יהודים באיראן: קהילה עתיקה, חששות חדשים
הקהילה היהודית באיראן מונה 25 אלף איש, שמנסים לשמור על פרופיל נמוך, במיוחד לנוכח החשש מתקיפה ישראלית. יש הסבורים כי המשטר לא יפגע בהם לרעה ואחרים מדברים על חשש. ביקור בקבר הנביא דניאל, מדרום לטהרן
"התפללתי למען שלום בעולם, ביקשתי בריאות וברכה לכל האנשים", סיפרה אריאה דינה,
הקהילה היהודית באיראן היא השלישית בגודלה במזרח התיכון, אחרי ישראל וטורקיה. היא אחת ממרכזי היהדות העתיקים בעולם ושורשיה מגיעים 2,700 שנה אחורה. ככל הנראה היא מונה כיום כ-25 אלף יהודים, לאחר גלי העלייה ארצה. לפני המהפכה האיסלאמית ב-1979 מנתה הקהילה 100 אלף איש.
רבים מהיהודים, המרוכזים בעיקר בטהרן ובשיראז, הם סוחרים. באופן פומבי, הם תומכים בצורת השלטון הנוכחית המעניקה להם מעמד של מיעוט מוגן ומבטיחה להם מושב בפרלמנט, אף כי אינה מאפשרת להם גישה לכל העמדות בממשלה ובצבא.
"נעמוד לצד האיראנים תמיד"
"לא משנה מי יעז לתקוף את ארצנו, נעמוד מול האיום כמו שאר אזרחי איראן", הצהיר הנציג היהודי בפרלמנט, סיאמק מרהסדק. "הקהילה היהודית תעמוד לצד האזרחים האחרים בכל הנסיבות, תמיד".
העולם מול איראן - כותרות אחרונות:
100 מטוסים מול 8 מטרות: איך נתקוף באיראן?
בקהיר סירבו להקרין את הסרט האיראני: חילוני מדי
מי תקף את המחשבים של ה-BBC בפרסית?
לרוב משתדלת הקהילה לשמור על פרופיל נמוך והשלטון נמנע מלהתנכל לה בשל המתיחות בינו לבין ישראל. ההפרה המשמעותית ביותר של סטטוס-קוו זה הייתה ב-2000, אז הועמדו לדין 13 יהודים איראנים באשמת ריגול לטובת ישראל.
הקבר המעוטר של דניאל מושך אליו מוסלמים ויהודים כאחד ומאות פוקדים אותו מדי יום, כולל תלמידי תיכון בטיולים מאורגנים. הוא ממוקם בסוסה, 750 קילומטרים דרומית-מערבית לבירה. איראן מתגאה בו כדוגמה לקשרים ההיסטוריים בין שתי הקהילות במדינה. רבים מהעולים לרגל טוענים שבזכות תפילותיהם נרפאו קרובי משפחה או ירדו גשמי ברכה.
הקבר עצמו, בכוך תת-קרקעי, פתוח בדרך כלל ליהודים בלבד, אך גם מוסלמים יכולים לבקר במבנה שמעליו, המעוטר במראות. כמחווה לקהילה היהודית, הורה המנהיג העליון עלי חמינאי להעמיד במקום שלט שעליו נכתב: "זהו קברו הבוהק של הנביא החכם דניאל, שהורה את הדרך למאמינים בזמן שסבל קשיים למען האל".
ד"ר מאיר ליטבק, מומחה לאיראן באוניברסיטת תל-אביב, מסופק שטהרן תפגע ביהודים בתגובה למשבר הנוכחי. לדבריו, המשטר "צריך להתייחס ליהודים היטב כדי להראות שיהודים יכולים לחיות תחת משטר מוסלמי כמיעוט מוגן, כך שאין כל הצדקה חוקית או מוסרית לקיום מדינה יהודית. אם הם יתחילו להרוג את היהודים שלהם, הלחץ הבינלאומי יגבר מאוד".
אך יש הסבורים אחרת. שהרם שהרוז, עולה ותיק מאיראן שעוסק בתוכניות רדיו וטלוויזיה בפרסית,
אמר כי יהודים איראנים שביקרו בישראל "חוששים ממתקפות עליהם". לדבריו, "הם מפחדים שיהיה כאוס במזרח התיכון. הם יודעים שזה לא ייגמר בכמה בומים. זה יהיה אסון לכל האזור".
בחצר קבר דניאל באיראן, משחק ילד יהודי בן עשר שקרוי על שם הנביא. מבקר מוסלמי באתר, חלף דהני, התבונן בילד חבוש הכיפה ואמר: "האל שלנו הוא אותו אל. הבה נתפלל לשלום".