שתף קטע נבחר

 

היסטוריה של מתיחות: כל פגישות אובמה-נתניהו

ראש הממשלה יפגוש הערב את נשיא ארצות הברית בפעם התשיעית. המחלוקות וההשפלות הדיפלומטיות שהיו מנת חלקו בתחילת הדרך התחלפו כבר בהבעות תמיכה פומביות ובהבטחות מדיניות. כך נראית מערכת היחסים המורכבת בין שני המנהיגים, כפי שהיא משתקפת משמונה הפגישות הקודמות

מההתנחלויות לאיראן, מהחשיכה לאור הזרקורים. פגישתם של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הערב (יום ב') בבית הלבן, צפויה לעסוק בעיקר בנושא הגרעין האיראני, יממה לאחר נאומו התקיף של אובמה בנושא בוועידת איפא"ק. מבט לאחור, הסוקר את שמונה הפגישות הקודמות בין המנהיגים, ממחיש את הדרך המדינית הארוכה שהובילה אותם מעיסוק נרחב בהתנחלויות להעברת מרכז הכובד כך שייטה הרבה יותר לכיוון איראן.

 

נאום אובמה: כל האופציות על השולחן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

במקביל, ניתן גם לזהות שינוי דרמטי ביחס שנתניהו זוכה לו בארצות הברית - שנע מניכור כמעט מוחלט בפגישות הראשונות עד להבעת תמיכה מסיבית במפגשים המדיניים המאוחרים יותר - תוצאה המשקללת שיקולים פוליטיים פנימיים ושינויים גיאו-פוליטיים עולמיים.

 

פגישת אובמה-נתניהו - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

הפגישה הראשונה בין המנהיגים התקיימה במאי 2009 בבית הלבן ונחשבה לקשה ביותר, ולכזו שהדגישה מחלוקות עמוקות בין הממשלים. אובמה הודיע במהלכה לנתניהו כי הוא מתכוון להכריז על תוכנית שלום אזורית חדשה, ואף הצהיר כי אינו רואה כל צורך בהצבת תאריך יעד לסיום המהלכים הדיפלומטיים מול איראן. "אני בהחלט סבור שלא צריך למשוך את זה עד אינסוף. בסוף השנה הזאת כנראה נעשה הערכה מחדש כדי לראות לאן זה מתקדם והאם אנחנו מצליחים לעצור את איראן מלייצר נשק גרעיני", הדגיש אובמה.

 

הפגישה הראשונה בבית הלבן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגישה הראשונה בבית הלבן(צילום: רויטרס)
 

הפגישה השנייה הייתה בשולי העצרת הכללית של האו"ם בספטמבר 2009, יחד עם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן. "ישראל מבקשת לשתף פעולה עם ארצות הברית כדי לקדם את תהליך השלום", אמר נתניהו לנשיא ארצות הברית בפגישה שארכה 40 דקות במלון וולדורף אסטוריה, ובה השתתפו גם השרים אביגדור ליברמן ואהוד ברק.

 

הפגישה השנייה, במלון בניו יורק (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
הפגישה השנייה, במלון בניו יורק(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
 

האמריקנים זעמו על הכותרות שיצאו מלשכת ראש הממשלה בעקבות שני המפגשים. אחרי הפגישה הראשונה שוחח מקור

בכיר בלשכת נתניהו עם הכתבים וזלזל בחזון שתי המדינות. אחרי הפגישה השנייה, יצאה הדלפה שלפיה נתניהו הצליח "לכופף" את אובמה.

 

שתי הפגישות הבאות למעשה נכפו על אובמה, שנאלץ לארח את נתניהו ולמנוע מראית עין של התעלמות מראש הממשלה. בנובמבר 2009 הגיע נתניהו לוושינגטון כדי לנאום בכינוס השנתי של הפדרציות היהודיות. הפגישה עמו נקבעה ברגע האחרון, ולפניה דווח כי הסיבה לכך היא זעמם של האמריקנים על כך שלשכת ראש הממשלה קבעה עובדות בשטח כשהודיעה על הגעתו של נתניהו לוושינגטון, בלי לתאם פגישה מראש.  

 

נתניהו נכנס לבית הלבן. ללא צילומים רשמיים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו נכנס לבית הלבן. ללא צילומים רשמיים(צילום: רויטרס)
 

במהלך הפגישה ביניהם, דנו נתניהו ואובמה בתהליך המדיני במזרח התיכון ובסוגיית הגרעין האיראני. הבית הלבן פרסם לאחר מכן הודעה לקונית, בתיאום עם פמליית ראש הממשלה, שבה צוין כי נתניהו ואובמה דנו בנושאים בילטרליים. "נשיא ארצות הברית הצהיר על מחויבותו לביטחון ישראל ושוחח עם ראש הממשלה על קשת נושאים הנוגעים לשיתוף הפעולה הביטחוני", נכתב בהודעה.

 

במרס 2010, חזר נתניהו לוושינגטון, ונפגש עם אובמה על רקע המתיחות בין השניים לאור אישורי הבנייה בהתנחלויות. כמו בפעם הקודמת שביקר ראש הממשלה בבירה האמריקנית - הפגישה הוגדרה על ידי הבית הלבן "פגישה פרטית" והיא לא כללה הזדמנות צילום ושאלות של כתבים. 

 

נתניהו וברק יוצאים מהבית הלבן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתניהו וברק יוצאים מהבית הלבן(צילום: AFP)
 

"השניים נועדו בארבע עיניים במשך כשעה וחצי באווירה טובה", הודיעה לשכת ראש הממשלה בשעות הבוקר, אולם לאחר

הפגישה נודע כי אף שדווח כי זו ארכה 90 דקות - נתניהו עזב את הבית הלבן רק שעתיים אחריה. דיווחים מאוחרים יותר מסרו כי עם צאתו מהפגישה הראשונה, יצר נתניהו קשר עם אנשי צוותו. לאחר ההתייעצות, ביקש להיפגש עם הנשיא בשנית - וזה קיבל את פניו שוב במשרד הסגלגל.

 

ביולי 2010, התארח נתניהו פעם נוספת בבית הלבן, למה שהוגדר כ"פגישת פיוס" לאחר המאפיינים הדיפלומטיים המשפילים שידע בפעם הקודמת. אובמה אמר לאחר הפגישה כי הוא מאמין שישראל "רוצה שלום" וכי היא רצינית בנוגע לכוונותיה לשוב לשיחות ישירות עם הפלסטינים.

 

אובמה ונתניהו, טייק 5 (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה ונתניהו, טייק 5(צילום: AP)
 

בספטמבר 2010, נפגש אובמה בוושינגטון עם נתניהו ועם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, כחלק מהניסיון להזניק את שיחות השלום האזוריות. הוא כינה אותם "שני מנהיגים שאני מאמין שרוצים שלום", והוסיף כי "ההזדמנות הזו אולי לא תשוב בקרוב. הם לא יכולים להרשות לעצמם לתת לה לחמוק".

 

אובמה קיים פגישות בנפרד עם מנהיגי שני הצדדים. בפגישתו עם נתניהו, הוא הביע תנחומים בשם העם האמריקני למשפחות הרוגי פיגוע הירי בחברון שאירע ימים ספורים קודם לכן. "ראש הממשלה נתניהו ואני ניהלנו עכשיו דיון פורה על מאמצינו המשותפים לקדם את השלום בין ישראל לפלסטינים", אמר בהצהרה מסכמת.

 

אובמה ונתניהו בבית הלבן. תנחומים ומחוות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה ונתניהו בבית הלבן. תנחומים ומחוות(צילום: רויטרס)
 

במאי 2011 , נפגשו השניים בבית הלבן לשיחה שהתארכה מעבר למתוכנן, כשברקע מהדהדים חילוקי דעות חריפים בין הממשלים בוושינגטון ובירושלים בנושא הבנייה בהתנחלויות והקיפאון במשא ומתן המדיני. בזמן הפגישה, חישק הקוורטט את נתניהו בהודעה משותפת על "תמיכה חזקה" בחזון הנשיא לשלום בין ישראל לפלסטינים.

 

הפגישה השביעית. ויכוחים ומחלוקות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגישה השביעית. ויכוחים ומחלוקות(צילום: רויטרס)
 

הפגישה בין ראש הממשלה הישראלי לנשיא האמריקני התקיימה יום אחרי הנאום שבו "סינדל" אובמה את נתניהו ודרש ממנו לקבל את עקרון המדינה הפלסטינית על בסיס קווי 1967. בפמליית ראש הממשלה ציפו למפגש מתוח מאוד, אך אובמה קיבל את ראש הממשלה בחיוכים. הם התבדחו מעט ושוחחו בתחילת הפגישה על ילדיהם.

 

הפגישה השמינית. הבעת תודה בשולי עצרת האו"ם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגישה השמינית. הבעת תודה בשולי עצרת האו"ם(צילום: AFP)
 

ארבעה חודשים לאחר מכן, כבר התייצב אובמה מאחורי ישראל, בשיאו של המאמץ הפלסטיני לקדם הכרזה על מדינה עצמאית. נתניהו הודה לו בפגישתם על כך שאמר בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם כי אסור לעשות קיצורי דרך למדינה פלסטינית, וכי ישראל היא מדינה מוקפת אויבים שיש להתחשב בבעיותיה הביטחוניות. "זו תעודת כבוד שאתה מתנגד,

תעודת כבוד שעמדתנו - עמדתך", אמר נתניהו. 

 

בפתח פגישתו עם הנשיא האמריקני השתמש נתניהו במנטרות נוספות מנאומו של אובמה. "צריך שלום, צריך הסכם. צריך לנהל משא ומתן וזו הדרך היחידה, קיצורי הדרך לא מקובלים", אמר נתניהו, כדבריו של הנשיא האמריקני מעל בימת האו"ם בניו-יורק. עם זאת, הוסיף: "הפלסטינים עדיין לא מוכנים. הימנעות ממשא ומתן זה רע לשלום ולאזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו נוחת בוושינגטון, הבוקר
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
אובמה לאחר נאומו באיפא"ק, אמש
צילום: רויטרס
מומלצים