברים משקפים את הדעה הרווחת בארצות הברית, בקרב רפובליקנים ודמוקרטים כאחד, כי אין לתקוף לפי שעה את מתקני הגרעין האיראניים, וכי יש להעדיף מאמצים דיפלומטיים כמו סנקציות בתחום הנפט והפיננסים לפי שעה.

 

אובמה ונתניהו בפגישתם האחרונה בבית הלבן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה ונתניהו בפגישתם האחרונה בבית הלבן(צילום: רויטרס)

 

למרות השוני המהותי בעמדות וושינגטון וירושלים, בכירים בשני הצדדים מכירים בכך שלאיומים המרומזים יותר והמרומזים פחות מצד ישראל יש ערך דיפלומטי. ההכרזות הישראליות בדבר מוכנות לתקוף סייעו לממשל האמריקני לשכנע מדינות רבות לתמוך בעיצומים נגד טהרן, ולהחריף אותם במידת הצורך.

 

"אף אחד לא רוצה מלחמה באמת", אמר בכיר אחר בוושינגטון. אחרים הצביעו על כך שעיקר המתח בין אובמה ובין נתניהו הוא סביב ניהול התהליך המדיני עם הפלסטינים. אולם, בנושאי שיתוף פעולה ביטחוני והעברת מודיעין – היחסים בין הצדדים חזקים. "ברגע האמת וכשהרבה מוטל על הכף, ראש הממשלה הישראלי עדיין מתקשר לנשיא ארצות הברית", אמר יועצו של אובמה לשעבר ומי שהיה שליחו של הנשיא קלינטון לאזור, דניס רוס.

 

ההערכה היא שהצדדים לא ידונו בפרטיה של תקיפה אפשרית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההערכה היא שהצדדים לא ידונו בפרטיה של תקיפה אפשרית(צילום: רויטרס)

 

גורמים בבית הלבן גילו לאחרונה כי ההערכה השולטת היא שישראל לא תזהיר את ארצות הברית בטרם תתקוף. דבר זה יאפשר לאמריקנים להכחיש כי ידעו על הפעולה מראש, אבל גם יגביל את יכולתם להגן על כוחותיהם במזרח התיכון.

 

עדיין לא ברור אם הנושא יעלה כלל בפגישת שני המנהיגים ביום שני. אחד החששות שמעלים האמריקנים הוא שדיון בפן הלוגיסטי של פעולה צבאית נגד הרפובליקה האיסלאמית עלול להתפרש בישראל כהסכמה בשתיקה לתקוף. ייתכן שגם ישראל תרצה להימנע מכניסה לפרטים, מחשש שגילויים יוביל לדיונים בין הצדדים שיגבילו את האפשרויות מאוחר יותר, ברגע האמת.

 

חלון הזדמנויות הולך ומצטמצם

ברקע הדברים נמצא חלון ההזדמנויות ההולך ומצטמצם לפעולה נגד איראן. לפי דיווח בעיתון הבריטי "הטלגרף" עבודות לחיזוק המיגון באתר הגרעין האיראני "פורדו" שליד קום עשויות לשנות את החישובים שנעשים במסדרונות בירושלים.

 

המפציץ האמריקני B-2 שיכול לשאת פצצות GBU-57 (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
המפציץ האמריקני B-2 שיכול לשאת פצצות GBU-57(צילום: איי פי)

 

החשש הגדול הוא שאיראן תשלים את חיזוק מתקן העשרת האורניום שחפור לתוך צלע הר, כך שהפצצות "מפצחות הבונקרים" שישראל מחזיקה – GBU-28 – לא יהיו יעילות נגדו.

 גורם מדיני מאחת ממדינות האזור מסר כי העבודות לחיזוק "פורדו" טרם הושלמו, וכי למתקן עדיין נקודות חולשה – ככל הנראה הכניסות ופתחי האוורור שלו.

 

לדבריו, ההערכה היא שישראל יכולה להשבית את המתקן אם תתקוף, אך חיזוק מתקן הגרעין עדיין נמשך. ברגע שיושלם, ייתכן שהאפשרות הזאת תיעלם. במקרה כזה השאלה אם לתקוף או לא תעבור לצד השני של האוקיינוס האטלנטי, לנשיא אובמה או ליורשו בתפקיד, וישראל תהיה תלויה לחלוטין בהחלטה האמריקנית.

 

חיל האוויר האמריקני מחזיק בפצצה חזקה בהרבה - GBU-57 – שמשקלה 14 טון, פי שלושה יותר מהפצצה הקונבנציונלית החזקה ביותר שיש לישראל. חיל האוויר של ארה"ב הוא גם היחיד שיכול לשאת את הפצצה הזאת, על המפציצים B-2 או B-52.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אף אחד לא רוצה מלחמה". אובמה ונתניהו
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צילום: אלכס קולומויסקי
"ברגע האמת מתקשרים לנשיא". רוס
צילום: אלכס קולומויסקי
מתחזק. מתקן ההעשרה "פורדו"
מומלצים