חוסכים בכסף ובזיהום: מדריך ירוק לפורים
פורים הוא אמנם חג גדול לילדים, אבל גם חג גדול לזוהמה. מה אפשר לעשות כדי להקטין אותה? להכין את משלוחי המנות בעצמנו, ליזום שוק קחתן של תחפושות ולוותר על כלים חד פעמיים במשתה. כי זו רוחו האמיתית של החג
בסוף השבוע זה יקרה - שקיות זרוקות על הרצפה, שאריות תחפושות בפחי האשפה וצלופנים ונצנצים יתעופפו מכל עבר. כדי להשתתף בשמחה מבלי לזהם את כדור הארץ ולשרוף את מיטב חסכונותינו - החלטנו לחזור לרוח המקורית של החג, שכולל 4 מצוות בעלות מסרים חברתיים וסביבתיים: מקרא מגילה, משלוח מנות, מתנות לאביונים ומשתה ושמחה.
קריאת המגילה
קריאת מגילת אסתר היא אחת ממצוות החג ועל השומע לעקוב אחרי הכתוב מילה במילה. אך הדבר לא כל כך פשוט מכיוון שרבים חושבים כי עיקר המצווה מסתכם ברשרוש ברעשנים, הטלת נפצים, תיפוף וכדומה. אך פעמים רבות, נשכחים צרכים חברתיים, למשל של נכים וקשישים. מה הכללים שכדאי ליישם?
- קריאה בציבור - דאגו שהמקום בו מתקיימת קריאת המגילה נגיש לנכים.
- הקרינו את הטקסט על מסך גדול - במטרה להקל על כבדי השמיעה.
- איש קשר - מנו איש מטעם הקהילה, שידאג לקרוא את המגילה לאנשים קשישים שאינם יכולים לצאת מביתם ולשמוע אותה במקום ציבורי.
משלוח מנות
אחת ממצוות החג שהפכו לפופולריות במיוחד, היא מצוות משלוח המנות. אך במקום לשלוח שני מאכלים מזינים וטעימים - גם כאן מנצחת תרבות הצריכה ורבים שולחים מיני מינים של ממתקים, שנזקם עולה על התועלת. אבל גם אם אתם מתעקשים להכין משלוח מנות עתיר מיני מטעמים, אפשר להפחית את נזקיו הפוטנציאלים:
- עשו זאת בעצמכם - מומלץ להכין את משלוח המנות בעצמכם. אוכל ביתי, לא מעובד ולא תעשייתי, הוא בריא ומזין יותר. אם זה זה לא מתאפשר, קנו מזון מקומי טרי ובריא, ללא עטיפות, ניילונים ושאר פסולת.
- עטיפה - כדי לחסוך בכמויות הצלופן והסרטים, עדיף להכין אריזות ממוחזרות משאריות של עטיפות שנמצאות בבית ושניתן עדין להשתמש בהן. לחילופין אפשר לתת משלוח בכלי רב פעמי, שישמש את המקבל גם אחרי פורים לאחסון מזון וכדומה.
- צרו קשרים - האם את השכנה בקומה השלישית אתם מכירים? ואת הסבא שבכל בוקר משחק שש-בש בגן הציבורי? ומה עם המנקה של הבניין? נח לתת משלוח מנות לחברים שלנו, אך חג פורים מהווה הזדמנות הזדמנות לפרוץ את המעגל הקרוב, ליצור קשרים חדשים ולשמח אחרים. לפיכך תנו לפחות משלוח מנות אחד לאדם שאתם לא מכירים, סתם כי זה פורים.
משתה - סעודת פורים
סעודת פורים היא אחת החוויות הנעימות של החג. משפחה וחברים מתאספים יחד, אווירה טובה, יין טוב. אבל גם כאן ניתן לעשות השתדלות למשתה חברתי סביבתי:
- וותרו על כלים חד פעמיים - כלים חד פעמיים גורמים לפסולת רבה מפלסטיק, שאינה מתכלה ומאוד מזהמת.
- מה אוכלים? לא כולם יודעים שלמזון שלנו יש השפעה רבה על איכות הסביבה. בדומה למשלוח מנות, עדיף לבחור במזון מקומי וביתי, שאינו מצריך שינוע וחוסך אריזות מיותרות, שמשמעותן היא פסולת. בנוסף מומלץ להעדיף מנות צמחוניות מאשר עוף, בשר ודגים - שהגידול שלהם פוגע משמעותית בסביבה.
- מרחיבים את המעגל - גם כאן יש הזדמנות להרחיב את המעגלים, להזמין למשתה חברים חדשים ולהגדיל את שמחת החג.
מתנות לאביונים
בשונה ממשלוח מנות, אחת המצוות הנשכחות של החג היא מצוות מתנות לאביונים. עיקר המצווה היא לתת לפחות לשני אביונים, מתנה מנת אוכל משביע או סכום כסף המספיק לאדם על מנת לקנות מנה כזו.
הרמב"ם אמר על מצווה זו, כי "מוטב לאדם להרבות במתנות אביונים, מלהרבות בסעודתו ובשלוח (מנות) לרעיו; שאין שם שמחה גדולה ומפוארה, אלא לשמח לב עניים ויתומים ואלמנות וגרים". בגמרא כתוב שכל הפושט יד בפורים - נותנים לו. פורים זה יום של נתינה ויציאה מגבולות המוכר והנח אל האחר. אז חפשו את מי אתם יכולים לשמח במצווה זו.
תחפושות - לא שכחנו
ונסיים בתחפושות - עסק מורכב שמושפע מרצונותיהם של ילדינו. רוב התחפושות שניתן למצוא על המדפים, כולל מגוון מגובל מאוד של דמויות עתירות אביזרים, שפעמים רבות מתקלקלים במהרה ולא מתכלים. כדי למזער את הפסולת, אפשר לנקוט באמצעים הבאים:
- שוקחתן - פורים הוא חג של מסיבות. אפשר לפתוח את החגיגות במסיבת החלפת תחפושות, בה כולם מביאים את התחפושת משנה שעברה, מודדים, משתוללים ומחליפים. תענוג גדול, חסכון לא קטן ותרומה נאה לסביבה.
- עשו זאת בעצמכם - עצה שלא מיועדת רק ליצירתיים שבינינו. גם אם לא תצאו מתוקתקים בוודאי שהדבר יתרום לגיבוש המשפחתי, שלא לדבר על פיתוח "שריר היצירתיות" שהולך ואובד בעולם המותגים.
- אין כמו אמא - תחפושת נוספת בעלת יתרון סביבתי-כלכלי ברור, כוללת מתן גישה חופשית לילדים לארון הבגדים של אמא ליום אחד בשנה. התוצרים בדרך כלל קורעים מצחוק.
הכותבת היא אחראית תוכן בארגון "טבע עברי" - המקדם אחריות סביבתית יהודית. למידע נוסף בנושא "פורים סביבתי חברתי"