שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

פוטין בהופעה נדירה עם רעייתו בקלפי: ישנתי טוב

ראש ממשלת רוסיה והאיש הכול יכול שלה צפוי להיבחר היום בקלות לנשיא. לקלפי הוא בא יחד עם רעייתו, שלפני 4 שנים דווח כי נפרד ממנה לטובת מתעמלת אולימפית: "ישנתי טוב, עשיתי ספורט, ובאתי לפה. אני מקווה ששיעור ההצבעה יהיה גבוה". ארגוני אופוזיציה: זיופים נרחבים בקלפיות, לא נכיר בפוטין כנשיא

ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין, שצפוי להיפרד הערב (יום א') מהתפקיד שבו החזיק בארבע השנים האחרונות ולהיבחר שוב לנשיא, הצביע בצהריים בבחירות לנשיאות. פוטין הגיע לקלפי במוסקבה יחד עם רעייתו לודמילה, שאינה מופיעה בציבור לעיתים קרובות.

 

עוד על הבחירות ברוסיה:

 

"ישנתי טוב, עשיתי ספורט, ובאתי לפה", אמר האיש החזק ביותר ברוסיה בהגיעו לקלפי. "אני מקווה שיהיה שיעור הצבעה גבוה, ואני בטוח שאנשים ינהגו באחריות", הדגיש.

 

מאז שפוטין עזב את הקרמלין ב-2008, רעייתו לודמילה פוטינה נראתה בציבור מעט מאוד פעמים. עיתון דיווח בשעתו כי פוטין ורעייתו חיים בנפרד, וכי הוא עצמו מנהל מערכת יחסים עם המתעמלת והאלופה האולימפית אלינה קבייבה.

 

פוטין ופוטינה. היום במוסקבה (צילום: AP) (צילום: AP)
פוטין ופוטינה. היום במוסקבה(צילום: AP)

 

לפי סקרים שנערכו ערב ההצבעה, 60% מהמצביעים ברוסיה צפויים לתת את קולם לפוטין, ואם לא יהיו הפתעות יוצאות דופן הוא ייבחר שוב לתפקיד נשיא רוסיה, ויכהן בו עד שנת 2018. במזרח המדינה נפתחו הקלפיות כבר בשעה 22:00 אמש (שעון ישראל). מוועדת הבחירות במזרח רוסיה מסרו כי ההצבעה מתנהלת ללא תקלות.

 

פוטין (59) מונה לראשונה לנשיא רוסיה בסוף שנת 1999, לאחר התפטרותו של בוריס ילצין. הוא ניצח במערכות הבחירות לנשיאות ב-2000 עם 53% מהקולות וב-2004 עם 71% מהקולות, אך ב-2008 לא יכול היה להתמודד בשל סעיף בחוקה המונע מנשיא המדינה להיבחר שלוש פעמים ברציפות. במקומו נבחר לנשיא מקורבו, דמיטרי מדבדב, שמיהר למנות את פוטין לראש הממשלה.

 

הבחירות עדיין בעיצומן, אבל כבר כעת מתלוננים מנהיגי אופוזיציה ומשקיפים רוסים כי הם רואים הפרות בקלפיות. לילי שיבנובה מהארגון העצמאי למעקב אחרי הבחירות "גולוס" אמרה כי היא וארגונה מקבלים דיווחים על "הצבעת קרוסלה", שבמסגרתה המוני מצביעים מובאים בכל פעם לתחת הצבעה אחרת, כדי להצביע פעמים רבות. מיכאיל קסיאנוב, שהיה ראש הממשלה הראשון בתקופת נשיאותו של פוטין ולאחר מכן עבר לשורות האופוזיציה, אמר: "הבחירות האלה אינן חופשיות... לא נכיר בנשיא כלגיטימי".

 

מי מעז להתמודד מול האיש הכול יכול?

מול פוטין מתמודדים ארבעה מועמדים שאושרו על-ידי ועדת הבחירות, שפסלה לא מעט מועמדים. הסקרים צופים כי גנאדי זיוגאנוב (67), מנהיג הוועד המרכזי של המפלגה הקומוניסטית, יזכה ב-15% מקולות הבוחרים. זיוגאנוב, שהיה בעבר מורה לפיזיקה, התמודד שלוש פעמים בבחירות לנשיאות ובכל פעם סיים במקום השני.

 

נשיא רוסיה מדבדב. משחק הכיסאות עם פוטין יימשך (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא רוסיה מדבדב. משחק הכיסאות עם פוטין יימשך(צילום: AFP)

 

ולדימיר ז'ירינובסקי (65) - מנהיג המפלגה הלאומנית LDRP - מתמודד גם הפעם. הוא התמודד בבחירות לנשיאות ב-1991 והגיע למקום השלישי. הוא התמודד גם בבחירות ב-1996, 2000 ו-2008 - ללא הצלחה. הסקרים מנבאים לז'ירינובסקי, שבסרטון תעמולת הבחירות שלו ישב בכרכרה מסורתית והכה נמרצות חמור - 6%.

 

האוליגרך מיכאיל פרוחורוב (46) - מתמודד כעצמאי. פרוחורוב דורג במקום ה-3 ברשימת עשירי רוסיה והונו, כך על-פי המגזין הכלכלי "פורבס", נאמד בכ-18 מיליארד דולר. הוא גם בעליה של קבוצת הכדורסל ניו-ג'רזי נטס מה-NBA. בעבר הוא נזהר שלא לעמוד בדרכו של פוטין, אך הפעם החליט לחרוג מעמדתו. במסיבת עיתונאים בחודש דצמבר, בה הודיע על התמודדותו, אמר כי החלטתו להשתתף בבחירות לנשיאות היא "החשובה ביותר" שעשה בחייו. על-פי הסקרים, הכסף לא יעזור וגם הוא יזכה ב-6% מקולות הבוחרים.

 

סרגיי מירונוב (59) - לשעבר יושב ראש הבית העליון של הפרלמנט הרוסי. כמו פוטין, גם מירונוב מגיע מהעיר סנט

פטרבורג. הוא מתמודד מטעם מפלגת "רוסיה הוגנת". על-פי הדיווחים ברוסיה, מירונוב היה מקורב לפוטין עד לפני כמה חודשים. ב-2004 הוא התמודד מול פוטין, אך לפני הבחירות אמר כי הוא תומך בו ו"כולנו רוצים אותו". בבחירות לפני שמונה שנים הוא קיבל פחות מאחוז מקולות הבוחרים, הפעם מעריכים הסקרים כי הוא יזכה לכ-5%.

 

ועדת הבחירות במוסקבה פסלה את מועמדותם של 11 אזרחים רוסים, שרצו להתמודד גם הם בבחירות לנשיאות, בשל סיבות בירוקרטיות וטעמים נוספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוטין משלשל פתק לקלפי. "שהאנשים יגלו אחריות"
צלום: רויטרס
מועמדים לנשיאות נפסלו. זמן בחירות
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים